כמעט שבועיים מאז מתקפת הפתע הרצחנית של חמאס, בצה"ל מעריכים היום (חמישי) כי ישנם בין 100 ל-200 ישראלים שעדיין לא ברור מה עלה בגורלם. בצבא הודיעו עד עכשיו ל-203 משפחות כי יקיריהם חטופים ברצועת עזה, אך אין מדובר בהכרח בנתון הסופי. על סמך המידע שהתקבל על חלק מהנעדרים, אין ודאות אם נחטפו בחיים וייתכן שיימצאו בין ההרוגים או שגורלם לא ייוודע לעולם.
בין החטופים כ-30 ילדים מתחת לגיל 16, ובין 10 ל-20 אזרחים מבוגרים מעל גיל 60. על פי המידע שבידי הצבא, חלק מהחטופים נשבו פצועים ובמקרים אחרים נחטפו גם גופות. הגם שאין ידיעה ודאית באשר למספר הגופות שנחטפו, ההערכות הן שרוב החטופים מוחזקים בידי חמאס. חלקם מוחזקים גם בידי הג'יהאד האיסלאמי.
מפקד המערך המודיעיני לאיתור החטופים והנעדרים, האלוף (במיל') ניצן אלון, מסר: "עם תחילת המלחמה קיבלתי אחריות על משימה לאומית כואבת ורגישה הנוגעת בליבם של כל אזרח ישראל - איתור של יותר מ-200 חטופים ונעדרים שנמצאים בידי ארגון טרור רצחני והשבתם הביתה. אנחנו רואים כל העת את פני המשפחות, אנשינו וחיילינו. כל נפשי ומוחי בעשייה הזו, יחד עם מאות אנשים. לא נעצור לרגע, עד שנמצא כל דרך להשיב את היקרים לנו".
"המאמץ הזה מורכב קשה ומאתגר והוא כולל אתגרים מודיעיניים ומבצעיים", המשיך אלון. "אנחנו אוספים כל פיסת מידע ומשתפים פעולה עם המשפחות, היישובים והקהילות. יחד איתי, מאות רבות של מיטב אנשי המבצעים המיוחדים וכל קהילת המודיעין ומערכת הביטחון. כולנו שוקדים יום וליל ולרשותינו עומדות מיטב היכולות המבצעיות והטכנולוגיות. המיקוד שלנו הוא להביא להשבת אנשינו".
לדברי אלון, עם הקמת המערך, הגיעו אליו עשרות צוותים, הכוללים אנשי מודיעין, טכנולוגיה וגופי ביטחון, אשר יחד פועלים כל העת על מנת לייצר תמונת מצב מדויקת ככל הניתן בנוגע למצבם של מנותקי הקשר. המערך מורכב גם ממאות אנשי מילואים ומתנדבים, בהם בכירים מתעשיית ההייטק הישראלית.