בצל האיום האמריקני להפסיק את המימון, והתמיכה הישראלית, מסביר דובר אונר"א כריסטופר גונס בריאיון בלעדי לחדשות 2 Online למה בעצם ישראל צריכה את הארגון וקורא לקהילה הבינלאומית להבטיח את המשך פעילותו: "מגיבים ראשונים למצבי חירום". ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר היום (ראשון) בפתח ישיבת הממשלה כי את הכספים המיועדים לארגון מארה"ב יש להעביר לנציבות האו"ם לפליטים.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
"אנשים רבים לא מבינים את זה, אבל אונר"א מונעת את הצורך לעבוד בשיתוף פעולה הדוק עם ממשלת ישראל, למשל כדי להעביר סיוע לעזה", הסביר. "זהו לא אינטרס של איש, לפחות לא של אף ישראלי, שההון האנושי שעליו עבדנו במשך שנים, התקווה וההזדמנויות שאונר"א יצרה - יאבדו. ההשפעה של צמצום אונר"א על האוכלוסייה עשויה להיות קטסטרופלית. צמצום הפעילות של אונר"א תשפיע על היציבות באזור באופן שאי אפשר לצפות".
הדובר הדגיש את חשיבות המשך היציבות הכלכלית של הארגון על מנת להבטיח את המשך פעילותו האפקטיבי. "אונר"א חייבת להישען על בסיס כלכלי בר-קיימא, מספק וידוע מראש, בהתאם לתוכנית שהגיש המזכיר הכללי של האו"ם ואושרה על ידי האסיפה הכללית", הסביר. "כשארגון כמו אונר"א שכל כך מעורב בקהילה לא יציב - ההשלכות עצומות".
גונס פירט את הסיבות ההיסטוריות להקמת אונר"א ולהפרדה מסוכנות הפליטים של האו"ם. "אונר"א הוקמה על ידי העצרת הכללית של האו"ם ב -1949, בתגובה למלחמת 1948 על מנת לסייע לאלו שהוסרו על-ידי הסכסוך, בעיקר פלסטינים", הסביר. "סוכנות הפליטים האחרת של האו"ם, שעוסקת באוכלוסיות פליטים אחרות בעולם, נוצרה מאוחר יותר, ב-1951. אז זו בעיקר שאלה היסטורית".
דובר הארגון סיפר על תפקידה של הסוכנות בעת לחימה. "אונר"א היא זו שמגיבה ראשונה למצבי חירום", הסביר. "כך, למשל, בשנת 2014 ברצועת עזה, כשהסכסוך גרם להרס מאסיבי, העברנו שירותי חירום לכשלוש מאות אלף איש שהגיעו לבתי הספר שלנו שם סיפקנו להם הגנה ולמחסה".
"כיום, 22,000 אנשי סגל ההוראה של אונר"א מעניקים חינוך יומי לחצי מיליון ילדים, יותר ממחציתם בעזה, אנו מלמדים זכויות אדם ופתרון סכסוכים בתכנית לימודים מיוחדת", המשיך הדובר להסביר על פעילויות הארגון. "אנו פועלים להעצמת נשים ולהגן על ילדים פגיעים. עם כמעט 150 מרפאות לעזרה ראשונה, אנו בונים קהילות בריאות יותר. בחודשי הקיץ החמים הארוכים בעזה בשנה שעברה, סיפקנו פעילויות בילוי לכמעט 200,000 ילדים, יותר ממחציתם בנות".
בתוך כך, ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס היום לביקורת של הממשל האמריקני כלפי לסוכנות הסעד והתעסוקה של האו"ם לפליטי פלסטין (אונר"א). "מסכים עם הביקורת - יש להעביר את הכספים לנציבות האו"ם לפליטים".
נתניהו גיבה במהלך ישיבת הממשלה את האמירות של הנשיא טראמפ והשגרירה היילי על אונר"א וטען כי הארגון מיותר. "אני מסכים לחלוטין עם הביקורת החריפה של טראמפ על אונר"א", אמר נתניהו. "הארגון הזה צריך לעבור מן העולם".
ראש הממשלה אישר את הפרסום בחדשות 2 מאתמול: "אמרתי זאת גם לאמריקנים", סיפר נתניהו. "אני סבור שיש להעביר את הכספים של אונר"א בהדרה אל נציבות האו"ם לפליטים".
אתמול פורסמה התכנית של נתניהו ב"מהדורת סוף השבוע" בעזרתה מקווים להשיג שלוש מטרות: הראשונה היא מניעת הגעת הכסף לאונר"א, שנתפס על ידי רוב השרים בישראל ככלי שמנציח פליטות ולא פותר את הבעיה. המטרה השנייה היא לוודא שהכסף יגיע לאן שהוא באמת צריך להגיע - למטרה הומניטרית. והדבר השלישי, ואולי החשוב ביותר - יביא לכך שטראמפ באמת יעמוד בציוציו ובהבטחותיו, וגם ימנע אסון הומניטרי שיתגלגל לפתחה של ישראל.