המתיחות מול חיזבאללה והחשש של התושבים: תקריות לאורך הגבול הצפוני הפכו כבר דבר שבשגרה מאז תחילת המלחמה, כשמעת לעת משגרים מחבלי חיזבאללה טילי נ.ט לעבר מוצבי צה"ל ומבצעים לשם ירי מרגמות, ולא אחת גם רקטות. אלא שביממה האחרונה נרשמה עליית מדרגה נוספת מצד חיזבאללה בכל הנוגע לאיום על המרחב האזרחי בצפון.  כך למשל, נהרג אתמול אזרח ישראלי מפגיעת טיל נגד טנקים ששוגר מלבנון לעבר קיבוץ יפתח שבגליל העליון.

ההרוג, שעבד בשירות הביטחון באותה העת, נסע במשאית שספגה פגיעה ישירה בשעת צוהריים. אחר כך, שוגרו שני מטחי רקטות לעבר יישובי הגליל העליון, והעיר קריית שמונה בפרט, שספגה שבע נפילות בשטח העיר. בין היתר, נרשמה פגיעה ישירה בבית פרטי שבו שהה בממ״ד תושב המקום, ולמרבה המזל לא נפגע. נגרם גם נזק לתשתיות חשמל והאספקה עבור התושבים הושבתה במשך מספר שעות.

פעילי חיזבאללה סמוך לגבול עם ישראל (צילום: AP)
פעילי חיזבאללה בסמוך לגבול עם ישראל | צילום: AP

בצל שני המטחים הכבדים שנורו לעבר העיר הצפונית, הרגיעו במגן דוד אדום כי אין נפגעים כתוצאה מנפילת הרקטות בעיר, ואחת הסיבות לכך מצויה בהחלטת הממשלה לפנות במימון את כל תושבי העיר והיישובים הסמוכים לגדר הגבול. מדובר ביותר מ-60 אלף גברים ונשים שהעתיקו מיקומם לבתי מלון ומרכזי הארחה ברחבי הארץ עד יעבור זעם.

״אנחנו לא יודעים מתי נחזור בכלל, אין לנו מושג״, משתפת הודיה, תושבת קריית שמונה, בשיחה עם N12 מבית מלון בצפון הארץ שהפך לביתה החדש. ״זה קצת מצחיק אבל לא האמנתי שאייחל ליום שבו אוכל לעזוב את בית המלון לטובת הבית״, הוסיפה.

 

כוח בגבול (צילום: JALAA MAREY/AFP/GettyImages)
כוח צה"ל בסמוך לגבול לבנון בתחילת המלחמה | צילום: JALAA MAREY/AFP/GettyImages

בעיני מרבית המפונים מהצפון הבעיה בגזרתם היא רחבה וחמורה יותר ביחס לדרום, לנוכח העובדה שמטרים אחדים מבתיהם עומדים מחבלי ארגון חיזבאללה עם נשקים שלופים שבכל רגע יכולים לנסות ולממש את האיום שפוקד את הגזרה. ״אנשים לא מבינים מספיק עד כמה חמורה תמונת המצב בצפון ואיך בכל רגע נתון חשופים התושבים לירי בכינון ישיר מדרום לבנון״, מסביר יואב המתגורר במטולה. לדבריו, ״משפחתי יכולה לספוג טיל נ.ט ישיר אל תוך הגינה בכל שעה ביום, ובעת חדירת מחבלים זה עניין של שניות עד שמגיעים לביתנו״.

בפיקוד הצפון מבינים היטב שככל שמתעצמות הפעולות הקרקעיות בעזה כך גם גדל האיום מחיזבאללה אבל בשלב הזה הנוהל הוא תגובה ארטילרית או תקיפת עמדות של חיזבאללה על כל ירי, שיגור, או ניסיון חדירה אבל מלבד זאת אין כל רצון להיגרר לזירה מרכזית מול לבנון, וליזום תקיפות בגזרתם. ״עם כל החשיבות, והיא רבה, לכניסה הקרקעית בעזה ומימוש המטרה לחסל את תשתית חמאס, נראה שהקברניטים לא באמת רואים את מה שקורה בצפון, ולא מבינים שאם לא תהיה תפנית מבצעית מבחינתם, אף אחד לא יוכל לשוב הביתה״, מוסיף יואב ממטולה.

הוא אף תוהה בשאלה שמלווה את שכניו מהאזור: ״איך נחזור הביתה? איך אפשר לשבת שוב מול המחבלים מחיזבאללה ולצפות שהכל יהיה טוב כשכוח רדואן מסתכל לך בעיניים? אנחנו פשוט לא נשוב הביתה עד שבצה"ל ירחיקו את כל המחבלים האלה מטווח הגדר ובכך יביאו לשינוי נרחב כאן בגזרה״.

במערכת הביטחון אומנם מזהים בימים האחרונים חריגה במסר של חזבאללה, שתמיד גורס כי הקרב בין צבאות בלבד. אולם, גורם ביטחוני מרגיע בשיחה עם N12: ״בשלב הזה לא מדובר בהסלמה אלא בימי לחימה רגילים שאינם מפתיעים אותנו״.

פגיעה ישירה בבית בקריית שמונה (צילום: לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים)
פגיעה ישירה בבית בקריית שמונה | צילום: לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים

הגורם הבטחוני אף הדגיש כי ״מה שהיה ב-7 באוקטובר לא יוכל לקרות בצפון, וכל תמונת המצב המבצעית תשתנה בגזרה״. לשיטתו, ״בבוא העת, כשנרצה להחזיר את התושבים המפונים לבתיהם, יופעלו מאמצים על יוניפיל לממש את החלטת 1701 שתרחיק את כוח רדואן אל מעבר לליטני בדרום לבנון״.

איך זה יעבוד? לדברי הגורם יש שתי אפשרויות: ״בתסריט החיובי הדבר יוכל להיפתר במהלך דיפלומטי בסיוע האמריקנים והאירופאים, ואם הדבר לא יפעל בדרך הזו, תידרש פעילות אחרת, יתכן מאוד שצבאית כדי לנקות את המחבלים מהאזורים המיושבים בצפון, אבל זה ייקח עוד זמן״.