הבית הלבן הכחיש הערב (שני) בתוקף את דברי נתניהו בישיבת סיעת הליכוד על הידברות עם האמריקנים על סיפוח שטחי הגדה. הדיווח, שעורר את זעמם של הפלסטינים והביא כאמור להכחשה גורפת מצד ארה"ב, הוביל גם את נתניהו לחזור בו מדבריו ולציין כי הוא רק עדכן את האמריקנים ביוזמות העולות בכנסת, ובכללן גם הצעות סיפוח.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
"הדיווחים על כך שארה"ב דנה עם ישראל על תכנית לסיפוח הגדה הם כוזבים", נמסר מהבית הלבן. "ארה"ב וישראל מעולם לא דנו בהצעה כזו, והנשיא מתמקד בקידום יוזמת השלום בין ישראל לפלסטינים".
מלשכת נתניהו נמסר דקות ספורות לאחר מכן כי "ראש הממשלה בנימין נתניהו עדכן את האמריקנים ביוזמות העולות בכנסת, והאמריקנים הביעו את עמדתם החד משמעית שהם מחויבים לקדם את תכנית השלום של הנשיא טראמפ".
מוקדם יותר תקף יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן את הפרסומים על המגעים בין ירושלים לוושינגטון בנושא הסיפוח הישראלי ביהודה ושומרון. "כל צעד חד צדדי להחלת ריבונות ישראלית על ההתנחלויות לא ישנה את המציאות, מפני שההתנחלויות עצמן לא חוקיות", אמר דוברו של אבו מאזן, נביל אבו רודינה. גורם מדיני בכיר הבהיר מנגד: "אם הפלסטינים יתמידו בסירובם למו"מ לשלום - ישראל תציג אלטרנטיבות משלה".
דוברו של אבו מאזן הדגיש כי כל צעד שפועל לקידום סיפוח ישראלי בשטחים יתרום להחרפת המתיחות וחוסר היציבות בין ישראל לרשות הפלסטינית. "אנו מזהירים מפני צעדים כאלה, שאם יבוצעו, יביאו להרס כל המאמצים הבינלאומיים להצלת המשא ומתן", הוסיף.
בעקבות הפרסומים, גורם מדיני בכיר הבהיר כי ראש הממשלה בנימין נתניהו משוחח זמן רב עם הממשל האמריקני בנושא האינטרסים של ישראל במסגרת כל הסדר שלום עתידי. "ראש הממשלה לא הציג בפני ארה"ב הצעות סיפוח ספציפיות, וממילא ארה"ב לא הביעה את הסכמתה להצעות".
הגורם עוד הוסיף: "ישראל עדכנה את ארה"ב בנושא ההצעות השונות המועלות בכנסת, וארה"ב הביעה את עמדתה הברורה שהיא מבקשת לקדם את תכנית השלום של הנשיא טראמפ".
נתניהו: "אני מנהל שיח בנושא סיפוח מול האמריקנים"
מוקדם יותר היום חשף נתניהו בישיבת סיעת הליכוד כי הוא מקיים מגעים עם ממשל טראמפ בנושא סיפוח ישראלי ביהודה ושומרון: "בנושא החלת 'חוק הריבונות', אני יכול לומר לכם שמזה זמן אני מנהל שיח בנושא מול האמריקנים". ההודעה מגיעה יממה אחרי שראשי הקואליציה דחו את הדיון בנושא "חוק הריבונות" תחת הנימוק "לאפשר את המשך ניהול המגעים המדיניים בנידון".
נתניהו הסביר לחברי הסיעה כי ישנם שני עקרונות שמלווים אותו בנושא הזה. "הראשון - תיאום ככל האפשר מול האמריקנים, שהקשר איתם הוא נכס אסטרטגי למדינת ישראל וגם להתיישבות", אמר. "השני - זו צריכה להיות יוזמה ממשלתית ולא פרטית, כי מדובר במהלך היסטורי".
במועצת יש"ע בירכו על המגעים ושיבחו את ראש הממשלה על כך שהוא מנהל אותם. "החלת ריבונות ישראלית על יהודה שומרון ובקעת הירדן היא אינטרס ישראלי ראשון במעלה", נמסר בהודעה. "אנו מצפים שראש הממשלה יאפשר לקדם את הצעת החוק להחלת ריבונות על ההתיישבות כבר בישיבה וועדת שרים הקרובה.
אתמול אמור היה החוק שנוסח בנושא על ידי ח"כ יואב קיש (הליכוד) לעלות להצבעה בוועדת שרים לענייני חקיקה, אך הדיון הרגיש נדחה. בישיבת ראשי הקואליציה הוחלט פה אחד לדחות את הדיון בחוק. הדחייה מגיעה חמישה שבועות אחרי שמרכז הליכוד אישר החלטה שמחייבת את התנועה לפעול למען החלת ריבונות ביהודה ושומרון.
ראשי הקואליציה החליטו כי החוק לא יועלה בשלב זה לדיון "בעקבות האירועים הביטחוניים וכדי לאפשר המשך ניהול מגעים מדיניים בנידון". ההצעה קיבלה פטור מחובת ההנחה והתקדמה עד כה במהירות שיא: בשבוע שעבר דווח במהדורה המרכזית כי הופעל לחץ כבד על חבר הכנסת קיש להסיר את ההצעה הזו בטענה שהיא עשויה לפגוע ביחסים עם הממשל האמריקני.
אנשי הממשל האמריקני, נכון לעכשיו, תופסים את הפלסטינים כצד הבעייתי יותר, זה שפועל באופן חד צדדי - ולכן לשכת ראש הממשלה הפעילה את הלחצים על מנת לבלום את הצעת החוק. מן הצד השני, השדולה למען ארץ ישראל, שדולה חזקה מאוד בכנסת, לחצה בימים האחרונים על נתניהו שלא להוריד את ההצעה.