שרי קבינט המלחמה התבקשו אמש (ראשון) להגיע במהירות לקריה לדיון שהוקדם בשעה. ההערכה היא שהקדמת הדיון קשורה בקשר ישיר למשא ומתן לעסקה לשחרור החטופים והיא מגיעה לאחר שורה של דיווחים על התקדמות בעסקה לשחרור חטופים.
גורם בישראל אישר שיש התפתחויות חיוביות במגעים לעסקה. לדבריו, הקשר עם סינוואר חודש, והוא קיבל את העמדה הישראלית האחרונה. עם זאת, בישראל מדגישים כי עסקה לא תקרה מחר בבוקר, בין היתר כי התקשורת עם חמאס לוקחת בכל צעד בין חצי יממה ליממה.
מה עומד מאחורי הדיווחים?
האופטימיות בארה"ב ובקטר נשענת על חידוש הקשר עם יחיא סינוואר. בשבוע שעבר הצהיר סינוואר שלא ינהל משא ומתן עם ישראל כל עוד היא פועלת בבית החולים שיפא ברצועה, עם זאת לאחרונה הוא חזר למשא ומתן על אף שצה"ל עדיין שם.
לפי הדיווחים, בלב העסקה - 53 ילדים ואימותיהם שנמצאים בידי חמאס ברצועת עזה. חמאס אמר שהוא לא יודע למצוא אותם, אלא רק חלק. בישראל חוששים שחלקם ישוחררו וגורלם של אחרים לא ייוודע. לכן, נשמעו קולות שאומרים – שחררו את החטופים, אם במהלך ימי ההפוגה יימצאו הילדים ואימותיהם, אז ניתן יהיה לדבר על הארכתה.
"הכי קרובים מתחילת המשא ומתן"
בבית הלבן מאותתים שהעסקה מתקרבת, ומשדרים מסרים אופטימיים. ג'ון פיינר, סגן ראש המועצה האמריקנית לביטחון לאומי התייחס לכך בריאיון לרשת ABC: "אנחנו חושבים שאנחנו הכי קרובים שהיינו מתחילת המשא ומתן לפני כמה שבועות, שישנם תחומים של מחלוקות ופערים שצומצמו ואולי אף נסגרו לגמרי. עם זאת, המנטרה ש'שום דבר לא הוסכם עד שהכול הוסכם', בהחלט חלה כאן".
ראש ממשלת קטר מוחמד בן ג'אסם אאל ת'אני טען שחילוקי הדעות והפערים שנותרו במשא ומתן בין ישראל וחמאס, הם לא מהותיים. "אני בטוח כעת שאנחנו מתקרבים לעסקה שתחזיר את החטופים לביתם בבטחה", אמר ראש ממשלת קטר. "האתגרים שנותרו במשא ומתן מאוד שוליים בהשוואה לאתגרים הגדולים יותר, הם יותר לוגיסטיים, הם יותר מעשיים".