על רקע דבריו של גורם בקבינט כי יתכן שנישאר במקומות מסוימים בלבנון כמה שנים, על פי דיווחים בעיתון אל-אח'באר, ישראל קיבלה היום (רביעי) את הסכמת השליח האמריקני עמוס הוכשטיין והגנרל ג'ספר ג'פרס, ראש ועדת הפיקוח על הפסקת האש, להקמת שלושה בסיסים צבאיים בנקודות אסטרטגיות בדרום לבנון. זאת למרות שבעוד כשבועיים אמורה להסתיים תקופת 60 הימים שנקבעה בהסכם הפסקת האש עם חיזבאללה.
אתמול פרסמנו כי אלוף פיקוד הצפון טען כי "צבא לבנון לא עומד ביעדים – ומשתף פעולה עם חיזבאללה". האלוף מעריך כי השלב הראשוני בהסכם הפסקת האש כלל לא יתמלא. "יש שאלה על צבא לבנון אם יעמוד בזה ב-60 יום ולדעתי הסיכוי לא גבוה. אבל זה ההסכם, אנחנו נעמוד על זה שלא נעשה נסיגה אחורה לפני שהתנאים יתקיימו בצד השני. זה צריך לקרות במקביל". כמו כן, ציין כי בישראל רוצים להעמיק את ההרחקה ולוודא שחיזבאללה לא מתקרב חזרה לגבול עם ישראל.
שליטה אסטרטגית: שלוש נקודות מפתח
מקורות יודעי דבר שצוטטו בעיתון מפרטים את מיקום שלושת הבסיסים המתוכננים: הראשון באזור א-לבונה בגזרה המערבית, הממוקם בסביבת א-נקורה ועלמא א-שעב מול יישובי הגליל המערבי. הבסיס השני מתוכנן בג'בל בלאט שבגזרה המרכזית, באזור שבין מרוחין, ראמיה, בית ליף ואל-קוזח, מול היישובים זרעית ושתולה. הבסיס השלישי יוקם באזור אל-חמאמס, בין חי'אם ואל-וואזאני, מול מטולה.
על פי המקורות, הנקודות הללו בעלות חשיבות אסטרטגית מכרעת שכן הן "מאפשרות לאויב לפקח על שטחים נרחבים בשלושת הגזרות שמדרום לליטאני". העובדה כי מדובר בגבעות לא מיושבות תאפשר לכוחות צה"ל לנוע בקלות לעבר שטח לבנון ולבצע תקיפות במידת הצורך.
מחלוקת פרשנית סביב ההסכם
במקביל, גורמים בקבינט הביטחוני מדגישים כי ישנם אזורים בלבנון מהם ישראל לא מתכוונת לסגת במשך שנים ארוכות. הדבר נובע ממחלוקת מהותית בפרשנות ההסכם בין הצדדים: בעוד לבנון מבקשת להפריד בין כפרים לתשתיות טרור, עמדת ישראל נחרצת יותר וקובעת כי כל מבנה ששימש כמחסן אמל"ח או שטח היערכות נחשב לתשתית טרור שלא ניתן יהיה לשקם.
רמז לכוונות אלו ניתן השבוע מפי השר בצלאל סמוטריץ' שאמר כי "יש דברים שהוא מתאפק לא להגיד למשך 15 ימים", בהתייחסות מרומזת לכניסתו הצפויה של דונלד טראמפ לתפקיד. דבריו של סמוטריץ' מחזקים את ההערכות כי ישראל מתכננת להישאר בחלק מהשטחים גם לאחר תום 60 הימים שנקבעו בהסכם.