ראש המוסד לשעבר תמיר פרדו אמר הערב (רביעי) כי הממשלה צריכה לשים בראש סדר העדיפויות את שחרור החטופים והשבויים הנמצאים ברצועת עזה, וכי ישראל צריכה לעבור ממצב המגננה למצב של נקיטת יוזמה מול ארגוני הטרור. נוסף על כך, פרדו רמז לסוגיית קבלת האחריות של נתניהו ואמר: "מפקד שלא מוכן לומר אני שגיתי - לעולם לא יוכל לתקן".
פרדו גם סירב להשוות את מתקפת הטרור הרצחנית של חמאס לשואה וטען כי שואה מתבצעת רק כלפי עם שאין לו מדינה. "אזרחים, קצינים בדימוס, רבש"צים, חיילות וחיילים נלחמו מלחמה מדהימה", הוא אמר. אך הזהיר: "אם חיזבאללה היה בוחר באותו לילה להיכנס, היינו היום מנהלים קרבות באזור צפת".
"הדבר הכי חשוב בעיניי זה להחזיר את החטופים הביתה", הבהיר פרדו. "מדינת ישראל בגדה והפקירה את האזרחים והחיילים שלה והם נחטפו. מדינה שלא דואגת להחזיר הביתה את האנשים שבאשמתה הישירה נפלו לידיים של ארגון טרור ושל מפלצות – זה לא ייסלח לעולם".
ראש המוסד לשעבר הסביר למה יש לשקול את סדרי העדיפויות בנוגע לשחרור החטופים. "המחיר שאותו ניאלץ לשלם בסופו של דבר עם כמות כזאת אדירה של חטופים, אני חושב שהוא די ברור לכל מי שמכיר את הארגון מרצחים הזה", אמר. "גם אם בסוף תהליך של לחימה עיקשת יישארו מספר מוגבל של חטופים – שליש, רבע או שמינית – אנחנו ניאלץ להיכנס למשא ומתן מאוד קשה".
פרדו הוסיף כי לתפיסתו "השני בסדר העדיפויות הוא לתת לתושבי עוטף ישראל במרחב הדרומי לחזור כמה שיותר מהר הביתה, וזה אומר ניקוי מוחלט של הרצועה". הוא הוסיף כי ניהול דרכי הפעולה האלה הם לא עניין צבאי בלבד. "כשמנהלים את המערכה במטרה להשיב את החטופים זה לא מונע פעילויות מכל סוג", הוא הסביר. "אנחנו מפציצים את הרצועה כבר 19 יום ולא יושבים בחיבוק ידיים, אנחנו נמצאים בלחימה שיש בה כל מיני אלמנטים".
פרדו, שכיהן כראש המוסד בשנים 2016-2011, התייחס גם לסוגיית הכניסה הקרקעית לרצועה. "שמעתי שיחידות של צה"ל נכנסו כבר פנימה והחוצה למטרות שונות בימים האחרונים", הוא אמר. "לתמרון קרקעי יש כל מיני היבטים. זה לא בהכרח הכנסת כל הכוח ולא לכל מקום. צריך לפעול לפי תוכניות הצבא כשהמטרה הראשונה היא החזרת החטופים". הוא הוסיף כי יש להחזיר את כל החטופים הביתה ללא סלקציה של אזרחות. "אסור שנגיע למצב שחטופים בעלי אזרחות ישראלית בלבד נשארים מאחור וכאלה שיש להם אזרחות כפולה חוזרים לביתם. זה יהיה אסון נורא לאמון הציבור הישראלי".
המראות של הטבח הנורא ב-7 באוקטובר גררו השוואות ישירות לשואה ולמרצחים הנאצים, אך פרדו מסרב להשוות בין המקרים. "היום זאת לא שואה. שואה יכולה להתקיים כשלעם אין מדינה. ההתנהגות של המחבלים היא מפלצתית אבל לא יכולים להכניס את זה לקונוטציה של שואה כי לא היינו במצב של שואה – היו שם אזרחים שנלחמו. קצינים בדימוס, רבש"צים, חיילות וחיילים נלחמו מלחמה מדהימה. לא הייתה פה שואה והחמאס ידע שזה עניין של שעות ספורות עד שהוא ייעצר. הוא נחל הצלחה אדירה מבחינתו".
"ארגון טרור משמידים, לא מרתיעים"
ראש המוסד לשעבר ביקר את מדיניות ההרתעה שננקטה כלפי ארגוני הטרור לאורך השנים. "ארגון טרור משמידים או מביאים למצב שהוא מתפרק ומחליט להפוך לארגון פוליטי", טען פרדו. "פה אנחנו בחרנו בדרך פעולה שלא מוכרת בשום מקום בעולם – יצירת הרתעה מול ארגון טרור. הם התחזקו ועשו לנו את ההפתעה. במזרח התיכון מי שנתפס כחלש מצבו יכול להידרדר מהר".
פרדו טען כי לתפיסתו "האירוע הזה לא תוכנן כמערכה דו-צדדית. אם חיזבאללה היה בוחר באותו לילה להיכנס היינו מנהלים היום קרבות באזור צפת. תבדקו כמה חיילים היו לנו בקו בשתי הגזרות האלה. מעט מאוד וללא שום התראה. החמאס חיכה להזדמנות הנדירה שלו ותפס אותנו לא מוכנים".
עוד הוסיף ראש המוסד לשעבר כי לדעתו מה שנפגע פה זה בעיקר האגו ולא היכולת. "הרצח המפלצתי של האזרחים לא פגע בעוצמה של צה"ל. אנחנו הצבא החזק במזרח התיכון והחיילים שנלחמו עם פיג'מות וגם האזרחים – הוכיחו מה העוצמה של עם ישראל. זה שהוא נתפס כמו שהוא נתפס זה אירוע שאותו כדאי לתחקר בהמשך וכדאי שאנשים ייקחו את האחריות על מה שקרה פה".
פרדו הסביר כי "אנחנו נמצאים עדיין בשלב של מגננה ועוד לא עברנו לשלב ההתקפה, לא ברצועה ולא בצפון. אנחנו לא יכולים לחזור בשום פנים ואופן לנקודה שהיינו בה ב-6 באוקטובר. זה אומר שמדינת ישראל לא יכולה לחזור למצב הזה גם בצפון וגם בדרום. צריכה להיות ממשלה מאוד חכמה שתחליט איך עוברים ממצב המגננה למצב נקיטת היוזמה".
עוד פרשנויות
- תוכנית ההתנתקות של נתניהו מאחריות
- אסור לאפשר סלקציה בין ישראלים
- חמאס גרוע מדאעש, הקרב לחיסולו - ארוך ומסובך
- חטופים תחילה, מלחמה אחר כך
עוד הוא הוסיף כי "אנחנו נמצאים במצב שפינינו עשרות אלפי אזרחים מגבול הצפון ומתוך מגמה של מה? כי אנחנו חוששים מזה שהחיזבאללה יעשה לנו מעשה חמאס. כדאי מאוד שנבין שאף אזרח לא ירצה לשוב הביתה אם האיום ימשיך להתקיים – לא לצפון ולא לדרום. את זה הממשלה צריכה להבין, הצבא למיטב הבנתי מבין את זה".
באשר לנושא לקיחת האחריות אמר פרדו כי "תקלות קרו ויקרו, גם מחדלים יש לעתים. אבל התנאי הראשון לתיקון הוא לומר אני שגיתי. אם הוא לא אומר אני שגיתי - הוא לעולם לא יוכל לתקן. מי שלא לקח אחריות לא הייתי נותן לו לנהל את המערכה - היא תהיה כל כך מסובכת, ארוכה וקשה כך שרק אדם שיש לו את אומץ הלב להגיד 'אני טעיתי והובלתי אסטרטגיה שכשלה תוך פחות משעה', יש לו את הזכות להוביל אותה".