יותר ויותר משפחות וחברים של חטופים פונות בימים אלה לגיוס כספים לשיקום יקיריהם, למרות התגמולים והמענקים שמעניקה המדינה לחוזרים מהשבי. מערכת N12 בדקה היום (ראשון) מה כוללת חבילת הסיוע הממשלתית, מה קורה עם המשפחות – והאם זה באמת מספיק למי ששהה בגיהינום וחזר?
משתקמים בזכות נדיבות הציבור
המשפחות, שחיכו זמן רב כל כך ליקיריהן, לא מתכוונות להמתין כעת גם בעניין שיקומם. קמפיין מימון ההמונים למען אלי שרעבי, ששוחרר לאחר 491 ימים בשבי ואיבד את משפחתו ב-7 באוקטובר, גייס 2.4 מיליון שקל – יותר מפי שניים מהיעד. משפחת בן עמי הצליחה לגייס 718 אלף שקל - ועבור ארבל יהוד, גויסו כ-563 אלף שקלים.


לפי מנהלת החטופים במשרד ראש הממשלה, החוזרים מהשבי מוכרים כנפגעי פעולות איבה ופדויי שבי, עם אחוזי נכות קבועים של 50% - ללא צורך בוועדה רפואית. בעקבות תיקון לחוק ממאי 2024, התגמול החודשי הבסיסי כולל קצבת פדויי שבי של 3,300 שקל לכל החיים ותגמול נכות של 4,274-2,812, עם תוספות לפי גיל.
מה מגיע לחטופים?
- בשלב הראשון מקבל כל שב כרטיס נטען על סך 10,000 שקל ומענק התארגנות של 50 אלף שקלים. במהלך השנה הראשונה הוא זכאי לתגמול טיפול רפואי בגובה שכרו טרום החטיפה, שכן אינו יכול לחזור לעבודה. בתחום הדיור, המדינה מעניקה מענק של 254,482 שקלים לרכישת דירה ראשונה, והלוואות נוספות בהיקף של עד 589,554 שקל. שבים מהעוטף מקבלים מענה נוסף לדיור במסגרת מנהלת תקומה.
- בשלב השני יינתן למשוחררי השבי סיוע נוסף בטיפולים נפשיים וטיפולים אלטרנטיביים בשווי עד 6,000 שקלים לשנה. במשך שלוש שנים הביטוח הלאומי יממן באופן מלא טיפולים רפואיים, שלא נכללים בסל הבריאות.
- השבים יהיו זכאים להטבות גם ברכישת רכב, הנחות בארנונה ובחשמל, ושיקום תעסוקתי הכולל מימון לימודים. לפי המנהלת, סכום הסיוע הבסיסי הקבוע נע בין 8,300 שקלים ועד 9,150 שקלים (לא כולל תוספת גיל).
ומה עם המשפחות?
גם משפחות השבים זכאיות לסיוע מהמדינה: בן משפחה אחד, ואם נדרש אף יותר, מקבל מימון מלא על אובדן הכנסה כדי ללוות את השב. בנוסף, המשפחות זכאיות ל-4,500 שקל עבור עזרה ביתית ו-2,000 שקל לנסיעות לכל אחד משלושת החודשים הראשונים. במקרים של אשפוז ממושך, בני המשפחה זכאים להחזרים מיוחדים.

המשפחות זכאיות גם לטיפולים נפשיים עבור ההורים, בני הזוג והילדים הקטנים. לאחרונה אושר בממשלה ובכנסת מענק כספי נוסף של 14,360 שקל למשפחות, וכן סל טיפול ושיקום משלים עבור ילדים בוגרים ואחים שאינם מקבלים טיפול דרך רפורמת "נפש אחת" של משרד הביטחון. לפי המנהלת, המשפחות מקבלות גם סיוע משפטי וחינוכי, שירותי רווחה וליווי של אחות.
"צריכים לחזור לחיים"
קמפיין מימון ההמונים עבור אלי שרעבי, ששב מן השבי וגילה שמשפחתו נרצחה, נולד מהצורך להבטיח את עתידו הכלכלי ולמנוע מצב שבו יתמודד עם קשיי פרנסה. "זה פרויקט שנולד ממש מעכשיו לעכשיו", הסביר שרון אדן, חברו הקרוב שיזם את הקמפיין. "עלתה ההבנה שלא ברור מה יהיו הצרכים של אלי בעתיד, גם מבחינה רפואית וגם מבחינת התאקלמות".
"הוא היה מנהל כספים בכיר, אבל קיבוצניק", סיפר. "הבנו שיש מצב שהוא באמת יוצא בלי כלום מעבר לצרכים הבסיסיים". שרעבי, שאיבד את אשתו ליאן ובנותיו נויה ויהל בטבח, מתקשה לעכל את גודל התמיכה: "הוא בהלם מהאהבה שהוא מקבל. הוא לא היה פה, הוא לא ראה מה שאנחנו ראינו".


אלה בן עמי פתחה את הקמפיין למען הוריה במטרה לבנות להם בית חדש לאחר שביתם בקיבוץ נחרב. "שני ההורים שלי חזרו מהשבי, אמא שלי חזרה בעסקת נובמבר הראשונה ואבא שלי סוף-סוף גם בבית", כתבה בדף הקמפיין. "עכשיו כשאבא חזר, לאחר שנה ו-4 חודשים במנהרה חשוכה 30 מטרים מתחת לאדמה, אנחנו צריכים לחזור לחיים. יש לו שאיפות גדולות של הקמת הזוגיות מחדש, קירוב המשפחה ומקום חם לגור בו כולנו ביחד".
"ארבל בבית, אנחנו זקוקים לכל עזרה כדי לאפשר לנו לעטוף אותה במסע השיקום שצפוי לה"
בעמוד האינסטגרם שהוקדש להחזרתה של ארבל יהוד הביתה פורסם פוסט תחת הכותרת "תורמים לשיקום של ארבל". "ב-7 באוקטובר, ארבל שלנו נחטפה מביתה בניר עוז יחד עם בן זוגה אריאל קוניו", נכתב. "מאז אותה שבת שחורה אנחנו פועלים ללא לאות להשיב אותם הביתה. ארבל בבית! ואנחנו זקוקים לכל עזרה כדי לאפשר לנו לעטוף אותה במסע השיקום שצפוי לה". יהוד, ששוחררה אחרי 482 ימים בשבי, איבדה את אחיה דולב שנרצח בטבח, ובן זוגה אריאל עדיין מוחזק בידי חמאס.


חברת הכנסת נעמה לזימי (הדמוקרטים) הודיעה כי בכוונתה ליזום דיון בכנסת בנושא הסיוע לחטופים ששוחררו. "לא מעט מהמשפחות מתפנות כעת, לאחר המאבק להשבת יקיריהן, לבנות את חייהן מחדש – חלקן עם בתים שרופים, קהילות מפורקות שיש לבנות וחיים שיש לאסוף בחזרה", אמרה ל-N12.
"הן זקוקות למענה מותאם ונרחב פי כמה מהמענה שהמדינה מספקת", הוסיפה. "עלינו לעשות את מלוא ההתאמות ולפרוש את רשת התמיכה המקיפה ביותר עבורן. מביש שהן נאלצות לגייס כספים במצבן. על המדינה לגלות נדיבות והכרה בחובתה לשיקום מלא".

ח"כ יצחק קרויזר (עוצמה יהודית), שהוביל את חקיקת חוק חלף שכר לחטופים ותיקונים נוספים בנושא התגמולים, אמר כי הוא נמצא בימים אלה בקשר עם משפחות החטופים והשבים בנוגע להרחבה של סל התגמולים. במסגרת הסיוע הנוכחי, מקבלים השבים ומשפחות החטופים סכומים של מאות אלפי שקלים בשנה, וכן סיוע רחב בנושא השיקום.
מלשכתו נמסר כי הוא "פועל כל העת להרחבת הסיוע למשפחות החטופים והשבים על פי הצרכים העולים מן השטח, ועומד לשם כך עם מטה משפחות החטופים, מנהלת החטופים הנעדרים והשבים, עם משרדי הממשלה השונים וכאשר יש צורך גם בתיקוני חקיקה חדשים".
ממנהלת החטופים נמסר בתגובה: "מדינת ישראל מעניקה מעטפת רחבה לשיקום השבים, וזאת על מנת למנוע מצב בו משפחות יידרשו למימון תהליך השיקום באמצעות תרומות. כפי שניתן לראות במסמך שמצורף – המדינה מעניקה מעטפת תגמולים ושיקום רחבה מאוד, הכוללת גמישות והתאמות. כל השבים והשבות זכאים לכל אותה מעטפת.
"באשר לטענה בנושא מימון מגורים: עבור כל החטופים והשבים תושבי העוטף, שביתם ניזוק, הוכן דיור חלופי אשר תואם מראש עם המשפחה ועם הנהלת הקיבוץ, באמצעות מנהלת 'תקומה'. כמו כן , בזמן אשפוז ושיקום ארוך טווח המנהלת מעמידה חלופות דיור סמוכות למקום האשפוז והשיקום, באמצעות משרד התיירות. בנוסף, כפי שמופיע במסמך - השב עצמו זכאי למענק לרכישת דירה אם אין ברשותו דירה. אנו לא מתייחסים באופן פרטני למקרה של משפחה ספציפית, מפאת כבוד".
תגובות