לאחר חודשים ארוכים של מגעים מתישים ודיונים שנדמה היה שלא יבשילו לעולם לכדי הסכם, נראה שהפריצה המיוחלת בדרך: גורם מדיני בכיר חשף הערב (שני) את פרטי ההתקדמות המשמעותית במו"מ עם חמאס, שהובילה את רה"מ נתניהו להורות במוצאי שבת על שיגור משלחת ישראלית בכירה לדוחא. על פי הבכיר, המגעים האינטנסיביים מתמקדים כעת בשחרור 33 חטופים בשלב הראשון של העסקה, כשרובם בין החיים. "מחכים לתשובת חמאס שיש עסקה. אנחנו עוד לא שם", הסביר.

העדכונים האחרונים משיחות המו"מ
העדכונים האחרונים משיחות המו"מ

פרטי העסקה המתגבשת

במרכז המו"מ בקטאר עומד "השלב ההומניטרי" - השלב הראשון בעסקה שאמורה להוביל בסופו של דבר לשחרור כל החטופים, החיים והחללים. על פי הגורם הבכיר, ישראל העבירה למתווכים רשימה של 33 חטופים, שאושרה על ידי חמאס. "הרוב בין החיים", הדגיש הבכיר, אך ציין כי טרם התקבל עדכון ממשי לגבי מצבם. רק כשיתברר כמה מהחטופים ברשימה עודם בחיים, ייקבע המספר הסופי של המחבלים הפלסטינים שישוחררו בתמורה.

עסקת חטופים (צילום: פלאש 90)
גורם מדיני בכיר: "רוב החטופים שישוחררו בשלב הראשון - בחיים" | צילום: פלאש 90

נקודה משמעותית בעסקה המתגבשת היא שבשלב הראשון לא ישוחררו מחבלי נוח'בה שהשתתפו בטבח 7 באוקטובר. זהו שינוי מהעמדות הקודמות של חמאס, שדרש שחרור מחבלים בכירים כבר בשלב הראשון. בנוסף, הושגו הסכמות על סוגיות מרכזיות שעמדו במחלוקת, כולל הפרימטר הביטחוני, מרחב החיץ, הסוגר הדרומי ומעבר עקורים עזתים לצפון הרצועה.

לפי דיווח בערוץ אל-חדת' הסעודי, שאין לו אישור ממקור אחר, חמאס דרש את מסירת גופתו של סינוואר כחלק מהשלב הראשון של העסקה. בנוסף, נטען שישראל דרשה מחמאס מידע על אברה מנגיסטו והישאם א-סייד, ואת מסירת גופתו של הדר גולדין.

עם זאת, גורם מדיני הדגיש: "ישראל לא תעביר לחמאס את גופת הארכי-טרוריסט סינוואר במסגרת העסקה. זה לא יקרה. נקודה".

המפנה בשיחות - ו"הסיבות" להתקדמות

ההתקדמות הנוכחית היא תוצאה של שינוי דרמטי בעמדות חמאס, שהחל ב-3 ביוני כשהארגון החל להגמיש את דרישותיו. "השינוי המשמעותי החל מרגע שחוסל יחיא סינואר, והתחלנו לתקוף ולפגוע אנושות בציר השיעי", הסביר הגורם המדיני הבכיר. לדבריו, "יש כאן התלכדות של נסיבות והצטברות של כוחותינו. חמאס הוכה מכה קשה באופן רצוף מפרוץ המלחמה שנמשכת ביתר שאת במהלך התקופה האחרונה. הציר השיעי ספג מהלומה קשה ויש לכך השפעה עצומה על חמאס". הוא  סיכם: "יש תנאים אופטימליים לחתימה על עסקה כעת".

תיעוד ההסתערות על סופה, מצלמות שהחזיקו חוליות הנוח
בשלב הראשון לא ישוחררו מחבלים שלקחו חלק בטבח 7 באוקטובר

"צריך להוסיף את הלחץ של הנשיא הנבחר טראמפ שחותר להגיע לעסקה - עוד לפני שהוא נכנס לתפקידו", הסביר. "חשוב לו מאוד להגיע לעסקה וכנראה שגם בחמאס מבינים שכדאי להם עכשיו להתקדם".

ההבדל בין המגעים הנוכחיים לניסיונות הקודמים ניכר גם במספרים. לטענת הגורם המדיני, בעוד שבהצעה מ-27 במאי דובר על 18-12 חטופים בלבד, כעת המספרים גבוהים משמעותית. "אז חמאס היה בפסאדה של מו"מ והיום הוא במו"מ", אמר הבכיר.

"הושגו הסכמות לגבי הפרימטר ומרחב החיץ וגם לגבי הסוגר הדרומי והמעבר צפונה. יש הסכמה גם על שמות המחבלים שישוחררו והיבטי הווטו", עדכן הבכיר והדגיש את המצב הנוכחי בחדרי המו"מ, לעומת הסבבים הקודמים: "הם לא היו שם בכלל מבחינה רעיונית".

דדי ברנע, רונן בר, בנימין נתניהו וניצן אלון (צילום: מארק ישראל סלם, פלאש 90)
גורם מדיני בכיר: "מחכים לתשובת חמאס שיש עסקה. עוד לא שם" | צילום: מארק ישראל סלם, פלאש 90

תהליך אישור העסקה - והשלבים הבאים

לאחר שתושג הסכמה סופית, תידרש העסקה לעבור שורה של אישורים: תחילה בקבינט, אחר כך בממשלה, ולבסוף תפרסם מזכירות הממשלה את שמות האסירים המיועדים לשחרור. בשלב זה יינתן פרק זמן לציבור הישראלי להגיש עתירות. "מיד עם תחילת העסקה הם צריכים לשחרר חטופים ואנחנו צריכים לשחרר אסירים", הבהיר הבכיר. 

פעילות כוחות חטיבה 401 ברצועת עזה (צילום: דובר צה"ל)
בדרג המדיני טוענים: "ישראל שומרת בידה נכסים משמעותיים להמשך המו"מ" | צילום: דובר צה"ל

הבכיר הדגיש כי העסקה הנוכחית היא רק השלב הראשון במהלך כולל שנועד להביא לשחרור כל החטופים: "ישראל שומרת בידה נכסים משמעותיים להמשך המו"מ - נכסים גיאוגרפיים ונכסים של מחבלים רבים שנמצאים בידינו ולא ישוחררו עד שלא ישוחררו כל החטופים שלנו. עד שהחטוף האחרון יהיה בישראל: החיים והחללים". לדבריו, "לא נצא מעזה עד שנחזיר את כל החטופים שלנו".

במקור תוכננה העסקה לשלושה שלבים, אך כעת מסתמן כי ייתכן קיצור התהליך. "לכאורה יש מצב שהדיון בסיום המלחמה יוכל להתקצר בשלב אחד", אמר הבכיר, והוסיף כי הדיון בנושא יתקיים רק ביום ה-16 להפסקת האש. בינתיים, המשלחת הישראלית נשארת בקטר להמשך המגעים האינטנסיביים.

הערב אמר נשיא ארה"ב ג'ו ביידן, שיסיים את תפקידו בעוד כשבוע, שהעסקה נמצאת על סף חתימה. "זה יכול סוף סוף לצאת לפועל, בכל שנותיי למדתי - לעולם לא להתייאש", אמר ביידן והדגיש: "החטופים ומשפחותיהם צריכים להתאחד".