מה עושים כאשר האוניברסיטה הטובה ביותר בעולם מסרבת לגנות התבטאויות אנטישמיות שתומכות בטרור של חמאס? זו הדילמה שעימה נאלצו להתמודד בימים האחרונים התורמים של האוניברסיטה, ובהם משפחות יהודיות רבות. הפעולה הייתה מהירה וברורה: משיכת התרומות למוסד היוקרתי וגינוי האוניברסיטה בפומבי.

השיח סביב המלחמה החל בהרווארד כבר ביומה הראשון: קבוצה של 34 ארגוני סטודנטים חתמו על עצומה שקוראת לגנות את ישראל, ומאשימה את הממשלה בירושלים בטבח האכזרי בדרום: "הישות של המשטר הישראלי אחראית לגילויי האלימות. משטר האפרטהייד הוא האשם היחיד", נכתב בהודעה של ארגוני הסטודנטים. "ההתקפה של חמאס לא התרחשה בוואקום", נכתב בעצומה שגם טענה כי הממשלה בישראל דחקה בפלסטינים לחיות "במשך שני עשורים בתוך בית כלא פתוח".

על פניו, נדמה שמכתב של ארגוני סטודנטים לא אמור לעורר מהומה גדולה, אך לא כך בעיני קהילת האוניברסיטה: בעקבות העצומה הזו, תורמים וסטודנטים פרו-ישראלים החלו להפעיל מכבש לחצים אדיר בדרישה שבהרווארד יגנו את האמירות הקשות הללו. באחד המקרים, מחוץ לקמפוס אף הוצבה משאית שבה הקרינו את שמות הסטודנטים שחברים בארגונים שחתמו על העצומה, כדי לחשוף את זהות החותמים על העצומה.

"אני רואה סביבי אנשים שלא מבינים שזה טרור"

שי-לי רון, סטודנטית שנה רביעית לכלכלה ולפסיכולוגיה בהרווארד אומרת ל-N12: "אני גרה במעונות עם אנשים שתומכים בחמאס". שי-לי מספרת על האווירה הקשה ששוררת בקמפוס מאז תחילת המלחמה: "אני רואה סביבי אנשים שלא מבינים שזה טרור, שלא מבינים שאם הם היו שם היו מורידים להם את הראש או חוטפים אותם לעזה".

 

עצרות תמיכה פרו-פלסטיניות רבות התארגנו בעיר קיימברידג' בארצות הברית, שבה שוכנים מלבד אוניברסיטת הרווארד גם המכון הטכנולוגי המוביל MIT ובית הספר היוקרתי למוזיקה ברקלי. בעצרות השתתפו סטודנטים רבים שצעקו: "From the river to the sea, Palestine will be free". "הסטודנטים פה לא מבינים מה זה טרור", מדגישה שי-לי. "הסטודנטים האלה לא פחדו יום אחד בחיים שלהם, וכשאתה לא מפחד, אתה מוצא את עצמך תומך בדברים לא הגיוניים".

הפגנות באוניברסיטת הרווארד (צילום: רויטרס)
הפגנות באוניברסיטת הרווארד | צילום: רויטרס

עם זאת, בהרווארד לא ממהרים לפעול נגד הסטודנטים האנטי-ישראליים: בכמה הצהרות לקוניות, נשיאת האוניברסיטה פרופ' קלודין גיי מבהירה כי היא מגנה טרור, אך לא תאפשר פגיעה בחופש הביטוי ביחס לאמירות האנטי-ישראליות ולאמירות האנטישמיות. "האוניברסיטה שלנו מגנה טרור - והדבר הזה כולל גינוי גם של הפעולות של חמאס", אמרה גיי באחת ההצהרות שלה אך הדגישה: "האוניברסיטה שלנו מחויבת לחופש הביטוי - והמחויבות הזו מתייחסת גם לדעות שרבים מאיתנו יתייחסו אליהן בתור דעות שערורייתיות. אנחנו לא נטיל סנקציות על אנשים שמבטאים דעות כאלה".

תגובת נשיאת הרווארד פרופ' קלודין גיי:

"הזמן שלקח לאוניברסיטה להגיב ולגנות את הפעילות של חמאס יצר אמביוולנטיות מוסרית – זה שם את הסטודנטים הישראלים ואת היהודים בקמפוס בסכנה", אומרת שי-לי.

"מרגיש שיש הרבה מאוד הסברים ללמה הרבה ישראלים לא צריכים להיות בחיים", מוסיף בריאיון ל-N12 יובל גור שמתגורר בבוסטון. "אתה מנסה לבדוק פעמיים באיזו שפה מדברים לידך, מנסה לחשוב פעמיים אם להגיד שאתה מישראל כשאתה מציג את עצמך. זה לא עניין של פחדנות אלא עניין של בטיחות".

הפגנות באוניברסיטת הרווארד (צילום: רויטרס)
כרזות שנתלו על החטופים הישראלים בעזה | צילום: רויטרס

"לגנות מתקפת טרור רצחנית – זה לא אמור להיות קשה"

התורמים היהודיים לא יכלו להישאר אדישים לאמירות הלקוניות של האוניברסיטה והחלו למשוך את כספי התרומות דבר שעשוי לפגוע קשות במקורות התקציביים של הרווארד. במכתב שהפיצה קרן וקסנר נכתב כי היא מושכת את הכספים בעקבות אכזבה מהסובלנות שמתגלה לשיח האנטישמי בקמפוס: "מנהיגיה של הרווארד הלכו על קצות האצבעות, הסתייגו וגמגמו. איננו יכולים לעכל את כישלונה של הנהלת הרווארד לגנות את ההודעה שהוציאו 34 קבוצות סטודנטים שהאשימו את ישראל באחריות בלעדית למתקפות הטרור הרצחניות נגד אזרחיה שלה. זה לא אמור היה להיות קשה".

בעקבות האמירות החיוורות של האוניברסיטה, בתיה ועידן עופר התפטרו מהוועד המנהל של בית הספר לממשל של הרווארד. לצידם, גם איש העסקים האמריקני ביל אקמן שמנהל את קרן הגידור Pershing Square. אקמן, אחד התורמים הגדולים של הרווארד, משך את כספו וצייץ בטוויטר: "יש משהו שגוי ביותר בהתנהלות של האוניברסיטאות האמריקניות. בעוד הנשיא הפלסטיני מתנער מחמאס, קבוצה של סטודנטים מכמה מהאוניברסיטאות היוקרתיות ביותר שלנו - תומכות במחבלים".

עצרת תמיכה בישראל (צילום: אורי פורת)
עצרת תמיכה בישראל | צילום: אורי פורת

"אנשים שגרים איתי בבניין אומרים שלא באמת נחטפו תינוקות"

מנגד, גם הסטודנטים הישראלים בהרווארד לא נשארו אדישים לשיח האנטי-ישראלי. קבוצה של סטודנטים ששירתו בדובר צה"ל וגרים בבוסטון, ובהם שי-לי ויובל, ארגנו כבר ביומה הראשון של המלחמה, עצרת זיכרון לנופלים. יחד עם ישראלים נוספים, הם פועלים לקיים הפגנות תמיכה בישראל, אירועים לגיוס תרומות וכן קמפיינים דיגיטליים. אחד מהם הוא עמוד האינסטגרם survived to tell שהגיע ליותר מ-100 אלף עוקבים. הוא אוסף את סיפורי הניצולים מהטבח במסיבה ברעים ושל הישראלים שניצלו מהמחבלים שחדרו לעוטף.

 

 
 
 
הצגת פוסט זה באינסטגרם
 
 
 

‏‎פוסט משותף על ידי ‏‎Israeli Survivor Stories‎‏ (@‏‎survived.to.tell‎‏)‎‏

 

נמרוד רביד, סטודנט לכלכלה בהרווארד מדגיש בשיחה עם N12 כי הסטודנטים בקמפוס, כמו גם בעוד מקומות אחרים בארה"ב, מסרבים להאמין לדיווחים בתקשורת הישראלית, ולכן survived to tell מיקדו את תשומת הלב בסיפורים האישיים – כאלה שקשה להתווכח איתם: "יש פה פוסטים של אנשים שגרים איתי בבניין, שאומרים שלא באמת הייתה חטיפה של תינוקות, ולא היה באמת רצח של מבוגרים. הם מסרבים להאמין למציאות וטוענים שזה לא דווח בכלי תקשורת מהימנים".

 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Harvard Chabad (@harvardchabad)

 

ואכן הפעילות הישראלית נושאת פירות: בעקבות שיחות עם החותמים על העצומה האנטי-ישראלית והלחץ שהופעל עליהם, חלק מהארגונים הסירו את החתימה שלהם על המכתב. "לעומת המכתב, אני מאמין שכל אדם שמעודד אלימות כלפי אזרחים – הוא האחראי הבלעדי למעשים הללו. לכן אני לא תומך במכתב שמאשים את ישראל במתקפה. אין הצדקה לטרור, בשום נסיבות", כתב אחד החותמים שמשך את תמיכתו.

 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Jo Malone CBE (@jomalonecbe)

"אנשים מתייחסים לערכים שלהם כמו סל קניות", מסבירה שי-לי. "בפעם הראשונה בחיים שלהם מישהו אמר להם – 'אתם זרקתם לסל משהו בלי להסתכל עליו'. הגיע הזמן שהם יעצרו ויבינו שלמילה שלהם יש משמעות".

_OBJ

הפעילות הפרו-ישראלית בהרווארד שמורה לא רק לסטודנטים יהודים. גם סטודנטים ממוצאים אחרים התגייסו למען ההסברה והתמיכה בישראל – בין היתר מדובר בסטודנטים שהגיעו ארצה לטיול בן כמה ימים במסגרת פעילות של ארגון "ישראליז", ונחשפו מקרוב לסכסוך הישראלי-פלסטיני. "מישהי לא יהודייה באה ואמרה 'אני רוצה לעזור', היא הכינה פוסטרים והדביקה בכל הקמפוס", אומרת שי-לי. "היא אמרה שהיא רואה שהמדינה שלנו תחת מתקפה ושחשוב לעזור ליהודים ולישראלים ולהנגיש את זה לעולם".