מאז המתקפה של חמאס בשבת השחורה ב-7 באוקטובר, צה"ל פועל באינטנסיביות כדי להשמיד תשתיות של ארגון הטרור ולחסל את בכיריו בעזה. אך בזמן שצה"ל פועל נגד מטרות ברצועה גם מהאוויר, גם מהקרקע וגם מהים - ארגון הטרור שם לעצמו למטרה להדליק את השטח גם בגדה. כוחות הביטחון והמנגנונים הפלסטינים קשובים לרחשים, ועושים הכול כדי להשאיר את הגדה מחוץ למערכה - וכך זה מתבצע.

גל המעצרים של צה"ל בגדה

מדי לילה, צה"ל מקיים מבצעי מעצרים נרחבים ברחבי הגדה ועוצר מבוקשים. מתחילת המלחמה כוחות הביטחון עצרו כ-900 אנשי חמאס בערים הפלסטיניות, בדגש על חברון ורמאללה - בהם השיח' חסן יוסף שנעצר בביתוניא שבאזור רמאללה.

מבצע מעצרים של פעילי חמאס ע"י צה"ל בכפר עארורה
מבצע מעצרים של פעילי חמאס בידי צה"ל בכפר עארורה

נוסף על כך, הוחרמו 6 בתי דפוס שהפיצו תוצרי הסתה עבור חמאס. מתחילת המלחמה היו 7 הריסות בתי מחבלים משויכי חמאס, בהם זה של סאלח אל-עארורי ביו"ש.

לצד זאת, נשאלת השאלה - עד כמה המעצרים הנרחבים בגדה שנחשבים לפגיעה פונקציונלית - מהווים מכה קשה לחמאס? ארגון הטרור כבר ידע בעבר מהלכים מהסוג הזה מצד ישראל, בעיתות משבר - שבהן כוחותינו פעלו כדי להגביר את היציבות באזור. זה קרה במבצע "שובו אחים" ב-2014 וכן במבצע מעצרים גדול שהתקיים ב-2006, לאחר חטיפת גלעד שליט.

עצורים של ארגון הטרור חמאס ביהודה ושומרון (צילום: דובר צה"ל)
המעצרים שבוצעו ביהודה ובשומרון בעשרת הימים הראשונים של המלחמה | צילום: דובר צה"ל

חיסול חוליית המחבלים בטולכרם

כוחות הביטחון חיסלו אתמול (שני) בטולכרם חוליית מחבלים שאחראית על ביצוע עשרות פיגועי ירי, בפעילות משותפת של לוחמי ימ"מ ושב"כ, בהם עז א-דין עואד, מפקד הזרוע הצבאית של חמאס בטולכרם.

חוסלו עז א-דין עואד וג'האד שחאדה בטולכרם
עז א-דין עואד וג'האד שחאדה שחוסלו בטולכרם

החוליה השתייכה לתשתית טרור שהוכוונה ומומנה בידי חמאס ברצועת עזה ובחו"ל, ותכננה לבצע פיגועים נוספים. בהמשך הפעילות היום כוחות הנדסה חשפו בצירים כמה מטענים מוכנים, ומחבלים השליכו לעבר הכוחות מטענים. כלי טיס תקף חוליה חמושה שאיימה על החיילים, ואמצעי לחימה אותרו בפשיטות.

חמאס מנסה ללבות את השטח

מתחילת המלחמה, בכירי חמאס משקיעים מאמצים אינטנסיביים בניסיון לגלגל את תפוח האדמה הלוהט גם לזירה נוספת, הגדה. הם קוראים להפגנות זעם, מפעיל לחץ על פעיליהם ומסית בתקשורת.

אומנם ברמאללה, בחברון, בג'נין ובערים פלסטיניות נוספות מקיימים הפגנות תמיכה בעזה, ובחלקן אף מניפים דגלי חמאס ומשמיעים קריאות בשבחו של רמטכ"ל ארגון הטרור מוחמד דף - אלא שבינתיים המצב לא יצא משליטה.

הפגנה רמאללה נגד תקיפות ישראל בעזה
הרוחות עלולות להתלהט ברגע. הפגנה ברמאללה נגד ישראל

מכווין הטרור בגדה - סאלח אל-אערורי

מאחר שהנהגת חמאס בגדה יושבת בכלא הישראלי, מספר 2 בארגון סאלח אל-עארורי הוא דמות המפתח. אומנם הוא פועל מרובע הדאחייה בביירות, אך הוא נחשב למי שמושך בחוטים של מערך הטרור של חמאס בגדה.

סאלח אל-עארורי
מנסה להתסיס את הגדה - מביירות. אל-עארורי | צילום:

אל-עארורי, שישב בעבר בעצמו בכלא הישראלי ודובר עברית שוטפת, משמש כיום סגן יו"ר הלשכה המדינית של החמאס מאז 2017. הוא משמש כיום כציר המרכזי כיום בין חמאס למחנה ההתנגדות, וזוכה לתמיכה מצד הזרועות של איראן וחיזבאללה.

שלט שצה"ל תלה על ביתו של אל-עארורי ברמאללה
שלט שצה"ל תלה על ביתו של אל-עארורי ברמאללה
"חמאס = דאעש": השלט שנתלה על הריסות ביתו של אל-עאר
"חמאס = דאעש": השלט שנתלה על הריסות ביתו של אל-עארורי

"ירוק עולה"

חברון היא עיר שמרנית ומוגדרת כמעוז חמאס בגדה. מלבד תשתיות טרור ופעילות נרחבת בגזרה, ארגון הטרור פועל גם בהיבט של ה"דעווה" - כלומר, עוסקים בסיוע לאוכלוסייה בתחומי הבריאות, החינוך, והדת, ובה בעת משמשים כמעטפת תומכת טרור - באמצעות סיוע לפעילי חמאס ולבני משפחותיהם.

על פי ההערכות, כ-25% מהאוכלוסייה בג'נין מזוהה עם הג'יהאד האיסלאמי - אלא שבשנה האחרונה גם חמאס הרים ראש בגזרה והצמיח שם קיני טרור, על חשבון אובדן המשילות של הרשות הפלסטינית. כל זאת בניסיון להתעצם ולהוציא לפועל פיגועים ברחבי יהודה ושומרון ובעורף ישראל.

נשק שהוחרם בחברון (צילום: דובר צה"ל ודוברות שב"כ)
נשק שהוחרם בחברון | צילום: דובר צה"ל ודוברות שב"כ
נשק שהוחרם במהלך פעילות המעצרים ביהודה ושומרון במה (צילום: דובר צה"ל)
נשק שהוחרם במהלך פעילות מעצרים ביהודה ושומרון, בשבוע שעבר | צילום: דובר צה"ל

ה"אסים" של חמאס בגדה

  • עדנאן עספור - בכיר חמאס בשכם. 
    שיח' עדנאן עספור, מבכירי חמאס בשכם
    שיח' עדנאן עספור, מבכירי חמאס בשכם
  • חסן יוסף - בכיר חמאס באזור רמאללה שמעורב בפעילות אינטנסיבית להסתה לטרור. נעצר ונכלא כבר מספר רב של פעמים בעבר, ונחשב לגורם מתסיס נגד ישראל. 
    צפו בכתבה המלאה (צילום: חדשות 2)
    חסן יוסף מחמאס בשיחה עם אוהד חמו, 2017 | צילום: חדשות 2
  • עבד אל-חאלק א-נתשה - בכיר חמאס בחברון וממנסחי מסמך האסירים שגובש בכלא הדרים - מסמך שניסה להגיע לפשרות בין הארגונים, בעיקר בין פת"ח לחמאס. 
    חמאס
    מוחמד א-נתשה
  • מוחמד ג'מאל א-נתשה - בכיר חמאס בחברון.
  • חוסיין אבו קוויק - בכיר חמאס ברמאללה, נחשב בעבר לגורם בכיר בהנהגה הפוליטית ובזרוע הצבאית של ארגון הטרור בגדה וכבר נעצר בעבר. 
    חוסיין אבו קוויק מחמאס
    חוסיין אבו קוויק

כך הרשות הפלסטינית פועלת מאחורי הקלעים

בתחילת המלחמה, אבו מאזן קרא למנגנוני הביטחון הפלסטינים להגביר את המשילות בערים הפלסטיניות והתריע כי אם לא יפעלו בזמן אמת - "המצב עלול לצאת משליטה". במקביל, הוא אף הורה להם לפעול כדי להשתיק את המחאה החריגה שפרצה נגדו, שבהן קראו: "העם רוצה להפיל את הראיס".

אבו מאזן ואנתוני בלינקן
אבו מאזן עם שר החוץ האמריקני אנתוני בלינקן

גורם פלסטיני ששוחח עם N12 הדגיש כי "המנגנונים פועלים כדי לבלום את מפגני הכוח ובינתיים די מצליחים במשימה. גם ברמאללה ובחברון הם לא אפשרו למתפרעים לחדור פנימה, השקיטו את המרחב מהר מאוד ואספו נשקים". הסיבה לכך היא הדאגה שמרחפת באוויר מצד ההנהגה במוקטאעה - והחשש מכך שהרחוב הפלסטיני ייגרר אחרי עזה ויחתור נגד אבו מאזן.

הפגנות ועימותים בג'נין וברמאללה
הפגנות ועימותים בג'נין וברמאללה, לפני שלושה שבועות

הגורמים שעלולים להבעיר את המצב בגדה

  • המצב הכלכלי ברשות הפלסטינית - כ-160 אלף פועלים פלסטינים נכנסו בשגרה לעבודה בישראל מדי יום, והם מהווים עורק בלתי נפרד מהכלכלה הפלסטינית. לעומת זאת, בימי הלחימה נכנסים רק אלפים בודדים של פועלים שמוגדרים כחיוניים והעובדה שרובם נשארים בביתם מטרידה מאוד את הרחוב הפלסטיני.
  • כספי המיסים - ההנהגה הפלסטינית ברמאללה מסרבת כרגע לקבל את כספי הסילוקין, בשל החלטת הקבינט לקזז את הכספים שמיועדים לעזה. בשל כך, פקידי הרשות הפלסטינית והמנגנונים הפלסטינים שאחראים על השליטה בסדר הציבורי - עלולים שלא לקבל את שכרם החודש או חלק קטן ממנו.
  • פשעי שנאה ומסיק הזיתים - מדי יום מדווח על אירועים של חיכוך בין האוכלוסייה היהודית לפלסטינית, שעלולים להסלים את המצב בשטח ולהגביר את גובה הלהבות. 
    נשיא הרשות הפלסטינית אבו מאזן (צילום: רויטרס)
    אבו מאזן הורה לפעול כדי להשתיק את המחאה החריגה שפרצה נגדו | צילום: רויטרס

למרות הניסיונות של חמאס לפוצץ את המצב בגדה - בשלב זה עדיין נרשמת יציבות יחסית. אך בינתיים ההנהגה ברמאללה נמצאת בין הפטיש לסדן - פועלת כדי לייצר יציבות, ומאידך - מביעה סולידריות עם הפלסטינים בעזה. מבחן המציאות כבר הוכיח שיש להישאר עם היד על הדופק, כי סיר הלחץ עלול להתפוצץ בן רגע ולשנות את התמונה.