אלפי טונות של חומר נפץ ניתכות על הרצועה כבר שלושה שבועות וחצי. אל בנק המטרות המוכר למודיעין, הצטרפו מטרות רבות חדשות, תוך כדי לחימה. המידע המודיעיני בחלק גדול מהמקרים, יצא מחדרי החקירות של השב"כ. מאות מחבלי חמאס, אפילו נוח'בה, שמחזיקים במידע רב, נתפסו באותה שבת שחורה.
אופיר מלכא, חוקר לשעבר בשב"כ, הסביר לחדשות 12: "הרבה מידע מאוד קריטי, מהותי ומציל חיים הגיע מהחקירות האלו. מידע שמדבר על תשתיות, מיקושים ומנהרות ומשרת את הצבא כרגע בתקיפות - לפעמים מקבלים מידע מנחקר ובתוך שעה כבר מטרה מסומנת". ישראל חסון, לשעבר בכיר בשב"כ, הוסיף: "נחקר במלחמה הוא פצצה מתקתקת בהכרח, משום שכל שביב מידע בזמן שכזה יכול להציל חיים ולהשפיע על תוצאה של קרב או מערכה".
"טהרו את הבתים ותחטפו כמה שיותר שבויים"
חוקרי השב"כ יושבים מול מחבלים שחלקם רגע לפני רצחו, שרפו, אולי גם אנסו. וכעת צריך לשבור אותם, בעיקר מבחינה מנטלית. "הרבה פעמים יש בעיה של זהות. לא מכירים את האנשים, לא יודעים מי הם", שיתף מלכא. "הם מחבלים שחונכו להתחזות". עם זאת, על חלק מהמחבלים שנתפסו אפילו לא נדרשו איומים. אחד מהם התוודה כמעט מיד שהפקודה שניתנה להם הייתה, במילותיו: 'טהרו את הבתים ותחטפו כמה שיותר שבויים'".
שלום בן חנן, לשעבר בכיר בשב"כ, סיפר: "חוקר ינסה למצוא כל פרט, כל חולשה אפשרית, כל מידע שניתן להצליב. הפיצוח הוא פיצוח בעיקר מנטלי-פסיכולוגי. זה לא מה שרואים בסרטים - החקירות האלה מתנהלות כחוק, ובכלל, הייתי אומר שהפעלת אמצעים פיזיים לא בטוח תביא את התוצאה הרצויה". חסון הוסיף: "אף אחד לא מוסר את כל האינפורמציה שברשותו, בטח שלא מרצון. בחקירה יש מושג שאומר: 'אם לימון היה חכם, הוא היה נותן את כל המיץ שלו בלי שיסחטו אותו' - ככה גם נחקר".
עוד ציינו החוקרים כי ישנה הקפדה על כך שהנחקרים לא יתאמו ביניהם גרסאות ואף יהיו מבודדים עד שהחקירה תמוצה. עם זאת, יש מקרים יוצאי דופן: בימים הראשונים למלחמה הופץ סרטון שבו נראים המחבלים נאלצים להאזין במשך שעות לשיר של "מני ממטרה" - זה לא במקרה. חסון הסביר: "השמעת מוזיקה בחקירות נועדה מצד אחד למנוע שיח בין הנחקרים, ומצד שני לא להניח להם להיכנס למצב של שלווה - המטרה היא לגרום להם להיות במצב של סטרס מתמיד לקראת המשך החקירה".
"להסתכל לבן אדם בעיניים, לנתק את הרגש ולחקור"
על כל אלה, אי אפשר שלא לנתק מהסיפור את החוקר - זה שנחשף ימים ואפילו שעות לפני כן, למעשים המפלצתיים של נחקריו. "צריך לנתק את עצמך רגשית מהסיטואציה הזאת ולהיכנס למצב של חוקר אנליטי", אמר מלכא. "להסתכל לבן אדם בעיניים, לנתק את הרגש ולחקור". בן חנן הדגיש: "אם הנחקר מבקש כוס קפה וסיגריה כדי להודות - אתה תיתן לו כוס קפה וסיגריה. אם מה שעובד אצלו זה דווקא הדמות החמה של החוקר, אז החוקר ינהג כך, גם אם מה שהוא מרגיש בפנים זו סערת רגשות אדירה - בגלל שהוא יושב מול רוצח נתעב".
ככל שיעבור הזמן והמלחמה תעמיק, אפשר להניח שמצעד הנחקרים מעזה רק יגבר, ואיתו יתגלה מודיעין אנושי ואיכותי, שיופק לשם הכרעת האויב.