בחודשים האחרונים נרשמה עלייה בהיקף הטרור ובהתארגנויות חדשות של גדודי מחבלים מקומיים בג'נין, טולכרם ומחומש הכפרים שבצפון הבקעה. בתגובה, החל צה"ל במבצע בהיקף חסר תקדים באזור, שלא נראה כמותו מאז חומת מגן. במוקד המבצע – פעילות הנדסית נרחבת במחנות הפליטים, שהדיה נשמעים היטב בשטח: עד כה נהרסו 27 מבנים בג'נין ושבעה בטולכרם – כולם, לפי צה"ל, שימשו כתשתיות טרור וההערכות הן שבהמשך ייהרסו עוד.
"זה לא רק פצצות מתקתקות", מסביר סא"ל מ', קצין ההנדסה באוגדת איו"ש. "אנחנו הולכים לפגיעה רחבה ורובוסטית ביעדים פוטנציאליים ובתשתיות טרור. זה שונה משמעותית ממה שנעשה עד היום". הפעילות כוללת חישוף שיטתי של מרחבים רוויי מטענים והשמדת תשתיות מופללות – החל מחמ"לי תצפית ועד מעבדות ומחסני אמל"ח. בצה"ל אומרים כי מדובר ביכולת מבצעית שלא נעשה בה שימוש במבצעים קודמים בגזרה, והוגדרה כעת כאחת ממטרות המבצע המרכזיות.

במחנה הפליטים ג'נין, בירת הטרור בצפון השומרון, "גדוד ג'נין" בהובלת הג'יהאד האיסלאמי הקים מערך פיקוד ושליטה מרכזי המופעל מחמ"לים עם עשרות מצלמות הפרוסות בסמטאות המחנה ומאפשרות למחבלים בחמ"לים לפוצץ את המטענים ולעקוב אחר תנועת כוחות צה"ל באזור. יריעות פלסטיק גדולות נפרסו מעל הסמטאות כדי להסתיר מהכטב"מים הישראליים את הטמנת המטענים מתחת לכבישים, חלקם במשקל של מאות קילוגרמים של חומר נפץ.
את עיקר העבודה בשטח מבצעים דחפורי ה-D9, שהפכו למשאב מבוקש בקרב מפקדי הגדודים והחטיבות. ה"דובים" הצהובים, כפי שהם מכונים בצה"ל, זכו לחיזוק משמעותי בשבוע שעבר כשהבית הלבן הפשיר משלוח של 134 דחפורי "קאטרפילר". ההחלטה הגיעה לאחר שממשל ביידן הקפיא את המשלוח למשך חודשים בעקבות ביקורת פנימית חריפה על השימוש בדחפורים בעזה. הדחפורים מגרדים את האספלט, מטהרים מרחבים ממטעני גחון ומאפשרים לכוחות לנוע במהירות, כולל טנקים ורכבים משוריינים.


כחלק מהמבצע במחנה הפליטים ג'נין, פוצצו הכוחות ההנדסיים עשרות מבנים שבהם נחשפו חמ"לים, מעבדות חבלה בשלבי הכנה שונים ותשתיות לחימה עם מטענים מוכנים לשימוש. חלקם הוכנו כדי להילחם בצה"ל בתוך המחנה ואחרים תוכננו לשמש לפיגועים בתוך ערי ישראל. בין היתר הושמד גם המבנה שבו נהרג לוחם סיירת חרוב סמ"ר ליאם חזי ז"ל מראש העין.
התהליך מתחיל בכוחות החי"ר שמזהים את תשתיות הטרור. אחריהם נכנסים לוחמי יהל"ם, שמבצעים השמדה ראשונית. תיעוד המבנה מועבר לאישור היועמ"ש ורק אז מבוצעת ההשמדה הסופית בשילוב פלוגות הצמ"ה (ציוד מכני-הנדסי) ויהל"ם. בצה"ל מציינים כי היו מקרים שבהם לא התקבל אישור להשמדת מבנים – למשל, כאשר נמצאו בהם רק פריטי תחמושת בודדים שלא הצדיקו את הריסת המבנה. "איו"ש היא לא עזה", מבהיר סא"ל מ'. "אנחנו לא פוגעים בשכונות שלמות ולא באים לייצר ענישה קולקטיבית".


עד כה חיסלו הכוחות יותר מ-50 מחבלים, ומצאו עשרות אקדחים, ציוד לחימה, חלקי נשקים, מחסניות, תחמושת, אמצעים להכנת מטענים ועשרות מטעני צינור מוכנים להשלכה על הכוחות או על צירי התנועה בשומרון. המבצע נמשך גם לאחר ההיתקלות הקשה במוצב תייסיר בתחילת השבוע שעבר, שבה נהרגו לוחמי המילואים צביקה פרידמן ועפר יונג ז"ל מגדוד 8211. אירוע זה מצטרף לתקרית קשה נוספת לפני כחודש, אז רס"ל (מיל') אביתר בן יהודה ז"ל נהרג מפיצוץ מטען בפאתי הכפר טמון.
"כמות תשתיות הטרור שפגשנו עד היום בג'נין היא הגדולה ביותר", מתאר קצין ההנדסה האוגדתי. "אנחנו פועלים שם יותר זמן ביחס לשאר המרחבים, אבל ככל שנמשיך להעמיק את ההישגים בשטח ולחפש באיתורים השונים, נמצא עוד אמל"ח ותשתיות ונפגע במחבלים נוספים".

לגבי הרחבת שיטת פיצוץ המבנים לאזורים נוספים, סא"ל מ' מסייג: "ההישג הנדרש הוא השמדת התשתיות, וזה יכול להיעשות באמצעות חבלה או באמצעות כלי צמ"ה. לכל דרך יש יתרונות וחסרונות, ואנחנו בוחרים את החימוש המדויק בהתאם להישג הנדרש ולתנאי השטח. כשאין יכולת להגיע למטרה עם כלי צמ"ה מבלי לפגוע במבנים לא מופללים – נשתמש בחבלה".
בינתיים, צה"ל ממשיך לסכל תשתיות טרור, חלקן פצצות מתקתקות של ממש, ומתכוון להרחיב את המבצע למוקדים נוספים בצפון השומרון ובבקעה. "אנחנו נמצאים בתקופה משמעותית ביותר, אולי המשמעותית מחומת מגן", מתאר קצין ההנדסה, "אנחנו פועלים בהיקף חסר תקדים בצפון השומרון כדי לא לאפשר לאויב להתרומם ולצמוח שם".
תגובות