על רקע סיום הפסקת האש והחזרה ללחימה ברצועת עזה, לפני כשבוע, ולראשונה אחרי חודשיים, חודש ירי הטילים מתימן בידי החות'ים לרחבי הארץ. מערכות ההגנה האוויריות בישראל מתורגלות היטב להתמודדות עם שיגורים אלו ומיומנות בזיהוי השיגור והיירוט שלו בצורה מדויקת. איך זה עובד? כל מה שאפשר לספר
מי שמגלה לראשונה את ירי טיל הקרקע-קרקע מתימן הן מערכות ההגנה האוויריות. מערכת "חץ" היא הראשונה שמיירטת את הטיל והיא מחוברת לכמה מכ"מים אשר יודעים לזהות את השיגור ומשם לעדכן חמ"לים משותפים בישראל, לרבות של חיל האוויר ופיקוד העורף, וכן את כל שאר הגופים הרלוונטיים כמו משטרת ישראל וכוחות ביטחון נוספים.

יירוט הירי מתימן מתבצע בשני שלבים מרכזיים:
- השלב הראשון של היירוט הוא הקריטי ביותר: בשלב זה יוצא מהמערכת המיירט הראשוני שמטרתו ליירט את הטיל בצורה הכי טובה - ומחוץ לשמי ישראל.
- השלב השני, אחרי היירוט הראשוני, כולל מגוון אפשרויות שנבחרות בהתאם לתוצאת היירוט הראשוני. אם התבצע יירוט מלא בשלב הראשוני אז אין צורך ביירוט נוסף. אולם הרבה פעמים מחליטים להוציא עוד מיירטים כדי ליירט את שברי היירוט.

אחת השאלות המרכזיות בתהליך היירוט הינה מתי להפעיל את האזעקות ובכמה מרחבים בארץ. מה שמוביל את מערכת הביטחון בהחלטה זו הוא הצלת חיי אדם. במערכת הביטחון מבינים שאין תחליף למיגון אישי.
מאז החלה המלחמה חיל האוויר יירט עשרות טילים שנורו מתימן. מי שמיירטים את הטילים הם לוחמי ולוחמות ההגנה האווירית. לוחמים אלו נמצאים בכוננות מתמדת ואין להם את הפריווילגיה לרדת מהכוננות המבצעית אפילו לשנייה אחת. כחלק מתפקידם, הם צריכים לתפקד במהירות ולעבור "מ-0 ל-100" בתוך שניות. מאז תחילת המלחמה, מערך ההגנה האווירית נמצא בהיערכות מוגברת.

בסבב הלחימה האחרון בוצעו 6 יירוטים וכן נורו עוד 4-3 טילים שנפלו מסיבות כאלה ואחרות ולא הגיעו לשטח ישראל. בעבר בוצע גם יירוט של מערכת ה-THAAD האמריקנית, דבר המוכיח את שיתוף הפעולה בין ישראל לאמריקנים בהגנה.
גורם צבאי בכיר סיכם בשיחה עם N12: "החובה שלנו היא להיות תמיד צעד אחד קדימה בתחרות הלמידה מול האויבים שלנו. לוחמי ולוחמות מערך ההגנה האווירית של חיל האוויר עושים לילות כימים, 24/7, על מנת ליירט כל איום שישוגר לעבר מדינת ישראל. זו עבודה סיזיפית, קשה וצריך לדעת לקבל החלטות גורליות תוך שניות והם עושים זאת בהצטיינות מתחילת המלחמה".
תגובות