המערכה המדינית גולשת לפסים אישיים: שעות לאחר שהודיע על התפטרותו מראשות ועדת האו"ם לחקר אירועי "צוק איתן", דוחה המשפטן וויליאם שאבאס על הסף את דברי ראש הממשלה ושר החוץ בעניינו. בריאיון לחדשות 2 Online אמר שאבאס: "נתניהו וליברמן מומחים להתבטאויות ראוותניות ומגוחכות".
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"אני לא מופתע שנתניהו שמח מפרישתי, הוא קרא לי לפרוש מהיום שבו מוניתי לתפקידי", אמר. המשפטן שב והסביר כי טענות ישראל לפיהן הוא אינו אובייקטיבי הובילו לפתיחת חקירה פנימית במועצת זכויות האדם של האו"ם - וחקירה זו הובילה אותו להתפטר. "המצב בוועדה נהיה בלתי נסבל ולא רציתי שמתקפות אישיות של נתניהו וליברמן יסיחו את הדעת מהנושא האמיתי, שהוא עשיית צדק עם הקורבנות".
"ראיתי שנתניהו טוען שהדוח כבר כתוב מראש, אבל הוא טועה. עבודת הכתיבה מתחילה כעת", אמר שאבאס. המשפטן סירב להתייחס לממצאים שהעלתה עבודת הוועדה, אך הדגיש כי הדוח לא יושפע מפרישתו ויתפרסם כצפוי בתחילת החודש הבא.
במהלך הריאיון התייחס שאבאס בביטול לטענות בישראל לפיהן פרישתו היא ניצחון דיפלומטי. "זו לא שאלה של ניצחון או הפסד אלא הצורך להגיע לאמת ולצדק", אמר. "המסר שלי לישראלים הוא שעליהם לקוות שצדק ייעשה עם כל קורבנות הפרת זכויות האדם באזור כולו".
"מסקנות הוועדה מוטות מראש"
ראש הממשלה בנימין נתניהו בירך על פרישתו של שאבאס וקרא לגנוז את הדוח לחלוטין. "הדוח נכתב ביוזמת מועצת זכויות האדם של האו"ם, שהיא גוף אנטי ישראלי שהוכיח כי אין בינו ובין זכויות אדם דבר", האשים נתניהו.
"ההתפטרות של מי שעמד בראש הוועדה, בתפקיד שלא היה צריך להיות בו מלכתחילה, היא העדות הטובה ביותר למגמתיות ולאנטי ישראליות של המועצה הזאת", הוסיף נתניהו, שסייר בבית כנסת בירושלים עם בכירים ממפלגתו, באירוע של ארגון "לב העולם". נתניהו הדגיש כי המועצה "קיימה ב-2014 יותר דיונים על ישראל מאשר על אירן, צפון קוריאה וסוריה גם יחד".
גם שר החוץ ליברמן התייחס להתפטרותו של שאבאס ואמר כי המהלך לא צפוי לשנות את מסקנות דוח הוועדה. "המסקנות מוטות מראש בהתאם לגוף שהקים אותה ושכל מטרתו היא ניגוח ופגיעה בישראל", אמר. "העובדה ששאבאס התפטר היא הישג לדיפלומטיה הישראלית ולפעילותם המסורה של אנשי משרד החוץ".
שאבאס מונה על ידי ראש מועצת האו"ם לזכויות אדם לעמוד בראש ועדת הבדיקה בחודש אוגוסט אשתקד, במטרה לחקור טענות לפיהן ביצעו ישראל וחמאס פשעי מלחמה במהלך מבצע צוק איתן. ישראל סירבה עד כה לשתף פעולה עם פעולות החקירה של ועדת שאבאס, בשל התנגדותה למינויו של העומד בראשה.
מינויו של שאבאס ליו"ר ועדת הבדיקה זכה לביקורת חריפה בישראל, שהבליטה מקרים בעבר בהם התבטא באופן שנוי במחלוקת כלפי ישראל. הביקורת כלפי הייעוץ שהעניק שאבאס בעבר לפת"ח הובילה את מועצת זכויות האדם באו"ם לבחון מחדש את המינוי. "קיים קושי בקיום עבודת הוועדה באופן תקין בשעה שתהליך זה מתקיים" כתב, והוסיף כי הוועדה כבר סיימה לאסוף את מרבית העדויות והראיות להן נזקקה, וכבר החלה בכתיבת הדוח.
בהכנת הידיעה השתתף עפר חדד.