הרמטכ"ל הרצי הלוי התייחס לתחקירי צה"ל שפורסמו היום (חמישי), ולקח את האחריות לכישלון הצבאי של ה-7 באוקטובר.  "האחריות היא שלי, אני מקפיד להסתכל לכישלון בעיניים", אמר הלוי במהלך שיח עם מפקדי צה"ל שבו הוצגו התחקירים המערכתיים של אירועי הטבח בעוטף עזה. "אני חושב שארגון ואדם שלא יודע לעמוד ולהתבונן לכישלון בעיניים, יהיה לו מאוד מאוד קשה לתקן. אני מקפיד מהשבעה באוקטובר, כל יום, כמה פעמים, להסתכל לכישלון בעיניים", הבהיר.

תחקירי ה-7/10 של צה"ל - סיקור N12

"אני אומר לכם, אל תנסו לשכוח, אל תנסו להסיט את המבט", אמר הרמטכ"ל למפקדי הצבא. "לא ממקום של חולשה, עם הרבה מאוד עוצמה, כי ככה נהיה חזקים יותר. אני קבעתי בתחילת תהליך התחקירים חמישה ערכים שלאורם נתחקר: אמת, שקיפות, ענייניות, אחריות, רעות. לסדר יש משמעות", הסביר. "יש לנו חיילים שלחמו בגבורה שמענו בתחקירים את הקולות בקשר, יש לנו תצפיתניות שלא הפסיקו לדווח במקצועיות וקור רוח עד הרגע האחרון, יש לנו מפקדים שקיבלו החלטות דרמטיות, אחרי לחימה, אחרי שנפצעו לצאת לעוד קרב לנסות להציל את המצב, יש לנו פיקוד בכיר בצה"ל שתפס את עצמו, לקח נשק והלך להילחם".

הלוי התייחס גם לחלק שלו בתחקירים, ואמר: "האחריות שלי, אני מפקד הצבא ב-7 באוקטובר ויש לי את האחריות שלי ויש לי גם את כל סך האחריות שלכם. אני רואה בכל פקוד שלי שטעה גם חלק שלי". הוא הוסיף כי "ברור שיש כאן אנשים עם יותר אחריות ועם פחות אחריות, אני חושב שכל קצין בצה"ל וכל חייל חייב ללכת עם הציווי, כאילו הוא עצמו היה מפקד ב-7 באוקטובר, ולראות איך הוא מתקן לשנים רבות קדימה".

הרמטכ״ל, רב-אלוף הרצי הלוי (צילום: דובר צה"ל)
"מקפיד להסתכל לכישלון בעיניים". הרמטכ"ל הרצי הלוי | צילום: דובר צה"ל

"את מלחמת יום הכיפורים, קודמנו, שאנחנו מאוד מעריכים, החליטו לא לתחקר מתוך טיעון: 'זה כל-כך קשה, בוא נצא קדימה. זה יותר נכון לצה"ל'. אני חושב שזה הביא לזה שעשרות שנים אחר כך התחילו להיכתב ספרים, ובעצם התחקירים הגיעו בדיליי של 40 שנה, 50 שנה", הסביר הלוי. "זה לא נכון בשם הלמידה, אתם יודעים מה, זה לא נכון בשם הבריאות הנפשית של האנשים".

הרמטכ"ל הוסיף כי "אני ראיתי אנשים בתחקירים עולים לדבר בקול רועד, אומרים 'כשלנו', לא קל למפקד להגיד 'כשלתי'. מסבירים, לוקחים אחריות, רואים את הקושי ויש ערך לדבר הזה שאנחנו עומדים ומדברים קודם כל לשם הלמידה, אבל גם אנשים צריכים לעבור את התהליך ולחוות ולהרגיש ולהתמודד כדי לצאת טוב יותר קדימה".