63 חטופים מוחזקים גם היום (שני) בשבי חמאס ברצועת עזה. בישראל מגבירים את הלחץ על המתווכות לייצר בימים הקרובים פעימת שחרור נוספת של חטופים חיים – שחרור של אבות לילדים או של פצועים וחולים שמצבם הוחמר, בין היתר על בסיס מידע שהעבירו החטופים ששבו בפעימות האחרונות.

האמריקנים מפעילים מנופי הלחץ. שליח טראמפ למזרח התיכון סטיב וויטקוף הביע היום גם הוא תמיכה לא רק בהאצת המגעים לשלב ב', אלא גם בהארכת שלב א'. בישראל סבורים שגם לחמאס יש אינטרס בכך, ומקווים לייצר הסכמות מהירות עם מפתחות עסקה דומים. ארגון הטרור אמור להשיב בקרוב.

בעקבות העיכוב בשחרור מחבלים, בחמאס איימו שלא יקדמו את המשך המשא ומתן. "חמאס לא יקיים שיחות עם ישראל באמצעות המתווכות לגבי הצעדים להמשך אלא אם האסירים ישוחררו כפי שסוכם", צוטט בכיר הארגון באסם נעים ברויטרס, תוך התעלמות מטענות ישראל על הפרות חמאס.

גורם בכיר
אזהרת מערכת הביטחון

העיכוב בשחרור המחבלים – והעימות בצמרת

בינתיים, בישראל ממשיכים לעכב את שחרור 602 האסירים שהיו אמורים להשתחרר אתמול, ולפחות עד היום לא צפוי דיון בנושא. שלשום, בדיון אצל ראש הממשלה, בכירי מערכת הביטחון הביעו התנגדות והזהירו: "יש להחלטה הזו פוטנציאל להקריס את המשך העסקה ולפגוע במאמצים לשחרור חטופים".

בתום הדיון עם מערכת הביטחון לא התקבלה החלטה, ולאחריו נתניהו המשיך לדון רק עם צוות מצומצם, השרים ישראל כ"ץ, בצלאל סמוטריץ', גדעון סער וכן עם אריה דרעי. שר הביטחון כ"ץ יצא נגד ההמלצה של צה"ל ובכירי מערכת הביטחון ואמר: "אני חולק על דעת צה"ל והשב"כ. אסור לשחרר אותם".

כ"ץ תמך בעמדה ולפיה עיכוב המחבלים יהיה "תגובה להפרות של חמאס - להחלפת גופתה של שירי ביבס ולמופעי הראווה הבזויים של השחרור, וגם מנוף להמשך". פרסום הסרטון של אביתר דוד וגיא גלבוע דלל צופים בחבריהם משתחררים, חיזק סופית את ההחלטה שלא לשחרר לפי שעה את האסירים.

המחבלים המשוחררים עם חולצות מגן דוד (צילום: דוברות שירות בתי הסוהר)
שחרור מחבלים, ארכיון | צילום: דוברות שירות בתי הסוהר

הדיונים בישראל - והמסרים בישראל

חזרתם של עומר שם טוב, אלי-ה כהן, עומר ונקרט, טל שהם, אברה מנגיסטו והישאם א־סייד מסמנת את תחילת הישורת האחרונה של השלב הראשון בעסקה. השבוע אמורים להתקבל בישראל, כך לפי המתווה של שלב א', ארבעה חטופים חללים. בינתיים טרם הושגו הסכמות סופיות בין הצדדים לגבי שלב ב'.

בהיבט הסיוע ההומניטרי ישראל קיימה התחייבותה: אלפי קרוואנים נכנסו לרצועה. חמאס מביע עניין רב באספקה זו, לצורכי שיקום האזור. במישור הדיפלומטי - ישראל מנהלת במקביל שיחות על "היום שאחרי" וממשיכה במאמצים לשחרור חטופים, לצד ההבנה כי קיים קונצנזוס בין-לאומי שחמאס לא ישלוט בעזה.