ההתקדמות במגעים: שני משרדי ממשלה קיבלו היום (שני) הנחיה להיערך לקליטת חטופים. ראש הממשלה בנימין נתניהו יכנס הערב התייעצות עם ראשי מערכת הביטחון. במקביל, באל-ערביה דיווחו שחמאס העביר את תשובתו הסופית, ללא הערות על טיוטת הסכם הפסקת האש בעזה. גורמים רשמיים בישראל הכחישו את הדיווח: טרם קיבלנו תשובה סופית מארגון הטרור.
מקור בכיר בחמאס אמר לעיתון אל-ערבי אל-ג'דיד הקטארי: "תתקיים הערב פגישה מרכזית של חמאס לדיון בטיוטת הסכם הפסקת האש שקיבלנו מהמתווכות. אם אין שום פגיעה בנקודות היסוד של עמנו - התשובה תהיה חיובית".
מוקדם יותר היום, גורם בחמאס מסר לרשת CNN: קרובים מאוד להסכם הפסקת אש עם ישראל. בהמשך, המתווכות הודיעו לחמאס כי הן דורשות תשובה עוד היום - "עד חצות". בסוכנות הידיעות רויטרס דווח כי גורם בחמאס אמר כי ישנה התקדמות במספר סוגיות ליבה בנוגע להפסקת האש.
מוקדם יותר היום, פרסם חמאס הצהרה שבה רמז לשחרור אסירים קרב: "אנחנו מחדשים את הברית עם עמנו הסבלן. מאשרים שחירות האסירים שלנו קרובה". גם דובר חמאס אבו עוביידה כתב דברים והתייחס ללחימה ברצועה, אך לא התייחס לעסקה המתגבשת.
עוד אמר הגורם בחמאס לרשת CNN כי "עם זאת - נותרו כמה נקודות במחלוקת". הן כוללות את דרישות חמאס שישראל תיסוג מציר פילדלפי ותתחייב להפסקת אש קבועה ולא להפסקה זמנית של הפעולות הצבאיות. מעבר לכך, הוא ציין כי המשא ומתן חותר לפרטים ספציפיים לגבי שחרור האסירים הפלסטינים ומפות של האזורים שמהם ייסוגו כוחות צה"ל.
לדבריו, יש מחלוקת גם לגבי אזור חיץ בגבולותיה המזרחיים והצפוניים של הרצועה עם ישראל. הוא אמר כי חמאס רוצה שאזור החיץ יחזור לטווח שלפני 7 באוקטובר - 500-300 מטר מקו הגבול, בעוד שישראל מעוניינת באזור חיץ עם עומק גדול בהרבה ברצועה של 2 ק"מ.
מוקדם יותר דנה ויס פרסמה לראשונה ב-N12 כי סוכמו פרטי ההסכם, וכעת ממתינים לתשובה סופית של חמאס. במקביל, ברויטרס דווח מפי גורם רשמי כי טיוטה סופית של העסקה הועברה לישראל ולחמאס. לפי הדיווח, הטיוטה הועברה לאחר שהושגה פריצת הדרך הלילה לאחר חצות בעקבות שיחות בין ראש המוסד, שליח טראמפ למזה"ת וויטקוף, וראש הממשלה של קטאר.
לפיד לנתניהו: "הצעתי רשת ביטחון פוליטית לעסקה - וההצעה הזו בתוקף יותר אי פעם"
ראש האופוזיציה יאיר לפיד בפתח ישיבת סיעת יש עתיד: "אתמול בצוהריים נפגשתי בפריז עם בכיר בממשלת קטאר, שעוסק בנושא החטופים - למדנו ממנו שעסקה היא אפשרית, וחמאס אינו מעוניין לטרפד אותה".
בהמשך דבריו פנה לנתניהו ואמר: "אני רוצה לחזור ולהזכיר לנתניהו מפה - הוא לא צריך את בן גביר וסמוטריץ'. אני הצעתי לו רשת ביטחון פוליטית לעסקת חטופים. ההצעה הזו בתוקף, יותר מאי פעם. אם נתניהו יכול ורוצה לעשות עסקה, הוא ואני נדע לסגור בחצי שעה את פרטי רשת הביטחון".
שר החוץ גדעון סער התייחס הבוקר למגעים, והצהיר כי יש התקדמות: "ישראל מאוד רוצה לשחרר את החטופים ועובדת קשה להשיג עסקה. יש התקדמות במשא ומתן. אני מודה לידידינו האמריקנים על עזרתם. בקרוב נדע לגבי עמדת הצד השני".
דיווח: אלה השלבים שתכלול העסקה
לפי דיווח באל-ערבייה, העסקה תכלול שחרור 33 חטופים שמוגדרים "הומניטריים", ותכלול שלושה שלבים:
-
השלב הראשון יימשך 42 ימים שבו ישראל תיסוג מכמה אזורים.
-
השלב השני, שעליו יחלו לדון ביום ה-16 להסכם, יכלול את השבת הגברים הצעירים והחיילים.
-
בשלב השלישי ידונו הצדדים בשלטון החלופי ברצועה ושיקום עזה.
בערוץ א-שרק הסעודי דווח על רשימת הקטגוריות של האסירים הפלסטינים שישראל תשחרר בשלב הראשון של העסקה:
- 48 אסירים פלסטינים שהשתחררו בעסקת שליט ונעצרו מחדש.
- כ-90 נשים.
- 200-150 אסירים פלסטינים שנשפטו למאסרי עולם.
- כ-350 צעירים פלסטינים מתחת לגיל 19.
- כ-560 אסירים פלסטינים חולים ומבוגרים.
ראש הוועדה לענייני אסירים ברשות הפלסטינית קדורה פארס אמר לערוץ אל-ערבי הקטארי כי הוא מגיע לבירת קטאר דוחה "כדי לוודא את הקריטריונים להשלמת עסקת חליפין". עם זאת, הוא הבהיר כי הוא לא חלק מצוות המשא ומתן. לדבריו, הם קוראים לשחרור כל הנשים והקטינים, האסירים ששוחררו בעסקת שליט ונעצרו מחדש, 200 אסירי שנשפטו למאסרי עולם ו-500 אסירים חולים ומבוגרים.
באולטרא פלסטין דווח אתמול כי השלב הראשון יימשך 42 ימים ויתמקד בעסקה הומניטרית שתכלול את שחרור החטופים החיים והגופות, בתמורה למספר שיוסכם עליו של אסירים פלסטינים ומבין ה-33 חטופים ישראלים.
לפי הדיווח, בתמורה לשחרור של כל חיילת ישראלית, ישראל תשחרר 50 אסירים פלסטינים, בהם 30 אסירי עולם ו-20 נוספים שנשפטו למאסרים ממושכים. בתמורה לשחרור חטוף ישראלי מבוגר או נשים שהן אינן חיילות - ישוחררו 30 אסירים פלסטינים ילדים, חולים, נשים ופלסטינים שנידונו לתקופות מאסר שונות.
באשר לשחרור 11 חטופים שהתווספו לשלב ההומניטרי הראשון (כולל אברה מנגיסטו והישאם א-סייד), ישראל סירבה עד כה להתייחס למנגיסטו ולא-סייד כאל חיילים ולפי ההסכם, הם ישוחררו בתמורה לאסירים פלסטינים שנעצרו לאחר שהשתחררו בעסקת שליט, כך שהם יהיו בקטגוריה של חולים ומבוגרים.
9 החטופים הישראלים שנותרו, ישוחרר כל אחד מהם בתמורה ל-60 אסירים פלסטינים השפוטים למאסרי עולם, בנוסף למספר נוסף של אסירים פלסטינים שיוסכם עליו של אסירים שפוטים לתקופות מאסר שונות ומאסירי רצועת עזה שנעצרו לאחר 7 באוקטובר.
עינב צנגאוקר, אימו של מתן המוחזק ברצועה, התייחסה לעסקה המתגבשת: "אנחנו שומעים על ההתפתחויות שיש ומחסירים פעימה, כולנו בציפייה לסיים עם המלחמה ולקבל בחזרה את היקרים שלנו. יותר מדי חיילים שנפלו, יותר מדי חטופים שנרצחו בשבי. הגיע הזמן לסיים את זה. נתניהו, עם ישראל לא יסלח לך אם תביא עסקה חלקית וקטנה, ותשאיר את רוב החטופים מאחור. אל תיתן לקיצוניים בממשלה לסחוט אותך, תביא עסקה כוללת בתמורה לסיום המלחמה. תחזיר לנו את מתן וכל יתר החטופים. מגיע לעם ישראל לחזור לנורמליות".
במקביל, הלחץ מצידו של נתניהו על סמוטריץ' גובר. אתמול הוא זימן אותו לפגישה, בצל הדיווחים על התקדמות. הבוקר, הוציא שר האוצר הודעה לתקשורת - שבה הבהיר כי הוא מתנגד לעסקה: "העסקה המתגבשת היא קטסטרופה לביטחון הלאומי של מדינת ישראל".
"לא נהיה חלק מעסקת כניעה שתכלול שיחרור ארכי מחבלים, עצירת מלחמה ומסמוס הישגיה שנקנו בדמים מרובים, והפקרת חטופים רבים. זה הזמן להמשיך בכל הכוח, לכבוש ולטהר את כל הרצועה, לקחת סוף סוף מידי חמאס את השליטה על הסיוע ההומניטרי ולפתוח את שערי הגיהינום על עזה עד לכניעה מוחלטת של חמאס והשבת כל החטופים", הוסיף סמוטריץ'.