"זה נתניהו יותר חמור מזה שהכרתי": ראש השב"כ לשעבר יורם כהן, שהיה שותף סוד מלא בדיונים הסגורים והחשאיים ביותר, שובר שתיקה. בריאיון בתוכנית "פגישה" של רוני קובן הוא מתח אמש (חמישי) ביקורת חריפה על ראש הממשלה – ולא חסך בפרטים. החל בניסיון לשלוט בכל ההחלטות, גם במחיר פגיעה בראשי מערכת הביטחון, דרך מידור הקבינט והניסיונות לפעול באזורים אפורים ולחצות קווים אדומים – ועד החקירות שלו ושל הבכירים בלשכתו, שלכאורה פעלו גם בשירות קטאר: "זה לא נורמלי".

פועל לבד, אבל חומק מאחריות

"ראש הממשלה עשה עד היום, לדעתי, מאות אם לא אלפי דיונים בנושא עזה וחמאס. אין נושא שקשור בעזה שראש הממשלה לא מעורב בו – לא בנושא המכשול, לא בפתרון המכשול, לא במדיניות, לא בנושא הומניטרי, לא בנושא שבויים ונעדרים, לא בנושאים מבצעיים. אין נושא שראש הממשלה איננו מעורב בו", הבהיר כהן.

"המדיניות נקבעה על ידי ראש הממשלה", הדגיש. "זה לא משנה מה אני אומר, או מה אומר ראש המוסד, או מה אומר ראש המל"ל. בסופו של דבר, יש החלטה של ראש הממשלה. לפעמים בקבינט ולפעמים בלי קבינט. הוא מקבל את ההחלטות. אם ההחלטות טובות, צריך לתת לו יישר כוח. אם החלטות שגויות, צריך להגיד – אתה קיבלת החלטה שבדיעבד התבררה כשגויה, ולכן יש לדבר הזה מחיר. לכן יש לו אחריות ישירה על המדיניות. יש לו אחריות לסיפור של קטאר עם הכספים".

"אם ההחלטות טובות, צריך לתת לו יישר כוח. אם הן שגויות, צריך להגיד שיש לזה מחיר"

"האם היה עולה על הדעת שראש הממשלה יפנה לראש המוסד או לראש המל"ל או לרמטכ"ל או אפילו לאמריקנים ויגיד להם: 'תשמעו, יש בעיה כלכלית בלבנון, אני מבקש שתפנו לאיראנים שייתנו להם יותר כסף'? האם הדבר הזה הגיוני?", שאל בזעם. "אז למה אנחנו עושים את זה עם החמאס? זה לא משנה שהיו גורמים במערכת הביטחון שתמכו בזה. ראש ממשלה קיבל את ההחלטה ועשה את זה. הוא נושא באחריות".

הרמטכ"ל, הרצי הלוי, ראש השב"כ, רונן בר וראש המוסד, דדי ברנע (צילום: חיים גולדברג, פלאש 90)
הרמטכ"ל, הרצי הלוי, ראש השב"כ, רונן בר וראש המוסד, דדי ברנע | צילום: חיים גולדברג, פלאש 90
נתניהו בדיון ביטחוני עם חברי קבינט המלחמה, בקריה (צילום: קובי גדעון , לע"מ)
נתניהו בדיון ביטחוני עם חברי קבינט המלחמה, בקריה | צילום: קובי גדעון , לע"מ

המאבק בראשי מערכת הביטחון

"יש פה מגמה שיטתית, אנחנו רואים של ראש הממשלה להזיז את ראשי מערכת הביטחון".

"את כל מי שהוא יכול להזיז הוא מזיז", דייק כהן. "אם הוא היה יכול להזיז את כולם בלי שתהיה מחאה, היועצת המשפטית, פרקליט המדינה, שופטי בית המשפט העליון ונציב שירות מזמן לא היו בתפקידם. כל תפקיד, בשביל האנשים שהם יותר נוחים בשבילו".

"ואולי האמירה הזאת של נתניהו על רונן בר שהוא פקיד, היא עוד שלב בדרך להעיף אותו מהתפקיד?"

"בהחלט, אנחנו ראינו מה קרה עם הרמטכ"ל". על השאלה אם ראש שב"כ עלול לעבור על קווים אדומים, השיב: "אני לא חושב שתהיה בעיה בצד המקצועי. ראש הממשלה, כמפקד ישיר, יכול בסיטואציה לבקש מראש השב"כ דברים שהם או אפורים או אדומים".

ראש השב"כ, רונן בר וראש המוסד, דדי ברנע (צילום: חיים גולדברג, פלאש 90)
"ראש הממשלה יכול לבקש מראש השב"כ דברים שהם או אפורים או אדומים" | צילום: חיים גולדברג, פלאש 90

"נתניהו ביקש ממך לעבור על קווים אדומים?"

"הוא ביקש ממני דברים שבעיניו נתפסים כלגיטימיים, ואני אמרתי לו שאני לא יכול לעשות אותם, ולא עשיתי". הוא התבקש בידי קובן לספק דוגמה והשיב: "אני מעדיף לא לדבר על הדברים האלה. אני חושב שהם לא יוסיפו כבוד לראש הממשלה".

"אני מעדיף לא לדבר על הדברים האלה. אני חושב שהם לא יוסיפו כבוד לראש הממשלה"

"הוא איים עליי פעם אחת"

"אם נעמיד את ההישרדות הפוליטית של נתניהו מול ביטחון המדינה, מה יהיה חשוב לו יותר?"

"אני חושב שחלק מהדברים שנחשפנו אליהם בשנים האחרונות מהווים בעיה באשר ל'איך אנחנו תופסים את ראש ממשלת ישראל' ולקבלת ההחלטות שלו מבחינת האינטרסים. חלק מההתנהלות המנהיגותית שלו היא התנהגות שאיננה מקובלת, בלשון המעטה". על השאלה: "זה אותו נתניהו שאתה הכרת?", השיב: "אני חושב הרבה יותר חמור".

"אתה אומר שזה אפשרי שראש הממשלה יעדיף הישרדותו האישית על פני שיקולים של ביטחון המדינה?"

"אני חושב שגם אם אנחנו לא נדע אותם, הדבר הזה אפשרי".

"זו אמירה מטלטלת".

"אם ראש הממשלה תוקף בזמן המלחמה את הרמטכ"ל וראש השב"כ, זה לא מקובל. אלה דברים שלא מצויים בשום מקום בעולם". עוד סיפר: "היו מספר מקרים בהם ביקש ממני ראש הממשלה, לפעמים בארבע עיניים, לעשות מהלכים מתוקף תפקידי – שאני חשבתי שלא ראוי שנעשה אותם ולא עשיתי אותם".

"הוא איים עליך אי פעם?"

"כן, הוא איים עליי פעם אחת – בעקבות השידור הידוע של 'עובדה': 'בעקבות מבצע צוק איתן'. הוא חשש שהתוכנית יכולה לעורר אנשים בקואליציה, בקבינט. להקים דרישה לוועדת חקירה בשאלה למה הוא לא דיווח לקבינט על המנהרות, על איומים וכדומה בזמן אמת".

כוחות צה"ל, מנהרות, רצועת עזה (צילום: Noam Galai/Getty Images)
כוחות צה"ל במנהרות חמאס ברצועת עזה | צילום: Noam Galai/Getty Images
הלחימה בתת-קרקע של הכוחות וחילוץ שבעת החללים (צילום: דובר צה"ל)
הלחימה בתת-קרקע של הכוחות וחילוץ שבעת החללים | צילום: דובר צה"ל

הכוונה לדבריו ל"מנהרות התקפיות, שכבר אז ידענו בשנת 2014 שהן מתחת לגבול ישראל. כלומר, המידע היה אצלו – והוא החליט לא לשתף את הקבינט. שר הביטחון היה מודע, אבל הוא לא שיתף את שאר אנשי הקבינט במידע הרגיש הזה, מסיבות כאלו ואחרות".

"מאיזה מניע הוא איים עליך? הוא חשש לתום הקואליציה או מפני ועדת חקירה?"

"הוא חשש שזה יבולע לו ויבולע לאנשים שהוא היה חלק מזה, ולכן הוא פנה אליי בצורה לא עדינה", הסביר כהן. לדבריו הוא שאל: "למה לקחנו חלק בתוכנית? למה אנשים שלי השתתפו בתוכנית? אסר עליי להיות בקשר עם תקשורת כלשהי עד הודעה חדשה. זה סוג של העברת מסרים מאוד פרובלמטיים".

ראש השב"כ לשעבר יורם כהן נואם בהפגנה בירושלים (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
"אסר עליי להיות בקשר עם תקשורת כלשהי עד הודעה חדשה" | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

"הוא איים עליך בפיטורים?"

"לא".

"אז במה הוא איים?"

"העביר מסר שהוא אולי ינקוט צעדים שהוא לא נקט עד עכשיו, אם אפשר לקחת את זה ככה. אבל זה לא היה בשפה הזאת".

החקירות: "זה הטריף אותו"

"כאשר ראש הממשלה נמצא בחקירות, זה ברור שזה פוגע בו, ברור שזה משבש לו את התפקוד. אולי גם זה הטריף אותו. סליחה על המושג 'הטריף'", אמר כהן בלהט. "הוא התחיל קמפיין נגד כל המערכות: גם המשטרה, גם הפרקליטות, גם בית המשפט העליון – ובמלחמה הזאת גם נגד צה"ל והשב"כ. אין גוף שהוא לא מרסק, אז זה בהחלט מטריד. ההחלטות שקשורות בביטחון, בשלום, במלחמה, מנהל אותם במדינת ישראל בן אדם אחד. זה ראש ממשלת ישראל".

"זה ברור שזה פוגע בו ומשבש לו את התפקוד, הוא התחיל קמפיין נגד כל המערכות"

"ואתה אומר שזה בן אדם מוטרף, שהחקירה הטריפה אותו".

"אני חושב שראש הממשלה נמצא במצב אישי לא פשוט".

"מה זה מוטרף? מוטרף זה אדם שהחשיבה שלו לא צלולה ולא בהירה?"

ראש הממשלה בנימין נתניהו בבית המשפט (צילום: ראובן קסטרו, וואלה)
ראש הממשלה בנימין נתניהו בבית המשפט | צילום: ראובן קסטרו, וואלה

"אני חושב שהתגובה שלו לפעמים היא אובר. היא תגובה חריפה מדי, היא תגובה לחוצה מדי. רק לפני שלושה חודשים, עקב החקירה של העברת המסמכים, כשהוא תקף אותם, הוא אמר: 'אני נלחם או אני נאבק מול שבע חזיתות, ועכשיו יש מולי חזית נוספת'. מה זה, השב"כ וצה"ל הם אויב כמו חמאס וחיזבאללה? מי אומר משפט כזה לאנשים שמובילים את הלחימה? והוא תוקף אותם. שהם פועלים נגדו, שהם קשרו קשר נגדו, לא רק נגדו, נגד כל הימין. חבל שהוא לא אומר נגד כל המדינה".

"אין לזה אח ורע", המשיך. "זה דברים שגם במדינות, סליחה שאני אומר את זה, גם במדינות דיקטטוריות, זה לא קיים. השב"כ שומר עליו אישית, אז ראש השב"כ הוא חלק מהקונספירציה נגד ראש הממשלה?".

"אין גוף שהוא לא מרסק... אין לזה אח ורע, גם בדיקטטורות זה לא קיים"

על עבודת אנשיו לכאורה למען קטאר: "זו מדינת אויב – גם אם לא נלחמת בנו"

"השבוע התברר שלא אחד, אלא שלושה מאנשי הלשכה של נתניהו - איינהורן, פלדשטיין ואוריך – עבדו עבור ממשלת קטאר. פלשטיין עשה את זה בזמן מלחמה".

"אם זה נכון, זה דבר חמור".

"קטאר היא מדינת אויב בעיניך?"

"בעיניי, כן. גם אם היא לא לוחמת בנו, בקונסטלציה שבה הם תומכים בחמאס היא מדינת אויב".

"אז מה המשמעות שגורם בלשכת ראש הממשלה, עובד בשביל מדינת אויב בזמן מלחמה?"

"זה חמור מאוד, זה לא נורמלי שבן אדם שנמצא בלשכת ראש הממשלה עובד בו-זמנית למדינה אחרת – גם שאיננה קטאר. בוא נניח שהוא היה עכשיו יועץ של מדינה אחרת, איסלנד. זה גם לא היה בסדר". בהמשך התרעם: "מי נתן לו להיכנס ללשכה? מי הפר את ההחלטה לא לתת לו התאמה ביטחונית? למה נתנו לו להצטרף לראש הממשלה ולביקורים? אם יתברר שהוא מסר מידע שהוא חשב שזה משרת את אלה שמשלמים לו, זה חמור ביותר".