ראש השב"כ לשעבר יובל דיסקין מתח ביקורת חריפה על תפקודו של ראש הממשלה בנימין נתניהו בתחילת המלחמה, ואמר היום (רביעי) כי הוא "היה בהלם קרב במשך השבועיים הראשונים". לדבריו, הממשלה לא תפקדה בכלל, רק הארגונים האזרחיים, מתנדבים ומילואימניקים תפקדו - החברה הישראלית והרוח שלה. לא המנהיגות, שבקושי מתפקדת עד היום".
בריאיון לעיתונאית ליאת רגב בכנס "חטופים - שאלה של מחיר?" של "החברים של רון ארד" - אנשי ביטחון בדימוס וחברים של ארד - בשיתוף עם הקריה האקדמית אונו, אמר דיסקין כי "מדינת ישראל בגדה באופן מוחלט בכל אלה שנחטפו ונרצחו בימים הראשונים, והם ממשיכים לשלם את המחיר. בגידה בכל תינוק, בכל ילד, בכל אמא ובכל אבא שנחטפו מהעוטף".
ראש השב"כ לשעבר נשאל אם הארגון הכיר תרחיש כזה שקרה ב-7 באוקטובר, והשיב כי "כבר בתקופתי, ראינו את הליכת החמאס לכיוון של חטיפות המוניות ומבצעים גדולים. התרחיש היה ידוע מראש, אבל כשאתה שבוי בקונספציה, יכניסו לך פיל ורוד לחדר ויגידו לך שזה חתול קטן וצהוב".
לדבריו, "הייתי ראש השב"כ עד 2011 ודחפתי בזמנו ללכת ל'עופרת יצוקה'. אולמרט, שהיה ראש הממשלה, הלך איתי. הכיוון היה למוטט את החמאס. לא מוטטנו אותו כי שר הביטחון אהוד ברק ואולמרט רבו, וברק סגר עסקה עם המצרים בלי ליידע את אולמרט ואת הממשלה, וההזדמנות האדירה שהיינו קרובים אליה - ובמחיר נמוך - פוספסה".
דיסקין התייחס גם לשאלה אם חיסולו של מנהיג חמאס בעזה יחיא סינוואר היה בעבר על הפרק. לדבריו, "כשאתה שולח את הרצי הלוי ויוסי כהן לשכנע את קטאר להמשיך לשלוח מזוודות כסף לרצועה, כנראה אתה גם לא רוצה לחסל את סינוואר. זה קרה ב-2018, זה נמצא בגוגל. ראש הממשלה לא רצה להיכנס למצב של עימות שבו הוא מחסל את סינוואר כי אם אתה מחסל אותו אתה הולך למבצע גדול".
ראש שב"כ לשעבר הביע תמיכה בעסקה של "כולם תמורת כולם", קרי שחרור כל החטופים בעזה בתמורה לשחרור כל מחבלי חמאס מבתי הכלא, למרות הקו הישראלי שלפיו מדובר בלוחמה פסיכולוגית של חמאס שאין מאחוריה תקווה אמיתית לעסקה. "הייתי בעבר מתנגד קיצוני של עסקאות אסירים 'כולם בעד כולם', והסכמתי לחילופי אסירים פרופורציונליים. היום עשיתי שינוי של 180 מעלות בחשיבה ואני בעד".
לדבריו, "אם נלך על עסקה של כולם תמורת כולם, חד משמעית תהיה פגיעה קשה בהרתעה של מדינת ישראל. אם לא נלך על זה בסופו של דבר נפגע בחוזה החברתי שלנו, בחוסן ובמהות הכי בסיסית שלנו כחברה ישראלית. בלי חוסן חברתי לאומי שנסדק עוד לפני כן אני לא חושב שנצליח לשרוד פה. אם נחזק את החוסן יהיה לנו גם חוסן צבאי ועם זה נוכל להתמודד עם האתגרים העצומים שעוד מחכים לנו".
"ישראל הייתה צריכה ב-7 באוקטובר לחתור לעסקה של שחרור כל החטופים בכל מחיר, גם במחיר אסירים ביטחוניים", הוסיף. "המדינה הפרה את החוזה שלה עם אזרחיה, ולכן יש להשיבם בכל מחיר".
דיסקין התייחס גם לאברה מנגיסטו והישאם א-סייד, האזרחים הישראלים שמוחזקים בידי חמאס, ואמר כי "עד 7 באוקטובר המדינה נתנה יותר ערך לחיילים ולגופות שלהם. כשמדובר ביהודי אתיופי שחור עור ובדואי מהנגב, כדאי שהחברה הישראלית תסתכל במראה".
לבסוף, דיסקין ציין כי הוא תומך בפתרון שתי המדינות, אך סייג ואמר כי "כרגע אין לנו פרטנר". הוא הסביר כי "הרשות (הפלסטינית) מושחתת, חלשה ומפוררת, זה סיכון מדי גדול. האמריקנים צריכים להיות מעורבים והשאלה אם ביידן יזכה בבחירות. גם אצלנו השאלה מי ישלוט והאם זה יהיה נתניהו, שממשיך להוביל אותנו לאבדון".