מאז שהחלה "מלחמת חרבות ברזל" ירו פעילי חיזבאללה בגבול לבנון לעבר ישראל עשרות טילי נ"ט, רקטות ופצצות מרגמה, ובתגובה השמיד צה"ל עשרות עמדות חיזבאללה וחיסל פעילים רבים שניסו לבצע ירי לעבר שטח ישראל. ועדיין העימות בצפון הוא עימות בעצימות לא גבוהה - מלחמה מתונה, שנמשכת כבר חודשיים.
במלחמה כמו זו, המתקיימת לאורך זמן, מתעורר הקושי בשמירה על דריכות מבצעית אל מול האיומים. "אנחנו נכנסים לתקופה שנקראת 'שגרת מלחמה', שזה אומר מצד אחד מלחמה ומצד שני שגרה", מספר סא"ל יוני, סגן מפקד חטיבה בגבול לבנון, על שגרת הלחימה היומיומית מול חיזבאללה - וההישגים. "בימים האחרונים אין יום שלא בוצע בו ירי של רקטות, נ"ט או כטב"מים. הירי מורגש, אם זה ירי נ"ט על הבסיסים שקרובים לגבול או ירי רקטות על קריית שמונה. חיזבאללה מנסה לפגוע בנו ובריבונות של מדינת ישראל, אבל כל חוליה ומחבל שיורים - אנחנו מאתרים אותו ולא נותנים לו להסתובב".
אחד המאמצים הבולטים של צה"ל הוא הניסיון לא להיחשף ולחשוף את הכוחות. העיקרון המנחה הוא שכאשר חיזבאללה רואה את כוחותינו – קל לו לפגוע בהם. אם בתחילת הלחימה, ירה חיזבאללה בצורה חופשית וגלויה לעבר שטח ישראל, כעת רואים בצבא נסיגה כבדה לאחור, לאור הפגיעות והאש שספג חיזבאללה: "הפכנו מניצודים לציידים, המחבלים מרגישים את העיניים שמסתכלות עליהם ואת מאמץ האש שרודף ותוקף אותם גם במקומות שלא דמיינו", מסביר סא"ל יוני.
"חיזבאללה חש תסכול"
בשלב זה של הלחימה בצבא מעדיפים להתמקד בזירה הדרומית, ורק לאחר מכן בצפון. לכן, החליטו על תורת קרב שהמפקדים מכנים "הגנה קטלנית". "זאת לא הגנה והסתתרות, אלא הגנה שגובה מחיר מכל מי שמנסה לפגוע בנו. מבצעים פגיעות קשות לאויב למרות שאנחנו בהגנה", מסביר סא"ל יוני.
"אנחנו כל הזמן מחפשים את האויב בשטח, שירגיש שמסתכלים עליו ורוצים להשמיד אותו", מתאר הקצין. "חלק גדול מן העמדות של חיזבאללה על קו המגע וקו החזית נפגעו וגם אלו שלא נפגעו, אנחנו נפגע ונשמיד אותן בהמשך. אם מזהים מחבל לפני שהוא יורה, משמידים אותו, ואם הוא מצליח לירות, מנטרלים אותו אחרי באמצעות פצצות חיל האוויר או הכוחות בגזרה. הדבר הכי חשוב הוא שאנחנו לא מתרגלים לירי של חיזבאללה ולא משלימים איתו", הוא מדגיש.
אל מול ניסיונות התקיפה של חיזבאללה, צה"ל משתמש בכל ארסנל האמצעים שלו והתקיפות כדי ליצור הרתעה ולסכל ניסיונות פגיעה: "חיזבאללה חש תסכול, לצה"ל יש לא מעט אמצעים ושיטות התמודדות מולו, החל מהתצפיות שמסייעות לאתר תנועות חשודות במרחב, גם בערפל ובמזג אוויר קשה, ועד כוחות שלנו, שפרוסים לאורך כל הגבול. במקביל התקיפות של צה"ל בלבנון עוצמתיות מאוד. הן מונעות ממנו להגיע להישגים ולחדור ונותנות לו מכה חזקה", מתאר סגן מפקד החטיבה.
סוגר מעגל בגזרת לבנון
סא"ל יוני סוגר מעגל במלחמה. הוא מפקד על גזרת לבנון 17 שנה לאחר שנפצע קשה במלחמת לבנון השנייה, שבה היה מפקד כיתה בגדוד 51 של גולני. במהלך הלחימה, הוא לחם בקרב בינת ג'בייל ובו נפצע מרסיס בעינו, התמלא דם והמשיך להילחם וקיבל על כך צל"ש לאחר המלחמה.
"אין זכות יותר גדולה מבחינתי להמשיך את מאמץ ההגנה אל מול גבול לבנון ולהמשיך להגן על הגבול הצפוני למרות כל השנים שעברו מאז", הוא אומר. "חיזאבללה חשב שהגבול נחלש ודברים השתנו, אבל צה"ל לא הלך לשום מקום - ואנחנו נמשיך להכות בו".