החוק הפולני שאוסר על אזכור מעורבותה של פולין בפשעי השואה וכן שימוש במונח "מחנה השמדה פולני" ממשיך להטריד את הדרג המדיני בירושלים, שמצידו מנסה לפעול לתיקון החוק בדרך לאישורו הסופי. יממה אחרי שראש הממשלה בנימין נתניהו ומקבילו הפולני מתאוש מורביצקי סיכמו לפתוח במגעים בעניין החוק, במשרד החוץ משגרים פנייה ישירות לעם הפולני: "דורשים חופש לדון במעורבות פולנים ברצח יהודים".
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
"לכל עוקביי הפולנים – העניין הוא לא 'מחנות ההשמדה'", צייץ דובר משרד החוץ, עמנואל נחשון, בחשבון הטוויטר שלו. "ברור שהם לא היו פולניים, אלו היו מחנות השמדה גרמניים. העניין הוא הלגיטימציה והחופש ההכרחי לדון במעורבות פולנים ברצח יהודים מבלי לחשוש מענישה".
על רקע הסערה שחולל החוק בקרב הציבור בישראל, נתניהו שוחח אמש בטלפון עם מורביצקי והשניים סיכמו לפתוח בדיאלוג מיידי בין צוותים של שתי המדינות, כדי לנסות להגיע להבנות בנושא החקיקה. עם זאת, יו"ר "יש עתיד", ח"כ יאיר לפיד תקף את המגעים בין ראשי המדינות ואמר: "על זכר הנספים לא מנהלים משא ומתן".
לדבריו, החוק צריך להיקבר באדמת פולין, הרוויה בדם של יהודים. "רוב מוחלט של מחנות ההשמדה היו בפולין ואזרחים פולנים סייעו למכונת ההשמדה הנאצית", הוסיף. "הם הלשינו על יהודים, מסרו יהודים, הרגו יהודים, אנטישמיות בפולין היתה תמיד, והימים האחרונים הוכיחו שהיא לא נעלמה מן העולם".
לדברים הצטרף גם יו"ר העבודה אבי גבאי שתקף את החוק. "ניסיון הפרלמנט הפולני לשנות את העבר לא יצלח", הבהיר. "בינתיים הוא משיג אפילו תוצאה הפוכה. בפולין הייתה אנטישמיות קשה ואלימה לפני ובמהלך המלחמה. וגרוע מכל, גם כלפי בני עמנו ששרדו את הזוועות וחזרו לבתיהם. אחרי שהתרגלנו לפייק ניוז הם עברו לשכתב את ההיסטוריה".
שיעור חובה: מעורבות פולין בשואה
הסערה שהתעוררה בעקבות החוק לא מסתכמת רק במגעים מדיניים, וכעת היא מגיעה גם לבתי הספר בישראל. בעקבות הנחיית שר החינוך, נפתלי בנט, משרדו הודיע הבוקר כי גיבש מערך שיעור, על רקע הצעת החוק הפולנית - "מעורבות האוכלוסייה המקומית, בהן פולין, בשואת העם היהודי".
במשרד החינוך הוחלט להקדיש השבוע בבתי הספר שני שיעורים ללימוד השואה, בדגש על מעורבות עמי אירופה בזוועות השואה ושיתוף הפעולה שלהם ברצח יהודים. מערך השיעור, שגובש בשיתוף עם "יד ושם", מיועד לתלמידי כיתות ז' עד י"ב, ומסייע למורים (מחנכים, מורים להיסטוריה ומורים ביתר המקצועות) להנגיש לתלמידים מידע מהימן בנושא, על רקע הליך החקיקה שמתקיים בימים אלה בפרלמנט הפולני.
מערך השיעור, מסבירים במשרד, מכיל מגוון הצעות לחומרי למידה רלוונטיים: חומרים מאתר "יד ושם", סרטוני עדויות של ניצולים, מקורות היסטוריים ושאלות לדיון בכיתה. מערך השיעור מאפשר לתלמידים להעמיק בנושא, תוך דגש על העובדות ההיסטוריות והנסיבות שהובילו להירצחם של היהודים בפולין ובכלל בשטחי אירופה המזרחית (לרבות ברית המועצות), אירופה המערבית, צפון אפריקה ובבלקן.
"עובדה היסטורית היא שפולנים רבים סייעו לרצח יהודים, הלשינו, הסגירו, רצחו בעצמם יהודים בזמן השואה, ואף לאחריה", אמר הבוקר בנט בוועדת החינוך. "אכן המושג 'מחנות השמדה פולנים' אינו מדויק שכן מדובר במחנות השמדה גרמנים על אדמת פולין. אבל, כאמור, אי אפשר להתעלם מהעובדה שיש לא מעט פולנים ששיתפו פעולה עם הנאצים - ועלינו לוודא כי תלמידי ישראל מכירים את המציאות כפי שהתרחשה".