יותר משבוע ימים שכוחות צה"ל פועלים ברצועת עזה כחלק מהתמרון הקרקעי. הכוחות בשטח מסכלים את האיומים ומטהרים את השטח כבר ברגע ההתקלות עם מחבלי החמאס, כדי שלא ייפגשו בם בשלבים המאוחרים יותר של הלחימה. הטיהור נעשה בכלל הממדים - גם מעל הקרקע וגם מתחתיה, תוך איתור והשמדה של כלל האיומים.
בשבוע האחרון, אוגדה 36 יצאה להתקפה בצפון רצועת עזה, כחלק מהרחבת הפעילות הקרקעית ברצועה, והגיעה לקו החוף בעזה. תפקיד האוגדה הוא לכתר את העיר עזה, לתקוף ולהשמיד יעדים נבחרים, ביניהם נכסים משמעותיים, ומפקדות טרור של ארגון הטרור חמאס. הכוחות תקפו בעומק הרצועה והתייצבו על חוף הים של רצועת עזה.
במהלך הלחימה, האוגדה תקפה מעל 1,600 מטרות של חמאס שכוללות תשתיות של הארגון, מחסני אמל"ח, עמדות נ"ט ותצפית וכוחות קרקעיים של הארגון. לוחמי אוגדה 36 חיסלו מתחילת הלחימה למעלה מ-300 מחבלים באמצעות אש ארטילרית ובתיאום חיל אוויר ובקרבות שניהלו לוחמי החי"ר והשריון. ב-12 השעות האחרונות תקפו כוחות האוגדה כ-50 מטרות ביניהם שטחי לחימה, דירות מבצעיות, מוצבים ועמדות, תשתיות תת-קרקע ומחבלים שחוסלו בקרבות פנים אל פנים.
הפעילות המאסיבית של חיל האוויר מאלצת את המחבלים לרדת למנהרות וגם שם הצבא יודע לפעול מולם. גם מטרות קרביות שנמצאות במרחק של בין 200 ל-250 מטרים מהכוחות - מזוהות ומופצצות בידי חיל האוויר. ירידה משמעותית ניכרת בפעילות של ארגון הטרור במקומות שבהם כוחות צה"ל חיסלו מג"דים ומפ"ים של חמאס. בלעדיהם, בחמאס מתקשים להוציא מתקפות מאורגנות.
- הדילמה של מפקדי המערכה בעזה | פרשנות
- הדרך לניצחון עוברת בהפיכת המנהרות למלכודת מוות | דעה
- כתבנו עם הלוחמים בלב הרצועה. מיוחד
השימוש של חמאס בירי פצמ"רים היה מועט בהרבה ממה שציפו בצה"ל, לאחר שבתחילת המלחמה אוגדת עזה ספגה לא מעט מהם. האיום המשמעותי ביותר שזוהה הוא איום הנ"ט והמנהרות, כאשר בצה"ל עשו גם התאמות נגד איום הרחפנים.
הציר ההומניטרי שנפתח בידי צה"ל נסגר לאחר שחמאס ירה לעברו, כאשר הניסיונות של חמאס לפגוע בכוחות נמשך, גם כשהם מסייעים במעברים של אוכלוסייה אזרחית. התנועה של האוכלוסייה העזתית תתאפשר ככל שהלחץ על החמאס ייגבר.
שר הביטחון יואב גלנט שנפגש היום עם בני משפחות החטופים והנעדרים הדגיש במסר לקהילה הבין-לאומית: "לא תהיה הפוגה באש ללא השבת חטופים. אנחנו בוחנים כל כיוון שיקדם את השבת החטופים. כל מערכת הביטחון רואה בנושא כבעל חשיבות עליונה, ובאופן אישי - אין רגע בדיונים הביטחוניים ובקבלת ההחלטות שאני לא חושב עליכם ועל יקירכם".
המערכה תהיה ארוכה, אך מטרותיה אפשריות. גם אם ההתמודדות מול איום המנהרות קשה ודורש לחימה סיזיפית, היא אפשרית ביחס למוכנות של הכוחות בשטח. ככל שהלחץ שמפעיל צה"ל על חמאס יימשך, כך הוא יישבר וייכנע - זה דורש סבלנות, אך הכרחי למניעה של עלייה מחודשת של ארגון הטרור.