ארגון הטרור חמאס שחרר אמש (שני) מהשבי ברצועת עזה את יוכבד ליפשיץ (85) ונורית קופר (79), שנחטפו מבתיהן במהלך הטבח בניר עוז. השתיים הועברו למצרים דרך מעבר רפיח באמבולנסים של הצלב האדום, ומשם הגיעו לישראל. דובר חמאס אבו עוביידה טען כי ההחלטה על שחרורן התקבלה "מסיבות הומניטריות", אך גורמים בישראל הבהירו: לא מדובר בעסקה, זה מהלך חד-צדדי שלא לקחנו חלק בו.
עם הגעתן לישראל, קופר וליפשיץ הועברו לידי צה"ל ופונו לבית החולים איכילוב בתל אביב, שם נפגשו עם בני משפחותיהן. בעליהן, עמירם (85) ועודד (83), נחטפו יחד איתן ועדיין מוחזקים בשבי
דניאל ליפשיץ, נכדה של יוכבד ליפשיץ, שיתף תמונה של סבתו עם בני המשפחה וכתב בחשבון האינסטגרם שלו: "לא להאמין שסבתא יוכקה, שהיא כאימא עבורי, חזרה אלינו משבי החמאס. כל כך אוהב את האישה האמיצה הזו. גיבורה ענקית".
אחיינה של יוכבד, גדי עמיחי, סיפר הבוקר על כמה דברים שהיא שחזרה בבית החולים בפני משפחתה: "עוד לא שמעתי את כל הסיפורים, אבל אני יודע שהיא אמרה שלקחו אותה על אופנוע. מחבל אחד היה מקדימה ואחר מאחור. היא יודעת שתחילה היא הייתה בעבסאן בעזה, כפר שקרוב לניר עוז ואחר כך היא כבר לא יודעת לאיפה נלקחה".
אתי עוזיאל, סמנכ"ל סיעוד והאחות הראשית של בית החולים איכילוב, אמרה לאחר הגעת שתי החטופות: "התרגשנו מאוד, הן נראו בסדר. מצבן הרפואי בסדר, הן מדברות. תחילה הורדנו אותן מהמסוק והבאנו אותן לבני המשפחה. היה מפגש מרגש מאוד, כרגע ניתן להן לנוח קצת עם בני המשפחה ולאחר מכן נעשה בדיקה גופנית כוללת. הן יישארו אצלנו הלילה. אנחנו שמחים שהן כאן איתנו".
הממונה על נושא החטופים והנעדרים, גל הירש, התייחס לשחרור החטופות, ומסר: "צה"ל וכוחות הביטחון פעלו רבות בימים האחרונים בכל הערוצים כדי להביא לשחרורן ולהתגבר על הקשיים הרבים שחמאס הערימו. לאחר שעברו לידי כוחות צה"ל, הן עושות דרכן בשעה זו אל מרכז רפואי בישראל שנערך והוכן במיוחד לקליטתן. שם יחכו להן בני משפחתן. אנו מודים למצרים על הסיוע, ולצלב האדום על תפקידם החשוב כמצילי חיים".
נורית קופר בת ה-79, ממקימי קיבוץ ניר עוז, הייתה בביתה יחד עם בעלה עמירם בשבת השחורה. בני משפחתם סיפרו לחדשות 12 כי בני הזוג לא הצליחו לנעול את הממ"ד, והיו איתם בטלפון משעות הבוקר – עד שנותק הקשר. נורית נולדה בגבעתיים, הגיעה לקיבוץ דרך גרעין השומר הצעיר ושם הכירה בגיל 18 את בעלה עמירם. הם חיו כל השנים בקיבוץ. נורית עבדה עם תינוקות בכל הגנים ובמסגרות החינוך, ואף במפעל הקיבוץ.
יוכבד ליפשיץ בת ה-85 גם היא מקיבוץ ניר עוז. נכדם, דניאל, סיפר בשידור לחדשות 12: "הם אנשי שלום, אוהבי אדם. במשך שנים הם היו מסיעים פלסטינים חולי סרטן לקבל טיפול בבתי חולים בישראל; המחבלים הבעירו להם את הבית, כל הזכרונות נשרפו". בשנותיה בקיבוץ עבדה יוכבד בלול, הייתה אקונומית, ועסקה בהנהלת חשבונות. היא אף הייתה מורה לחינוך גופני וגם מורה לצילום בבית ספר התיכון האזורי מעלה הבשור.
שרון, בתה של יוכבד, סיפרה לחדשות 12: "צלצלו מהצבא להגיד לי שאימא משתחררת, שהיא הולכת ומדברת, וזה כל מה שאני יודעת כרגע. אני בדרך לשדה התעופה ואני עדיין לא יודעת כלום על אבא שלי ועל כ-80 חטופים אחרים מהקיבוץ ושאר החטופים האחרים. המלחמה עדיין לא נגמרה, גם לא המלחמה האישית שלי, עד שכולם יחזרו".
"אנחנו מרוגשים, שמחים ומאושרים מההודעה הרשמית ושהן חוזרות אלינו במהלך הומניטרי", אמר הערב דניאל, נכדה של יוכבד, לחדשות 12. "אנחנו מצפים להם ולהמשך השחרורים של כל החטופים מהקיבוץ וכל החטופים באופן כללי. אנחנו ניסע עכשיו לראות אותה. אני יודע שהיא עברה מהרצועה לצד המצרי, וצריכה להגיע לצד הישראלי. מחכים להתייחד איתה ומקווים שזה רק פתיח לשחרור כולם".
יש לציין כי מתחילת המלחמה, חמאס עושה שימוש בחטופים לצורכי תעמולה - בצל הביקורת הבין-לאומית הנוקבת והשוואתו לדאעש. ההודעה על שחרור החטופות, שפורסמה באופן חריג בערבית, היא עוד דוגמה מובהקת ללוחמה פסיכולגית שמשקפת את הלחץ שבו שרוי ארגון הטרור.
האזכור של מצרים כמתווכת מגיע אחרי ששחרור החטופות בעלות האזרחות האמריקנית בסוף השבוע - התבצע בתיווך של קטאר בלבד. נזכיר כי זאת למרות שאתמול התבצעה תקרית ירי חריגה, שבה טנק צה"ל ירה בשוגג ופגע בעמדה מצרית, בסמוך לגבול באזור כרם שלום. בצבא מצרים דיווחו כי כמה חיילים מצריים נפצעו קל ושישראל התנצלה על האירוע.
בסוף השבוע שוחררו יהודית ונטלי רענן, אזרחיות אמריקניות תושבות שיקגו שהוחזקו שבועיים בשבי החמאס. השתיים, אם ובתה, חזרו לשטח ישראל, דיברו עם בני משפחותיהן ואף שוחחו עם נשיא ארה"ב ג'ו ביידן. בנוסף, פורסם סרטון שבו נראות השתיים נוסעות בטנדר לצד מחבלי חמאס - ומובאות לידי נציגי הצלב האדום.