מבקר המדינה מתניהו אנגלמן שלח היום (שני) מכתב לרמטכ"ל שבו טען שצה"ל "מהלך אימים" על עדים בתחקיר המבקר על 7 באוקטובר. אנגלמן ציין במכתבו מקרים שבהם "התנהלות לשכת הרמטכ"ל פוגעת בהליכי הביקורת ומשבשת אותם, בניגוד לנוהג של ביקורות המדינה בכל הגופים המבוקרים ובכללם צה"ל במשך עשרות שנים".
במכתב, שנשלח גם לשר הביטחון ישראל כ"ץ, כתב אנגלמן כי נציגיו התלוננו שגורמים בכירים מטעם לשכת הרמטכ"ל וסגנו נוכחים בפגישות הביקורת עם הדרגים בשטח - ושככל שהגורם שבא לפני המבקר הוא בכיר יותר, כך משתנה בהתאם דרגתו של הנציג, שאף מתעד את הפגישות באופן ידני ומקליט את הנאמר בהן, "על דעת עצמם וללא כל תיאום מוקדם למול נציגי הביקורת ואף מבלי ליידע אותם".
בנוסף, אנגלמן אמר שאחד מקציני צה"ל שזומנו לפגישות עם נציגי משרדו מסר כי הוא הוחתם על מסמך שו"ס (שומר סוד) - אשר על פי הבנתו הגביל אותו במסירת מידע לצוותי הביקורת. קצין אחר, לפי אנגלמן, ציין כי עבר תדריכי הכנה טרם הגעתו לפגישה עם נציגי משרד מבקר המדינה.
לדברי אנגלמן, אופן התנהלות צה"ל משדר מסר של הרתעה והפחדה שעלול להוביל לחשש משיתוף פעולה מלא עם ביקורת המדינה ולסיכול חשיפת האמת. הוא מזהיר שלנוכחות בכירי הצבא ולתיעוד הפגישות עלול להיות אפקט מצנן על הגורמים מהצבא שמזומנים למבקר.
"אני רואה בחומרה פעולות אלו אשר יש בהן כדי לפגוע בהליך הביקורת התקין שבמסגרתו על בעלי התפקידים למסור מידע מלא כמתחייב מהחוק וללא חשש מהשלכות פעולתם, ועל הגוף המבוקר להעביר מסמכים הנדרשים לביקורת המדינה באופן מיידי וללא עיכובים", כתב מבקר המדינה.
המבקר הוסיף כי למרות שפנה לפני כעשרה ימים לסגן הרמטכ"ל וללשכת הרמטכ"ל, "הנושא טרם בא על פתרונו". אי לכך ובהתאם לזאת, אמר אנגלמן כי אם "לא יוסרו החסמים" עד 15 בינואר, הוא ייאלץ להפעיל את סמכויות החקירה המוקנות לו בחוק ובכללן "סמכויות של זימון עדים למשרד מבקר המדינה לצורך הצגת מסמכים ומתן עדות".
מלשכת המבקר נמסר כי בדיון בוועדת הכספים היום, "המבקר הדגיש כי יפעיל את סמכותו כלפי כלל הדרגים - המדיני, הצבאי והאזרחי, ככל שלא ישתפו פעולה עם הליך הביקורת".
מבקר המדינה מצביע על פערים מול הצבא בנוגע לבדיקת מחדלי 7.10: "למשל, כשאנחנו רואים שיש פרקטיקה חדשה פתאום בביקורת המדינה, שכל מי שמוזמן לתחקיר ע"י גורם צבאי, אם זה המסיבה ברעים - הוא מלווה בנציג לשכת רמטכ"ל. או שמתחילים להקליט שיחות של מפגשים של מבקר המדינה באופן שלא מתואם איתנו,… pic.twitter.com/QRoa8TprAO
— ערוץ כנסת (@KnessetT) January 6, 2025
מדובר צה"ל נמסר בתגובה: "צה"ל פועל תמיד בהתאם לחוק ומשתף פעולה באופן מלא ושקוף עם מבקר המדינה. מבקר המדינה פנה לצה"ל במספר טענות. צה"ל לומד את כלל טענות המבקר ויגיב להן באופן ענייני בהקדם. צה"ל ימשיך לנהל את השיח ישירות אל מול המבקר".
בדיקת המבקר את מחדלי 7 באוקטובר
בעתירה שהוגשה לבג"ץ בקיץ התייצבו תנועת אומ"ץ והתנועה לאיכות השלטון נגד הודעת מבקר המדינה על פתיחה בבדיקה של צה"ל והשב"כ לגבי מחדל 7 באוקטובר, בטענה שהגורם שצריך לחקור את המחדלים הוא ועדת חקירה ממלכתית, ולא מבקר המדינה.
אנגלמן הביע תרעומת על אי-שיתוף הפעולה מצד גופי הביטחון עם תחקירו, וטען כי צה"ל "גורר רגליים" בכוונה ואינו משתף את ממצאי התחקירים הפנימיים שערך, בהם תחקיר הלחימה בבארי.
בנובמבר 2024 הגיעו מבקר המדינה וצה"ל להסכמות על התחלת ביקורת של המבקר בתוך צה"ל, והודיעו על כך לשופטי בג"ץ בנובמבר האחרון. המבקר והצבא הכריזו כי המתווה שגובש "מאפשר את קיום הביקורת, תוך כדי שמירת המיקוד של צה"ל ומפקדיו במלחמה ואת תהליכי הלמידה בתוך צה"ל".
שופטי בג"ץ נתנו תוקף של החלטה להסכמה של הצבא והמבקר בנושא. ואולם, בהודעה המשותפת של הצבא ומבקר המדינה לבג"ץ נכתב כי מתווה ההסכמה שהם גיבשו "ייבחן על ידי הצדדים במהלך שלושה חודשים". משכך, נראה כי המכתב החריף של אנגלמן לרמטכ"ל עלול להשפיע על המשך העתירה שהוגשה לבג"ץ בעניין הבדיקה. זאת, משום שהתגלעו חילוקי דעות בין הצדדים במהלך שלושת החודשים שבהם הודיעו לבג"ץ כי הם בוחנים את המתווה שהגיעו אליו בהסכמה.
נושאי הביקורת שסוכם שייבדקו בשלב זה
- טיפול המוסדות להשכלה גבוהה בסטודנטים המשרתים במילואים.
- האבטחה בשדרות ובאופקים.
- איסוף, פינוי וזיהוי חללים אזרחיים במאורעות שמחת תורה התשפ"ד.
- פינוי פצועים לבתי החולים באוקטובר 2023.
- פינוי אוכלוסייה וקליטתה, כולל תהליך קבלת ההחלטות על פינוי האוכלוסייה מיישובי העוטף.
- אפקטיביות (מועילות) מכשול קו התפר בעוטף ירושלים.
- שימור יכולות ייצור האמל"ח בישראל (כחול לבן), וההשפעה על מלחמת חרבות ברזל.
- מערכות תקשוב לתכלול לאומי של מידע וטיפול במפונים לפני פרוץ המלחמה ובמהלכה.
- ההסברה הבין-לאומית במהלך מלחמת חרבות ברזל.
- ענף החקלאות במלחמת חרבות ברזל.
- מצב מרכיבי ביטחון וכיתות הכוננות ביישובי עוטף עזה לפני, במהלך ובעקבות מלחמת חרבות ברזל.
- רישוי המסיבה ברעים ואבטחתה.