יש מי שקורא לזה שיחת הבהרה, יש מי שמכנה את ההליך הזה "שיחת נזיפה" - כך או כך, הצעד הזה ננקט יותר מפעם אחת על ידי משרד החוץ הישראלי כלפי שגרירים המייצגים את מדינותיהם כאן, בעקבות שורה של החלטות או התבטאויות קשות שעוררו את חמתה של ישראל. רק בשבוע האחרון זומנו 3 שגרירי מדינות שונות לשיחות נזיפה, נוהג שנעשה בו שימוש לא אחת בשנים האחרונות.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו 

מעמד הנזיפה הזכור ביותר הוא זה שיזם בינואר 2010 סגן שר החוץ דאז, דני אילון. הוא זימן למשרדו את שגריר טורקיה לשיחת נזיפה בעקבות התבטאויות קשות של הנשיא הטורקי ארדואן נגד ישראל - ודאג שהוא ישב על כיסא נמוך ויושפל לעיני המצלמות - אקט שהוביל לזעם גדול בטורקיה. מספר חודשים לאחר מכן אירעה תקרית המרמרה, שהובילה את היחסים בין ישראל לטורקיה לשפל הגדול ביותר אי פעם.

התבטאויות שהובילו למשברים. ארדואן (צילום: רויטרס)
התבטאויות שהובילו למשברים. ארדואן | צילום: רויטרס

במהלך השנים הבאות, התקבלו בגופים בינלאומיים ובפרלמנטים של מדינות שונות באירופה, שורה של החלטות מעוררות מחלוקת נגד ישראל - מה שהוביל לשורה של זימוני שגרירים לשיחות נזיפה במשרד החוץ. כך למשל בנובמבר 2015 - אז זומן שגריר האיחוד האירופי בישראל לשיחת נזיפה עקב החלטת האיחוד לסמן מוצרים מההתנחלויות.

בדצמבר 2016 זומנו שגרירים לא מעטים בישראל לשיחות נזיפה - עקב כך שמדינותיהן תמכו בהחלטת מועצת הביטחון של האו"ם נגד ההתנחלויות - החלטה שארה"ב לא הטילה וטו נגדה, בהוראת הנשיא אובמה, שהיו אלה ימיו האחרונים בתפקיד. עקב המהלך האמריקני החריג, זומן לשיחת נזיפה גם שגריר ארה"ב בישראל דאז, דן שפירו.

נפגש עם רה"מ אבל גם עם ארגוני שמאל. מישל (צילום: עמוס בן גרשום לע"מ)
נפגש עם רה"מ אבל גם עם ארגוני שמאל. מישל | צילום: עמוס בן גרשום לע"מ



בפברואר 2017 שגריר בלגיה בישראל ננזף עקב פגישה שקיים ראש ממשלת בלגיה, שארל מישל, עם נציגי ארגוני השמאל "בצלם" ו"שוברים שתיקה". 3 חודשים לאחר מכן, היה זה תורו של שגריר שוודיה להינזף, זאת עקב תמיכתה של מדינתו בהחלטה שעברה באונסק"ו, לפיה ישראל היא איננה הריבון בירושלים. השגריר ננזף בשנית זמן לא רב לאחר מכן, עקב אמירותיה השנויות במחלוקת של שרת החוץ השוודית, מרגוט וולסטרום, שקראה "לחקור הוצאות להורג שישראל מבצעת".

אמירות שהובילו לנזיפה. שרת החוץ השוודית (צילום: רויטרס)
אמירות שהובילו לנזיפה. שרת החוץ השוודית | צילום: רויטרס



בשבוע האחרון ננזפו לא פחות מ-3 שגרירים שונים במשרד החוץ: את גל הנזיפות הנוכחי החל סגן השגריר הפולני, שננזף עקב החוק שעבר בפרלמנט בוורשה, האוסר לקשור בין העם הפולני למעשי הזוועה בשואה - וכי מי שיעשה כן, צפוי לעונש מאסר. החוק עורר תרעומת גדולה בישראל מכל קצות הקשת הפוליטית, והוביל לגינויים חריפים של הנשיא וראש הממשלה.

הממונה על שגרירות פולין בדרכו לשיחת הנזי (צילום: מירי צחי/TPS)
נציג שגרירות פולין מגיע למשרד החוץ, השבו | צילום: מירי צחי/TPS



הבאה בתור להינזף היתה גם שגרירת דנמרק בישראל, שנקראה השבוע לשיחת נזיפה עקב החלטה שהתקבלה בפרלמנט הדני בקופנהגן, לפיה ההתנחלויות מפרות את החוק הבינלאומי. בנוסף, ראש הממשלה ושר החוץ נתניהו הורה לנזוף גם בשגרירת אירלנד, עקב יוזמת חקיקה חדשה במדינה המביעה לכאורה תמיכה במדיניות ארגוני החרם נגד ישראל.