"סכנה שלא נראתה מאז האינתיפאדה השנייה": ה"גארדיאן" הבריטי פרסם היום (שישי) מסמך פנימי של האיחוד האירופי, שמזהיר מהתדרדרות נוספת בירושלים השסועה. הדוח הפנימי שדלף טוען כי הצעדים הישראלייים - בהם הרחבת הבנייה משכונות מעבר לקו הירוק והרס בתים במזרח ירושלים - הם בין הגורמים המרכזיים לשפיכות הדמים בעיר.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
המסמך קורא לסנקציות אירופאיות נגד ישראל סביב המשך הבנייה מעבר לקו הירוק בעיר, בטענה ש"הבנייה מעצימה את הסכסוך". עיתוי פרסום ההדלפה, שלושה ימים בלבד לאחר הבחירות בהם זכה נתניהו, עשוי להעמיד את הממשלה החדשה בפני "צונאמי מדיני" נוסף.
הדוח השנתי שנוסח עבור ראשי הנציגויות האירופאיות בירושלים מזהיר כי המשך שפיכות הדמים מסכן את פתרון שתי המדינות: "בחודשים האחרונים ירושלים נגררה למעגל אכזרי של אלימות, שמסכן את האפשרות לפתרון שתי המדינות". כמו כן, טענו באיחוד, ישראל "בונה באופן שיטתי באזורים הרגישים" של ירושלים ומגבילה תנועה של מוסלמים להר הבית.
הדוח ממליץ: להמשיך בסימון המוצרים מההתנחלויות
בעקבות האלימות הרבה - שהתבטאה בין השאר בחטיפת ורצח הנער מוחמד אבו ח'דיר, בפיגוע בבית הכנסת בירושלים ובמתקפות טרור נוספות - מציעים מחברי הדוח להעמיק בפועל את החרם על מוצרי ההתנחלויות. בין הצעדים המוצעים: הגבלות על "מתנחלים מוכרים ואלימים, שמעודדים פגיעה בפלסטינים".
גם החזית הכלכלית לא נעדרת מהמסמך: בין השאר מוצע בדוח "לאפשר לצרכנים אירופאים לדעת האם המוצר נוצר בהתנחלויות" - כלומר להמשיך את סימון המוצרים שמיוצרים מעבר לקו הירוק.
כמו כן, נכתב בהמלצות, "יש לעורר מודעות בקרב עסקים אירופאיים מהסיכון בשיתוף פעולה עם התנחלויות" ולמנוע סיוע להתנחלויות על ידי מפעל התיירות. על פי הגרדיאן, הדוח משקף רצון עז בקהילה האירופאית לצעדים נוספים נגד ישראל, בעקבות קריסת המשא ומתן.
"המתחים והאלימות הגיעו לשיאים קיצוניים חדשים", נכתב בדוח - שמגנה גם את זריקות האבנים ומתקפות הטרור מהצד הפלסטיני. עם זאת, רוב האשמה לטענת האירופאים מוטלת על ישראל בשל המשך הבנייה והריסות הבתים במזרח ירושלים, כמו גם היד המשטרתית הנוקשה במזרח ירושלים - במסגרתם נעצרו 1,300 פלסטינים בשנה האחרונה.
ארה"ב: "נשקול צעדינו מול ישראל"
בימים האחרונים, בעקבות נצחונו של נתניהו בבחירות, פנה הבכיר הפלסטיני סאיב עריקאת לאיחוד האירופי ודרש צעדי חירום נגד ישראל. במכתב ששיגר לשרת החוץ של האיחוד, פדריקה מוגריני, דרש עריקאת " למקד את כל המאמצים בהצלת פתרון שתי המדינות מהיעלמות, תוך הענשת ישראל על הפרות החוק הבינלאומי".
בתדריך לעיתונאים אמר אתמול דובר הבית הלבן כי דבריו של נתניהו יומיים לפני הבחירות - לפיהם לא תקום מדינה פלסטינית במהלך כהונתו - מחייבים את ארצות הברית לבחון מחדש את מדיניותה במזרח התיכון.
"ברור לחלוטין שבמהלך הקמפיין, בזמן שהוא מכהן כראש ממשלה, נתניהו חזר בו מהמחויבות הקודמת שלו לפתרון שתי המדינות", אמר הדובר ג'וש ארנסט. "המחויבות לפתרון שתי המדינות הייתה בסיס להחלטות רבות שלנו במזרח התיכון, בין היתר הצבעות באו"ם והחלטות שמנעו מישראל בידוד בינלאומי".