ראש ממשלת פולין, מתאוש מורבייצקי, אמר היום (שני) בראיון לעמית סגל כי "חוק השואה" הוא כבר עובדה קיימת ואין איך להכניס בו שינויים. עם זאת הוא מבקש להבהיר "הכוונה אינה לטייח", מודה כי היו בעיות בשלב התיאום עם ישראל, ונותן פתח לתקווה: יש מקום לדון בפרשנות המשפטית.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
בראיון, הבהיר ראש ממשלת פולין, מתאוש מורבייצקי, כי "חוק השואה", האוסר על האשמת פולין בפשעי הנאצים, הוא כבר עובדה קיימת: "החוק כבר עבר בהצבעה בסנאט, ונמצא עתה בידיו של הנשיא דודה". עם זאת ביקש להבהיר את אי ההבנות, שיש לדבריו סביב החוק החדש.
"התגובה של חברינו בישראל היא רצינית ואני לוקח אותה ברצינות", פתח. "הכוונה האמתית של החוק היא לא לאסור על אמירות או הצהרות בנושא פשעים שביצעו פרטים, דברים שקרו במהלך מלחמת העולם השנייה. מדובר פה באחריות של המדינה הפולנית, שכמובן לא הייתה בכלל קיימת משום ששלט פה שלטון כיבוש נאצי", הסביר מורבייצקי.
"במהלך המלחמה 6 מיליון אזרחים פולנים נהרגו, 3 מיליון מתוכם הם ממוצא אתני-פולני, ו-3 מיליון הנוספים הם יהודים פולנים", הסביר ראש הממשלה, שהתעקש בראיון להדגיש את הקשר העמוק בין העם הפולני לעם היהודי. "ליהודים בפולין הייתה תרומה גדולה לתרבות שלנו במשך 600 שנה. יש כל כך הרבה דברים הקושרים בינינו לאורך ההיסטוריה ועלינו להתמקד בדברים הללו ולא במה שמפלג".
באשר לנוסח החוק, ראש הממשלה סיפר כי בתהליך החקיקה היה תיאום עם השגרירות הישראלית, תיאום שעתה הוא מודה, היה לוקה בחסר. "אני מבין היום שכנראה הצדדים לא הבינו היטב זה את זה, אך זה כבר שייך לעבר".
מורבייצקי הסביק כי נוסח החוק הוא כבר סופי ולא ניתן להכניס בו שינויים, אך כן הותיר פתח לתקווה, מבחינת היישום של החוק בפועל. "השאלה היא איך ניתן להבין את נוסח החוק, לא באופן תאורטי בין מחוקקים, אלא מהבחינה המשפטית", הסביר. "כלומר, איך בתי המשפט בפולין צריכים להבין את החוק".
לסיכום, ניסה להרגיע את הרוחות: "אני יכול להבטיח לך שהכוונה האמתית של החוק הזה אינה לשכתב את ההיסטוריה, ולא לאסור על שום דבר או לטייח. ההפך הוא הנכון, אני אתמוך במחקר שיבהיר את כל העוולות שבוצעו במהלך מלחמת העולם השנייה. אני גם רוצה להזמין את חברינו מישראל להבין באמת מה קרה על אדמת פולין משום שאף אחת מהמשפחות היהודיות שניצלו במהלך המלחמה לא הייתה ניצלת בלי העזרה של שכניהם הפולנים".
ממשרד החוץ נמסר כי הרשויות בפולין הציגו בפנינו את הכוונה לחוקק את החוק לפני שנה וחצי ונאמר להם במפורש אז שלא נוכל לקבל את זה.