ראש ממשלת בריטניה רישי סונאק דחה היום (חמישי) את דבריה של השגרירה בלונדון ציפי חוטובלי, לאחר שאמרה בריאיון לרשת סקיי ניוז כי ישראל לחלוטין לא תסכים לפתרון שתי המדינות כשהמלחמה בעזה תגיע לסיומה.
סונאק הדגיש כי מדינתו נותרה מחויבת לפתרון שתי המדינות, שכן זהו "הדבר הנכון" לדבריו. מנהיג המפלגה השמרנית בבריטניה הוסיף כי הסכסוך הישראלי-פלסטיני מדאיג משום ש"יותר מדי חפים מפשע קיפחו את חייהם". פרט לכך, הוא חזר על קריאתו להפסקת אש הכוללת הפסקת הירי הרקטי לישראל ושחרור 135 החטופים בתמורה לסיוע הומניטרי נוסף לרצועה.
כשעיתונאי "סקיי ניוז" מארק אוסטין שאל את חוטובלי, לשעבר חברת כנסת מהליכוד, איך ניתן להשיג שלום אזורי ללא חתירה להקמת מדינה פלסטינית, היא טענה: "ישראל יודעת היום והעולם צריך לדעת עכשיו שהפלסטינים מעולם לא רצו שתהיה להם מדינה ליד ישראל. הם רוצים מדינה מהנהר עד הים ואומרים את זה בקול רם וברור. אנחנו חודשיים לתוך המלחמה והרשות הפלסטינית לא גינתה את הטבח, זו בעיה כל כך גדולה". השגרירה גם הזכירה את הסכמי אוסלו, תהליך השלום שהחל בשנות ה-90 והתבסס על מתן זכות להגדרה עצמית לעם הפלסטיני, שלטענתה "נכשל".
Israel's ambassador to the UK has told Sky News her country would not accept a two-state solution when the war in Gaza ends.
— Sky News (@SkyNews) December 14, 2023
When pressed on the question of Palestinians having their own state, Tzipi Hotovely told Sky's @MarkAustintv: "Absolutely no."https://t.co/DzHutqaJaJ pic.twitter.com/CAzupD5dhv
חוטובלי עוד נשאלה על הדרישה המיידית של האו"ם להפסקת אש הומניטרית ברצועה ושללה את האפשרות. לדבריה, "אנחנו רק נזמן מתקפה נוספת כמו ב-7 באוקטובר, זה הדבר היחיד שזה אומר". פרט לכך, היא התייחסה להתבטאות הביקורתית של נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן בנוגע להפצצות של ישראל בעזה, אשר לדבריו עלולות להוביל לאובדן התמיכה הבין-לאומית במלחמה נגד חמאס. חוטובלי השיבה: "אתה זוכר מדינה כלשהי בעולם שפתחה מסדרון הומניטרי לאויב? אני לא זוכרת שעזרתם (בריטניה) לגרמניה הנאצית ואני לא זוכרת שאמריקה סייעה ליפנים במלחמת העולם השנייה".
הבוקר, ביומה ה-69 למלחמה, שר החינוך הבריטי דמיאן הינדס הבהיר גם הוא כי מדינתו תומכת בפתרון שתי המדינות: "זו עמדתנו במשך שנים ואנחנו חייבים להתקדם במסגרת פתרון זה. אני חושב שהקהילה הבין-לאומית כולה רוצה לראות התקדמות בנושא". כשנשאל בריאיון לסקיי ניוז מה יקרה אם ישראל לא תסכים לכך, אמר הינדס כי כרגע "חשוב שישראל תוכל להגן על עצמה" כדי "להסיר את היכולת של חמאס לתקוף אותה". הוא גם התייחס לחטופים הרבים שעדיין מוחזקים בשבי חמאס: "כולם צריכים להיות חופשיים אבל גם כולנו רוצים לפעול למען יציבות מתמשכת וקבועה".
כשהמגישה קיי ברלי שאלה כיצד ניתן לשכנע את ישראל להסכים לפתרון שתי המדינות, השיב השר הבריטי: "אנשים נמצאים בשיחות דיפלומטיות כל הזמן, בריטניה ומדינות אחרות הן שותפות קרובות של ישראל".
כ-19 אלף פלסטינים נהרגו ברצועה מאז החלה הפעילות האווירית והקרקעית של צה"ל, כך לפי משרד הבריאות של חמאס, וכמעט שני מיליון בני אדם פונו מבתיהם. המשבר ההומניטרי שנוצר עורר זעם וגינוי עולמיים שהגיעו עד לעצרת הכללית של האו"ם שקראה השבוע ברוב גדול להפסקת אש מיידית ברצועה. ההצבעה הסמלית נערכה ימים לאחר שארצות הברית הטילה וטו על הצעה דומה שעלתה במועצת הביטחון של האו"ם. במקביל לסיוע הצבאי הנרחב, הממשל האמריקני הפציר בישראל לנקוט צעדים גדולים יותר כדי למנוע פגיעה באזרחים עזתים.