מתווך נוסף התייאש מהסכסוך הישראלי-פלסטיני? טוני בלייר, שליח הקוורטט למזרח התיכון, צפוי להתפטר מתפקידו - כך דיווח אמש (ראשון) ה"פיננשל טיימס" הבריטי. מקורבים מסרו לעיתון כי בלייר, שכיהן בעבר כראש ממשלת בריטניה, יעבור לתפקיד אחר מטעם הקוורטט - שלא יכלול עבודת שטח ותיווך פעיל בין הצדדים.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
בלייר מכהן כבר קרוב לשמונה שנים כנציג הקוורטט (ארצות הברית, האו"ם, האיחוד האירופי ורוסיה), והופקד לעקוב אחר יישום מפת הדרכים לשלום בין הצדדים. לדברי המקורבים, בלייר מתכוון "להישאר חלק מתהליך השלום" ולהגדיר מחדש את תפקידו, תוך המשך הסיוע לכלכלה הפלסטינית ותיווך אזורי בשלט רחוק - מאירופה.
ראש הממשלה הבריטי לשעבר נפגש עם מזכיר המדינה האמריקני קרי ושרת החוץ של האיחוד האירופי מוגריני, ושוחח איתם על כוונתו לשנות תפקיד - כך דיווח העיתון. בהמשך השבוע צפויה לצאת הבהרה רשמית על תפקידו של בלייר, ומקור המקורב לנושא אמר כי הדיונים בנושא "עדייין נמשכים".
בלייר לפני עשרה חודשים: מקננת בי אופטימיות
משרדיהם של קרי ומוגריני סירבו להגיב לדיווח. הקוורטט לענייני המזרח התיכון נוצר ב-2002, על מנת לעקוב אחר יישום תכניתו של הנשיא האמריקני דאז ג'ורג' בוש הבן לפתרון הסכסוך. לפני כשבועיים טענו מקורבים לבלייר כי אין בכוונתו לעזוב את המזרח התיכון.
לפני כעשרה חודשים, עוד לפני מבצע "צוק איתן", התראיין בלייר לכתבנו אודי סגל וסירב להתייאש מהמשבר בשיחות: "אנחנו חייבים למצוא דרך לחזור למשא ומתן, אסור שהעצירה תימשך זמן רב מדי. אם רוצים בקיומו של משא ומתן לשלום, את המו"מ הזה חייבים לנהל אנשים שמאמינים בשלום".
"עלינו ליצור לפחות יציבות מה, כך שלא תחול הסלמה ולא ניקלע למצב שבו הפלסטינים או הישראלים ינקטו בפעולות מסוימות שידרדרו את המצב אפילו יותר", הוסיף אז בלייר. "הבסיס המשותף הוא מדינת פלסטין ריבונית ומדינת ישראל מוגנת. יש מטרה משותפת - מה שאין, לצערי, הן את רמות האמון והאמינות הנחוצות. ברור שאני מתוסכל ומאוכזב אבל מקננת בי אופטימיות בסיסית כי אני לא מסוגל לראות תוצאה הגיונית אחרת למצב הזה. אני חושב שההיגיון מנצח בסופו של דבר".