היום ה-86 למלחמה: כוחות צה"ל ממשיכים לפעול בעומק רצועת עזה, מהאוויר, מהים ומהיבשה. ככל שהימים עוברים והתמרון הצה"לי מתרחב, כך מבינים בישראל כי התווך התת-קרקעי הוא עוד ממד לחימה – הממד הרביעי. במערכת הביטחון מפתחים את תורת הלחימה נגד איום זה תוך כדי הלחימה בשטח.
מנהרות לחימה טקטיות
בצה"ל מזהים כי מנהרות אלו עוברות בין בתים, וכי דרך הפירים יוצאים מחבלים לפעול נגד כוחות צה"ל. המנהרות הן חלק ממערך ההגנה של חמאס. ישראל הכירה את סוג המנהרות הללו, אך לא התמודדה איתן. הערכות במערכת הביטחון היו כי כוחות צה"ל יכנסו לתמרון בשטח הרצועה, יאתרו וישמידו אותן.
לדוגמה, באזור בית חאנון זיהו לוחמי לוט"ר מחבל חמוש יוצא מפיר מנהרה תוך שהוא יורה צרורות לעבר הכוח, ככל הנראה במטרה "למשוך אותם" לכיוון מטען נפץ שהונח סמוך למקום. הלוחמים פתחו ב"מכת אש", השליכו רימונים וחיסלו את המחבל ממרחק. לאחר מכן השמידו את פיר המנהרה התת-קרקעית.
מנהרות לחימה אסטרטגיות
מנהרות "התקרבות", נועדו לאפשר לכוחות לנוע מתחת לאדמה כדי לבצע התקפות נרחבות יותר. בשנים האחרונות מערכת הביטחון השקיעה מאמץ מודיעיני ופעולות רבות כדי למפות אותן בשטח.
מנהרה כזאת התגלתה לפני שבועיים, בצפון הרצועה - בעומק מרבי של כ-50 מטרים, 400 מטרים בלבד ממעבר ארז. היא לא חצתה לשטח ישראל, אך מחבלי חמאס השתמשו בה כדי לתקוף את כוחות צה"ל שפועלים בשטח. הלוחמים חקרו אותה וחשפו יותר מ-4 ק"מ ממנה.
מדובר ברשת מנהרות רחבה ומסועפת, הכוללת תשתיות ביוב, חשמל וקשר. מי שהוביל את הפרויקט הוא אחיו הצעיר של יחיא סינוואר.
מנהרות מפקדה וחמ"לים
המפקדות והחמ"לים התת-קרקעיים משמשים את צמרת ההנהגה של חמאס לשהייה ארוכה והחזקת חטופים. אלו מנהרות שאליהן ברחו ראשי הארגון, שניהלו מתוכה את הפעילות המבצעית נגד ישראל. ההיקף והעומק שלהן בהחלט מפתיעים את מערכת הביטחון. הן מחברות בין אזורים בתוך הרצועה ומאפשרות התניידות ושהייה לאורך זמן, זאת בזכות התשתיות שבהן.
לפני כשבועיים צה"ל פרסם כי הושלמה ההשתלטות על "רובע הבכירים" של חמאס במרכז העיר עזה, שם נמצאת כיכר פלסטין. מדובר באזור שממנו פעלה ההנהגה השלטונית והצבאית של הארגון ברצועה. הלוחמים איתרו עיר טרור תת-קרקעית, שמהווה חלק ממערך המנהרות של חמאס.
פירים שנמצאו בפעילות ממוקמים בבתים ובמשרדים של בכירים בחמאס, ומאפשרים להם לברוח לשם ולשהות במנהרות בעת הצורך. מדובר ברשת מנהרות ששימשו את בכירי הארגון – איסמאעיל הנייה, יחיא סינוואר ומוחמד דף. הם ניהלו מתוכה את השגרה המבצעית של הארגון, ומשם התאפשרה להם תנועה יום-יומית מוגנת ברחבי עזה. הלוחמים פוצצו באופן מבוקר את המתחם.
תורת הלחימה נגד המנהרות נבנית תוך כדי התמרון
כשצה"ל מתמקד בהרס תשתיות של חמאס – הכוונה היא בשני הסוגים האחרונים של מנהרות. אי אפשר לרדוף אחרי כל פיר ומנהרה בשטח. אך התעסקות במנהרות הללו ובמרחבי השהייה היא במרכז.
תורת הלחימה נגד המנהרות נבנית תוך כדי הלחימה של הכוחות בשטח. בצפון הרצועה צה"ל השמיד את מרבית המנהרות הללו. בח'אן יונס – צה"ל הודיע אתמול כי פשט על חמ"ל המודיעין הצבאי של חמאס במקום, ואף אותר חמ"ל של הג'יהאד הפלסטיני. בצבא פועלים להגיע לעוד יעדים כאלו.
בישראל העריכו כי חמאס לא ימשיך לשהות במנהרות בגלל החשש שהן יהפכו לבתי קברות מתחת לאדמה. אבל במהלך התמרון הקרקעי התברר שהוא לא רק נשאר שם - אלא העמיק לחפור עוד.