רגע לפני שצה"ל יוצא מלבנון, חודש וחצי לאחר הפסקת האש, ורגע לפני שהוא מסיים תפקיד, מפקד אוגדה 91, תא"ל שי קלפר, לקח אותנו לסיור בכפרי לבנון. בריאיון בלעדי לחדשות 12 ששודר אתמול (שבת) דיבר קלפר על המצב בגבול הצפוני. "כל הכפרים האלה, כל המחבלים שהיו בהם נהרגו. את כל האמל"ח הוצאנו וכל התשתיות, השמדנו אותן".

"אין תחליף למגפיים על הקרקע" הוא אומר. "שאתה מגיע למפקדות, לתשתיות והורג עד אחרון המחבלים, ואין בסוף תחליף לתמרון הקרקעי. ההרס כאן עצום ועומד בניגוד לחשש שהיה אולי גם בצה"ל להיכנס ולתמרן. הילכו עלינו אימים פה, חיזבאללה, כוחו, עוצמתו. ממשלת ישראל פחדה מאוהל בהר דב. בסוף נכנסנו, אולי לא כצעקתה".

תת-אלוף שי קלפר
תת-אלוף שי קלפר

"אנחנו ממעיטים בכוחנו, בעוצמתנו, וצה"ל הוא צבא שהוא הרבה יותר חזק מחיזבאללה", אמר. "אני חשבתי שהדרך הנכונה להסיר את האיום בצפון זה להיכנס פנימה ולכבוש את הכפרים בקו המגע". הוא הודה שהיה מתוסכל מהתעכבות התמרון בצפון: "אני הרגשתי כמו אריה בכלוב. הרגשתי שקושרים לי את הרגליים עם אזיקונים. ואני שמח שבסופו של דבר שחררו את האריה מהכלוב. יכול להיות שהיה צריך לעשות את זה קודם. טוב שעשינו את זה".

"חיזבאללה נערך ברצינות, והתארגן בצורה יסודית, למלחמה מולנו ופגשנו את זה. כמות התשתיות וכמות האמל"ח שפגשנו, הייתה גדולה ממה שחשבנו שיש לו". עם זאת, הוא מציין: "במרחב הזה, עד הסלוקי, שזה רחוק, אין פה כרגע נפש חיה ואין מפה איום פשיטה. תמיד אפשר יותר. בוא נראה לאן זה ילך, גם לא בטוח שזה נגמר, יכול להיות שיהיה עוד יותר".

תת-אלוף שי קלפר
תת-אלוף שי קלפר

יש לקלפר חשבון פתוח עם חיזבאללה, כמי שבלבנון השנייה לחם על האדמה הזו כמפקד סיירת גולני. "כמפקד אוגדה 91 הרגשתי הזדמנות לתקן מ-2006 דברים שלא היינו מספיק טובים. הרגשתי חלון זמנים היסטורי לעצב פה את המציאות שנים קדימה, ליזום, לפעול, להמשיך לתקוף, לא לעצור, ואני חושב שהצלחנו להביא את זה לידי ביטוי בצורה טובה".

"אנחנו צריכים לשאול את עצמנו שאלות קשות. איך הגענו למצב הזה שחיזבאללה הצליח להיערך עם איום פשיטה מידי יחסית, בתוך זמן קצר, עם יכולות משמעותיות על הגבול הצפוני שלנו. ולשאול את עצמנו, האם עשינו נכון? או האם עשינו מספיק בשביל למנוע את זה? ב-7 באוקטובר רק במזל חיזבאללה לא הצטרף לנוח'בה וזה יצר משבר אמון עמוק בין תושבי הצפון לצבא, משבר שעוד רחוק מסיום".

במבט קדימה, הוא מודה: "יהיה אתגר גדול מאוד להגן על הגבול הצפוני ללא מרחב חיץ מפורז מתושבים, ואני חושב שהימים הקרובים, התקופה הקרובה, תהיה המבחן לאיך הדבר הזה ייראה. אני לא חושב שעדיין סוף פסוק בחזית הצפונית. יכול להיות שזה המצב שנגיע אליו בצורה כזו או אחרת, יכול להיות אחרת, זה תקופה של עיצוב שמה שצריך להיות לנגד עינינו זה ביטחון לתושבי הצפון".

תת-אלוף שי קלפר
תת-אלוף שי קלפר

"ההסכם הזה ייבחן ביכולת שלנו למנוע את ההתבססות של חיזבאללה מחדש, ואם חיזבאללה יחזור להתבסס, נכון שנמשיך לתקוף אותו. להיכנס פנימה, לחזור. צה"ל יצטרך לפעול בצורה מאוד אגרסיבית ומאוד תקיפה אל מול כל הפרה, ולהגן בצורה אחרת. אני חושב שאנחנו בכיוון הנכון של החזרת התושבים. ההישגים של צה"ל הצליחו פה לשנות את המציאות הביטחונית. יש עוד מה לעשות ואנחנו נצטרך להוכיח את זה ביום-יום, אבל הכיוון הוא חיובי".

"אם חיזבאללה ינסה לחזור לפה, אנחנו צריכים לחזור לפה לפניו. אני במהלך המלחמה הזאת הרגשתי זכות וחובה לשנות את המציאות הביטחונית פה שנים קדימה".