לוחם צה"ל שנפצע קשה בקרבות ברצועת עזה, נפטר לאחר שנדבק בפטרייה מסוכנת. המקרה התרחש לפני כשבועיים. הלוחם שנפצע בקרבות פונה בפינוי מוסק לבית החולים אסותא אשדוד והובהל מיד ליחידה לטיפול נמרץ. במהלך הטיפול בפציעותיו הקשות מן הקרבות התגלה כי הלוחם נדבק בפטרייה מסוכנת שהולכת ומתפשטת בגופו ומסכנת את חייו. על אף מאמצי הרופאים, לא ניתן היה לעצור את התפשטות הפטרייה בזמן ונקבע מותו.
איגוד רופאי בריאות הציבור התריע מפני חיידקים עמידים ופטריות שהלוחמים ברצועת עזה עלולים להידבק בהם, בשל התנאים הסניטריים הירודים. בבתי החולים מדווחים על כ-10 מקרים נוספים של נדבקים בפטריה, והמקור להידבקות הוא ככל הנראה בזרימת מי ביוב.
פרופ' אייל לשם, מומחה ליחידות זיהומיות במרכז הרפואי שיבא, מתאר: "אצל חלק מהפצועים ברצועת עזה קיימים זיהומים מורכבים שהם תוצאה של תנאי השטח. כאשר יש פציעה בשטח, עלולים להופיע חיידקים ופטריות שמקורם באדמה. אנחנו מכירים את הזיהומים האלה במשך שנים רבות. גם הכוחות האמריקנים שפעלו בעיראק ובאפגניסטן דיווחו על זיהומים דומים".
"האדמה איננה סטרילית, אלא מכילה חיידקים, עובשים ופטריות", מסביר פרופ' לשם. "במקרה של פצעים פתוחים, יש חשש שהגורמים האלו יחדרו ויזהמו את הפצע. חלק מהפציעות הן כל כך קשות שלמרות הטיפול הטוב ביותר, לעיתים אנחנו לא מצליחים לרפא אותן. חשוב להדגיש על מנת להרגיע את ההורים המודאגים: לא מדובר בתופעה חדשה שאופיינית לרצועת עזה, אלא בבעיה מוכרת שמאפיינת תנאי לחימה בשטח".
פרופ' חגי לוין, ראש מערך הרפואה של מטה משפחות החטופים, מסביר: "פציעות חודרות במקום מלוכלך מהוות פוטנציאל לזיהומים מסכני חיים. לגבי מקרי ההידבקות בקרב הלוחמים, כדאי להמתין לתוצאות בדיקות מעבדה כדי להבין במה בדיוק מדובר".
מקרים דומים של זיהומים התגלו גם בקרב חטופים שחזרו לארץ. "בקרב החטופים שחזרו אנחנו יודעים על מספר מקרים של זיהומים פולשניים על פציעות קשות", מציין פרופ' לוין. "חטופים שנפצעו ב-7 באוקטובר וטופלו בתנאים ירודים - סבלו מזיהומים. לכן, אנחנו דואגים מאוד מפציעות מזוהמות של חטופים שטרם שוחררו, מה שמחדד את ההבנה שצריך לשחרר את החטופים ולהביאם לטיפול בישראל כמה שיותר מהר".