אין מתיחות - אבל עדיין יש ביקורת: בשבוע שעבר טען שגריר ארה"ב בישראל, דן שפירו, כי בוושינגטון "מודאגים מפעולות ישראל בהתנחלויות" ומחה על אוזלת היד מצד הרשויות הישראליות כלפי טרור יהודי. דבריו עוררו מחאה בישראל, ורק פגישה עם נתניהו יישרה לכאורה את ההדורים. היום (שני) שב והזהיר השגריר מצעדים שיובילו למדינה דו לאומית - והתנצל רק על העיתוי של דבריו ולא על תכנם.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
בריאיון לאסף ליברמן בגלצ התייחס שפירו לעיתוי הנאום שלו בכנס ה-INSS בתל אביב - ביום שבו דפנה מאיר ז"ל שנרצחה בעתניאל הובאה למנוחות. "אני מבין שהעיתוי לא היה הכי טוב, התחלתי בגינוי לפיגועים בעתניאל ותקוע. היו רק משפט או שניים שגרמו למחלוקת, אם זה פגע במשפחת מאיר או באבלים - בוודאי שאני מתחרט על זה. אני דיברתי לאחר מכן עם בעלה של דפנה כדי לנחם אותו והוא לא הביע כעס על הדברים", הצהיר. "הוזמנתי לנאום בכנס מאוד חשוב ולהציג את המדיניות האמריקנית וזה במקרה נפל על היום של ההלוויה".
"אנחנו חושבים שהמציאות הנוכחית מובילה לכיוון תוצאה דו-לאומית וזה לא באינטרס של אף צד", הוסיף שפירו. "מבינים שאנחנו בתקופה שבה עלול לא להיות משא ומתן בעתיד הקרוב אז אנחנו מנסים למצוא דרכים כדי לקדם שלום וביטחון לישראלים ולפלסטינים גם יחד - וגם לשמור על האפשרות להגיע לפתרון שתי מדינות בעתיד".
"ההנהגה בישראל צריכה לתת תקווה"
בריאיון מתח ביקורת השגריר על האלימות הפלסטינית - וגם על ההתנהלות הישראלית: "הדגשתי שצריך קודם כל לעצור את האלימות והטרור, והפלסטינים צריכים להבין שהישראלים לא יראו אותם כשותפים כל עוד יש פיגועים כל יום ולישראל יש זכות להגן על עצמה. בו זמנית כשאין תהליך או אפשרות למו"מ או אופק פוליטי יש הרחבה של ההתנחלויות ולפעמים גם האלימות נגד פלסטינים על ידי קיצונים מטילה בספק את אפשרות שתי המדינות. אנחנו קוראים לרשות הפלסטינית לשים קץ להסתה, לגנות את האלימות - וגם קוראים למנהיגים הישראלים לפעול בכל דרך כדי לשפר את המצב בשטח ולהכניס איזושהי תקווה".
על הביקורת שמתח על ההבדל באכיפת החוק בשטחים אמר: "שיבחתי על המעצרים וההרשעות ברצח בדומא, ובוודאי אנחנו מעודדים את ישראל לחקור מקרים אחרים של אלימות כי זה חשוב להראות את המחויבות לשלטון החוק".
לאחר הפגישה בין נתניהו לשפירו, שהתקיימה לפני כשבוע, נמסר כי השניים ניהלו פגישה חיובית וחברית כדי ליישר את ההדורים אחרי התקרית. שפירו, שליווה משלחת של חברי קונגרס ללשכת ראש הממשלה, הוזמן לשיחה בארבע עיניים שארכה כחצי שעה לפני המפגש. גורמים בלשכת נתניהו אישרו כי אחרי הפגישה השניים נכנסו לאירוע יחד כדי לאותת שאין מתיחות והתקרית מאחוריהם.
בדברים שנשא שפירו במכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS) הוא אמר ש"יש יותר מדי התקפות על פלסטינים ואוזלת יד מצד הרשויות הישראליות". הוא הוסיף כי המשבר ביחסים בין ישראל לפלסטינים מטריד מאוד את האמריקנים: "עם סוף שנת 2015 ותחילת 2016, ארצות הברית עדיין מודאגת עמוקות מנושא מסויים: המתיחות הגואה בין ישראל ופלסטינים יחד עם הקיפאון המדיני", טען. לדבריו, אכיפת החוק בשטחים מעלה חשד ש"יש חוק אחד לישראלים ואחר לפלסטינים" למרות הגשת כתבי האישום בפרשת דומא.
שפירו שאל: "האם זוהי האסטרטגיה הפוליטית של ישראל? ואם לא, אז מהי האסטרטגיה שלה? איך ישראל מסייעת לנו במאמץ להגיע להסדר מדיני? אנו מבינים שאין תשובות פשוטות לשאלות הללו, אך צריך לעשות מאמץ". השגריר הוסיף כי ישראל, ארצות הברית והפלסטינים "חייבים למצוא דרכים כדי לשמר את רעיון שתי המדינות לשני עמים לעתיד. זהו הנתיב היחיד להמשך".
נתניהו: "הדברים לא מקובלים"
זמן קצר לאחר ששפירו אמר את הדברים מיהר ראש הממשלה להגיב בחריפות ואף מתח ביקורת על עצם אמירתם. "דברי השגריר, ביום שבו קוברים אם לשישה שנרצחה, וביום שבו נדקרת אישה הרה - אינם מקובלים ואינם נכונים", אמר נתניהו.
"ישראל אוכפת את החוק כלפי ישראלים וכלפי פלסטינים" הוסיף ראש הממשלה. באשר ליחסים המדיניים עם הרשות הפלסטינית הבהיר נתניהו כי "מי שאחראית לקיפאון המדיני היא הרשות הפלסטינית, שממשיכה להסית ומסרבת למשא ומתן".