בסוף החודש יחלפו 60 הימים שנקבעו בהפסקת האש מול חיזבאללה לנסיגת כוחות צה"ל מלבנון. בקבינט כבר אומרים גורמים שיש מקומות בלבנון שישראל לא תיסוג מהם במשך שנים ארוכות, זאת בין היתר על רקע מחלוקות סביב פרשנות ההסכם - כך פרסמנו אמש (שלישי) במהדורה המרכזית.
בהסכם נקבע בין היתר שכל תשתית טרור לא תשוקם. בלבנון מבקשים להבחין בין הכפרים לתשתיות הטרור עצמן. בישראל, מנגד, מדגשים כי אם שימש כל בית שהוא לאחסון אמל"ח או כשטח ההיערכות – יש לראות בו תשתית טרור שלא יהיה ניתן לשקם.
בתחילת השבוע אמר השר בצלאל סמוטריץ' ש"יש דברים שהוא מתאפק לא להגיד למשך 15 ימים", מרמז על כניסתו לתפקיד של דונלד טראמפ. סמוטריץ', כך נראה, מתכוון לכך שיש מקומות שישראל לא תיסוג מהם בלבנון גם לאחר 60 הימים.
החשש שישראל תישאר בלבנון, האיומים המרומזים
צבא לבנון התפרס היום לראשונה בנאקורה, בינת ג'ביל וכפרים נוספים בדרום המדינה שצה"ל נטש לאחרונה. בלבנון מתייחסים לטענות על פריסה איטית של הצבא, ומאשימים את ישראל בכך שקצב הפריסה מותאם לזה שבו צה"ל נסוג מהאזור.
בינתיים, בלבנון מעבירים איומים מרומזים לגבי ה"הפרות הישראליות" ולא מתחייבים לתגובה או לתזמון שלה. השבוע אומר מזכ"ל חיזבאללה נעים קאסם, מחליפו של נסראללה, יכול להיות שנגיב במהלך 60 הימים ויכול להיות שלא.
בלבנון חוששים מאפשרות שהאמריקנים מעלים לגבי הישארות של צה"ל ל-30 ימים נוספים כדי למנוע כניסה קרקעית של חיזבאללה. מקורות בלבנון אומרים שאם ישראל תישאר מעבר לזמן הזה "היא תעמוד בפני סיבוכים ובעיה משמעותית".
האזהרות - והמצב בשטח
האזהרות בימים האחרונים, גם מכיוונם של גורמים בישראל וגם מארה"ב, שצה"ל עשוי להישאר בלבנון מעבר ל-60 הימים שנקבעו, קשורות למצב בשטח. צבא לבנון לא פועל בקצב המצופה ממנו, ובישראל לא מוכנים לעזוב שטח ללא אחיזה מיטבית שלו במקום.
ישראל העבירה מסרים גם באמצעות הוכשטיין שאם צבא לבנון לא יגביר את הקצב, לצה"ל לא תהיה ברירה אלא להישאר בשטח. ההערכה היא שיכול להיות שיהיו ימי קרב – שישראל ולבנון מתקרבות לנקודת מבחן עבור ההסכם ועבור היציבות בגבול.