מתקפת הטרור הרצחנית של חמאס תפסה את טייסות מסוקי הקרב של חיל האוויר בכוננות שגרה. בחסות המטחים הכבדים מעזה פרצו המוני מחבלים את הגדר והסתערו על מוצבים ויישובים בנגב המערבי. מרגע שנקראו לזנק לעוטף עזה הוקפצו הטייסים, הטכנאים והחיילים בטייסות מסוקי הקרב (מסק"רים) מבתיהם. שלושה מסוקי אפאצ'י ראשונים מבסיס רמון הגיעו לאזור מעט לפני 8:30 בבוקר, כשעתיים תמימות לאחר פרוץ מתקפת הפתע.
בשעה 8:00 בבוקר כבר היה כוח בקיבוץ בארי שאליו חברו מסוקי קרב בפיקודו של מפקד טייסת 190 ("מגע הקסם"), סא"ל א'. הלוחמים בשטח שוחחו עם הטייסים, הסבירו היכן הם נמצאים בקיבוץ והיכן נמצאים המחבלים. חלק גדול מהכוונת האש וקבלת המטרות מהכוחות שנלחמו בשטח הגיעו לטייסים באמצעות שיחות טלפון או תמונות שנשלחו בוואטסאפ. הטייסים התקשו להבדיל בין כוחותינו לבין המחבלים. הם ירו ירי מסיבי מסביב לקיבוצים כדי למנוע חדירות וחיפו בירי על מסוקי יסעור כדי שיוכלו להנחית לוחמים באזור.
בשעה 8:35 זיהו הטייסים מחבלים שמגיעים לגדר. תחילה זה נראה כמו ההתפרעויות שמתרחשות על הגדר בימי שישי, אלא שאז הגדר נפרצת ונהרות של מחבלים שטפו את תחומי ישראל. הטייסים ירו בקצב אדיר כדי לעצור אותם והצליחו לבלום את החדירה, אלא שאז הוקפצו לקיבוץ נחל עוז לאחר שמחבלים צבאו עליו. שטף המחבלים על הגדר גרם לטייסים להבין שאין אלה "הפרות סדר", אלא מחבלים בדרך לטבח בקיבוצים. מפקד הטייסת ירה עליהם ועל הטנדרים שלהם, ואז הוזנק למעבר ארז, שגם אליו חדרו בני העוולה.
בינתיים הגיעו לאזור עוד חמישה מסוקי קרב. מפקד הטייסת שלח חלק מהם דרומה לאזור הקיבוצים נירים, חולית וסופה, עלה בקשר והבהיר לכולם שמותר לירות על הכול, כל הזמן, ללא אישורים מרמות ממונות. בתחקיר התברר כי מחבלי החמאס הונחו לצעוד לאט אל תוך היישובים והמוצבים או בתוכם, ובשום מקרה לא לרוץ, כדי לגרום לטייסים לחשוב שמדובר בישראלים.
בטייסות מסוקי הקרב לא ידעו על מסיבת הטבע ברעים ולא פעלו באזורה. לאחר שדילג מזירה לזירה חזר מפקד הטייסת לבסיס רמון כדי להתחמש ובתוך פחות מ-20 דקות שוב היה באוויר. הוא הנחה את הטייסים לירות על כל מה שהם רואים באזור הגדר, ובשלב מסוים גם תקף מוצב צה"ל ובו חיילים נצורים כדי לעזור ללוחמי שייטת 13 להסתער עליו ולשחררו.
מאוחר יותר התקבלה הנחיה מהבור בקריה להאט את התקיפות ולבחור בקפידה את המטרות. רק בשעה 12:00 החלו בחיל האוויר לייצב את ההגנה על הגדר, לבלום חדירות מחבלים ולהרוג את מי מהם שניסו לחזור לרצועה. בחיל האוויר משוכנעים שלולא הסיוע באש והתקיפות הרבות שביצעו מסוקי הקרב של צה"ל באותו יום - היה האסון עלול להיות גדול בהרבה.
"אנחנו מכינים את הזירה לתמרון אפקטיבי ככל האפשר ומסירים כמה שיותר איומים מהקרקע והאוויר", אמר מפקד חיל האוויר תומר בר. "נעשה את מה שצריך באופן אגרסיבי כדי שאם יוחלט לתמרן, נאפשר את הכניסה הקרקעית הטובה ביותר, שתיתן ללוחמים חופש פעולה מבצעי. חיל האוויר יפעל כתף אל כתף עם כוחות היבשה, הוא מגויס כולו למשימות הקרקע. שמירה על הכוחות, זו משימתנו".
"אנו מתמקדים כרגע בלחימה בזירת הדרום אבל ערוכים חזק ובמוכנות גבוהה לכל התפתחות שעלולה להיות גם בצפון", הוסיף האלוף בר. "חיל האוויר פרוס היטב עם כל היחידות במצב מלחמה לתת מענה באש ולתקוף ככל שיידרש".