הנאום יעמיק את הקרע ביחסים? נשיא ארה"ב ברק אובמה הגיב להופעתו הערב (שלישי) של ראש הממשלה בנימין נתניהו בפני הקונגרס ואמר: "ככל הידוע לי, לא היה דבר חדש בדבריו. ראש הממשלה לא הציע אלטרנטיבה ממשית להסכם".
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
הנשיא האמריקני התייחס להמשך המגעים בין המעצמות לאירן והבהיר כי יאשר רק הסכם שיבטיח כי טהרן לא תוכל לייצר נשק גרעיני.
בכירים במפלגה הדמוקרטית השתמשו במילים קשות הרבה יותר נגד נתניהו. ננסי פלוסי, מנהיגת המיעוט הדמוקרטי בבית הנבחרים, הגדירה את נאומו של ראש הממשלה מתנשא.
"כאחת שמעריכה את היחסים בין ארה"ב לישראל ואוהבת את ישראל, הייתי קרובה לדמעות במהלך נאומו של נתניהו", אמרה פלוסי שאכן נראתה עצבנית וחסרת מנוחה במהלך הנאום. "הייתי עצובה מהיותו של הנאום עלבון לאינטליגנציה של ארה"ב ומההתנשאות כלפי הידע שלנו בדבר האיום שמהווה אירן".
"שורשיו של הקשר הבלתי ניתן לפירוק בין ארה"ב לישראל, הם בערכים המשותפים, באידיאלים ובאינטרסים המשותפים", הוסיפה פלוסי בהצהרה שנתנה אחרי הנאום. "מדובר בידידות עמוקה שתמיד תהיה מעבר לעניין מפלגתי".
היא הזכירה כי הקשר החזק בין שני העמים קיים כבר מאז קום המדינה. "העם האמריקני ניצב כתף אל כתף עם העם בישראל", אמרה פלוסי. "מדינת ישראל היא ההישג הפוליטי החשוב ביותר במאה ה-20, ולארה"ב תמיד תהיה מחויבות - שלא ניתנת לערעור - לביטחונה של ישראל".
פלוסי אינה נבחרת הציבור הדמוקרטית היחידה שתקפה את נתניהו עם תום הנאום. ג'ון יארמות' אמר שראש הממשלה הזכיר פעמים רבות את המילים "נשק גרעיני" כדי לנסות להפחיד את העם האמריקני. "אני מתנגד לטון המתנשא שלו", הוא אמר. "הנאום הזה נראה כאילו נלקח מעולם המושגים של דיק צ'ייני (סגן נשיא ארה"ב בתקופת בוש). זו הייתה מצגת הפחדות במיטבה".
גורמים בארה"ב: "העימות הוא חזק אמיתי ומהותי"
מוקדם יותר הערב הבהירו גורמים בכירים בממשל האמריקני בעקבות נאומו של נתניהו כי אם מישהו חשב שלמרות הריכוך, המתח יירד לאחר הנאום, אז המציאות שונה. "העימות הוא חזק, אמיתי ומהותי", אמרו הגורמים לחדשות 2.
"איפה החלופה?", הם תהו בתגובה לנאומו מעורר המחלוקת של נתניהו בפני הקונגרס האמריקני. "נתניהו לא הציג שום תכנית פעולה מעשית שתסביר כיצד יש לפעול לדעתו מול האירנים".
"פעולה צבאית תשיג הרבה פחות מהסכם"
"הוא סתר את עצמו", הוסיפו הגורמים הבכירים בבית הלבן. "מצד אחד הוא אמר שהשלטון האירני הוא משטר חזק שמחזיק מעמד 30 שנה, ומצד שני הוא אמר שהמשטר האירני חלש ושניתן להשפיע עליו".
"פעולה צבאית תשיג הרבה פחות מהסכם עם אירן", טענו הגורמים בממשל האמריקני. "גם המשך הסנקציות נגד אירן לא תמנע ממנה את המשך בניית הצנטריפוגות".
מנגד, אנשי נתניהו דווקא מרוצים מהנאום. סגן שר החוץ צחי הנגבי כינה את הנאום "מבוא למתחילים בקונגרס". אפשר לומר שהם השיגו את היעד: כולם מדברים כעת על העסקה עם אירן, נאומו של נתניהו שודר בכל העולם ואולי הקונגרס אפילו יפעל בנושא.