החוק השנוי במחלוקת בפולין שמטיל עונש של עד 3 שנות מאסר למי שישתמש במונח "מחנות השמדה פולניים" או יאשים אותם בהשמדת היהודים, ממשיך לעורר סערה: אחרי שחברי כנסת מהאופוזיציה והקואליציה גינו את החוק שאושר בפרלמנט הפולני, ואחר שראש הממשלה בנימין נתניהו אמר כי יורה לשגרירה להביע את התנגדותו בפני ראש הממשלה בפולני, הערב (שבת) פורסם בחדשות סוף השבוע כי סגן השגריר הפולני יזומן על ידי משרד החוץ לשיחת הבהרה.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
נתניהו אמר כי "החוק מופרך, אני מתנגד לו בתוקף. אי אפשר לשנות את ההיסטוריה, ואסור להכחיש את השואה. הוריתי לשגרירת ישראל בפולין להיפגש עוד הערב עם ראש ממשלת פולין, ולהביע בפניו את עמדתי הנחרצת נגד החוק".
גם נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין יצא נגד החוק. הוא ציטט את דבריו של נשיא פולין לשעבר אלכסנד קוואשינסק מעל בימת הכנסת: "אי אפשר לזייף את ההיסטוריה, אי אפשר לשכתב אותה, אי אפשר להסתיר את האמת. כל פשע, כל עבירה, צריכים להיות מוקעים, צריך להוקיע אותם, צריך לבדוק אותם ולחשוף אותם". ריבלין הוסיף בעצמו כי "גם בקרב העם הפולני היו שנתנו יד לפשעים הנאצים".
מוקדם יותר היום צייץ לפיד בעברית ואנגלית כי "אף חוק פולני לא ישנה את ההיסטוריה, פולין הייתה שותפה לשואה. מאות אלפי יהודים נרצחו על אדמתה מבלי לפגוש קצין גרמני אחד". עם צאת השבת פרסם משרד החוץ הודעה בה נמסר כי "ישראל מתנגדת להצעת החוק ומבקשת מממשלת פולין לתקנה, לפני המשך קידום החקיקה. שום חוק לא יכול לשנות את האמת ההיסטורית ואין שום מקום לחנך את משפחות ניצולי השואה, שחיות כל יום את זיכרון יקיריהם שנספו בתופת".
על הציוץ של לפיד הגיבה השגרירות הפולנית בישראל בחריפות, שהאשימה אותו בהשמצה ורמזה כי עליו ללמוד היסטוריה. "הטענות הבלתי מבוססות שלך מראות עד כמה יש צורך בחינוך השואה, אפילו כאן בישראל", צייצה השגרירות. "הכוונה של הצעת החוק הפולנית היא לא 'לטייח' את העבר - אלא להגן על האמת נגד השמצות כאלה. איך זה קשור לעובדה שמחנות המוות במלחמת העולם היו נאצים-גרמנים ולא פולנים? חסר בושה".
"ההתעלמות מההיסטוריה לא משנה אותה"
חברי כנסת ופוליטיקאים רבים הצטרפו לביקורת של לפיד על החוק החדש. שר התחבורה והשר לענייני מודיעין ישראל כץ אמר כי "דווקא בשבוע שבו זוכרים בכל העולם את זוועות השואה, בה נרצחו שישה מיליון יהודים, מאשר הפרלמנט הפולני חוק חמור שכל מטרתו היא הכחשת חלקה ואחריותה של פולין לטבח הנורא שהתרחש על אדמתה. לא נשכח ולא נסלח".
השר לנושאים אסטרטגיים גלעד ארדן תקף גם הוא את החוק ואמר כי הוא "חוק איום ונורא שיפגע ביכולת לחנך נגד שנאה וגזענות. אי אפשר להתכחש לחלקם של פולנים רבים לשואה ולסיוע לנאצים במעשי הרצח. אני קורא לממשלת פולין לפעול מיידית לביטול החוק המביש".
"החלטת הפרלמנט הפולני תעודד מכחישי שואה בכל העולם להמשיך ולהפיץ את שקריהם", הוסיף יו"ר העבודה אבי גבאי. "ההתעלמות מההיסטוריה לא משנה אותה. בפולין הייתה אנטישמיות קשה לפני ובמהלך מלחמת העולם השנייה ולצערנו גם כנגד בני עמנו ששרדו וחזרו מהמחנות".
"יש להבהיר את חומרת החוק לממשלת פולין"
ח"כ מירב בן-ארי הצטרפה לביקורת ואמרה כי "שנים אני לא מבינה איך ישראלים נוסעים לעשות חיים בורשה/קרקוב וכדומה. כשהייתי שם בסיור למחנות ההשמדה הרגשתי שדם יהודי נשפך שם בכל מקום. ערב יום השואה הבינלאומי הפרלמנט הפולני מאשר חוק בזוי ובמקום להתבייש שגרירות פולין עוד מתווכחת. לגמרי הרצחת וגם ירשת, ובמקרה הזה רצחת מאות אלפים".
יו"ר סיעת ישראל ביתנו רוברט אילטוב אמר כי "הצעת החוק הזו היא בבחינת על ראש הגנב בוער הכובע. היא מנסה למחוק מעל דפי ההיסטוריה את האמת העובדתית על שואת יהודי פולין ומביישת את זיכרון הנרצחים. גם המועד וגם המסר בין שורות החוק שמעבירה ממשלת פולין מדאיגים מאוד".
ח"כ אחמד טיבי כינה את החוק ניסיון לשכתב את ההיסטוריה ואמר כי הוא "מציע לממשלת פולין לבטל מהר את החלטתה המבישה. שכתוב ההיסטוריה הוא אף פעם לא מעשה ראוי. אף פעם".
גם יו"ר האופוזיציה יצחק (בוז'י) הרצוג גינה את החוק: "כעת משלמדתי יותר ויותר את החוק שעבר בפרלמנט הפולני, אני דורש כראש האופוזיציה לראש הממשלה ושר החוץ נתניהו לקרוא לשגרירת ישראל בוורשה להתייעצויות בנוגע לחוק שהוא פסול מעיקרו. יש להבהיר את חומרת החוק לממשלת פולין ולפרלמנט הפולני".