החלפת המהלומות המילוליות בין וושינגטון לרמאללה נמשכת והסבלנות בממשל טראמפ מתחילה לפקוע. לדברי גורמים בוושינגטון, אם יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן לא יתעשת בזמן הקרוב, הנשיא האמריקני דונלד טראמפ לא יסתפק בקיצוץ בסיוע לרשות והסנקציה הבאה תהיה סגירת משרדי אש"ף בבירה האמריקנית ושליחת השגריר הפלסטיני חזרה לרמאללה.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
העימות בין שני המנהיגים רשם היום (חמישי) שיא נוסף בעקבות האיום של טראמפ לפיו וושינגטון תפסיק לסייע כלכלית לפלסטינים במידה ואלה יסרבו לשוב לשולחן המשא ומתן. זמן קצר לאחר מכן אבו מאזן השיב אש ואמר: "אם סוגיית ירושלים תישאר מחוץ לשולחן המשא ומתן, ארה"ב אף היא תישאר בחוץ".
במקביל, שגרירת ארה"ב באו"ם ניקי היילי תקפה ישירות את יו"ר הרשות וטענה: "אין לאבו מאזן את האומץ או הרצון להשיג שלום". במהלך דיון מיוחד שקיימה מועצת הביטחון של האו"ם בנושא "המצב במזרח התיכון והשאלה הפלסטינית", הפנתה היילי אצבע מאשימה כלפי יו"ר הרשות וטענה כי התבטאויותיו האחרונות, ובמיוחד נאומו האחרון בו הכריז על מות "הסכמי אוסלו", מוכיחות שהוא מהווה מכשול לשלום.
"כדי להשיג תוצאות היסטוריות אנו זקוקים להנהגה אמיצה", הטיחה היילי. "נאומים שטופי שנאה לא מובילים אותנו לשום מקום. שלום לא יגיע כל עוד אין מנהיגים אמיצים. איפה המלך חוסיין הפלסטיני? איפה אנואר סאדאת הפלסטיני? אם אבו מאזן היה מוכיח שהוא כמוהם היינו מקבלים זאת בברכה, אולם צעדיו האחרונים מוכיחים שהוא ההיפך מהם".
היילי חזרה על הטענה לפיה הממשל האמריקני ממשיך להיות מחויב באופן מלא לקידום תהליך השלום. "לא עשינו דבר שמגדיר מראש את גבולות ירושלים או שמשנה את הסטטוס קוו במקומות הקדושים", אמרה, תוך שהיא מתייחסת לביקורת שהושמעה בעקבות הכרזת טראמפ בעניין ירושלים. "נמשיך להיות מחויבים לפתרון שתי המדינות, בתנאי ששני הצדדים יסכימו לכך".
טראמפ: "בלי מו"מ, הרשות הפלסטינית לא תקבל כסף"
מוקדם יותר במהלך פגישתו עם ראש הממשלה בנימין נתניהו בשולי הפורום הכלכלי-עולמי בדאבוס, אישר טראמפ את הפרסום במהדורה המרכזית על המשך הסיוע הכלכלי לפלסטינים. "הם לא כיבדו אותנו לפני שבוע כשלא הרשו לפנס לפגוש אותם, ואנחנו נותנים להם מיליארדי דולרים בתמיכה, מספרים אדירים", טען.
"הכסף הזה על השולחן, הוא לא הולך אליהם, אם לא ישבו וינהלו מו"מ", הוסיף הנשיא האמריקני. "אני אומר לכם שישראל רוצה לעשות שלום והם גם יצטרכו לרצות לעשות שלום". בהמשך אישר הנשיא פרסום נוסף מהמדורה המרכזית לפיו הוא מקווה שהשגרירות תחל לפעול ב"גרסה קטנה" כבר בשנה הבאה.
מיד לאחר מכן הודה ראש הממשלה לנשיא האמריקני על הכרזתו בנוגע למעמדה של ירושלים וההודעה בדבר מעבר השגרירות. "זו הפגישה הראשונה שלנו מאז ההחלטה ההיסטורית שלך להכיר בירושלים כבירת ישראל והעברת השגרירות", אמר נתניהו. "אני רוצה לומר שזו החלטה היסטורית שתיזכר לעד בלב עמנו".