בפעם הראשונה מאז הפסקת האש, צה"ל החל היום (רביעי) בפעילות קרקעית ממוקדת במרכז רצועת עזה ובדרומה, במטרה להרחיב את מרחב האבטחה ולייצר חיץ חלקי בין צפון הרצועה לדרומה. במסגרת הפעולה הכוחות השתלטו והרחיבו את שליטתם מחדש עד מרכז ציר נצרים.

במקביל הוחלט כי כוחות חטיבת גולני יתמקמו בגזרה הדרומית ויהיו במוכנות לפעול ברצועת עזה. בעזה דיווחו כי טנקים וכלי שריון ישראליים עושים את דרכם לעבר ציר נצרים באזור ציר סלאח א-דין שחוצה את הרצועה מצפון לדרום. בעקבות ההתקדמות הופסקה התנועה על הציר. לפני ההחלטה של צה"ל על הפעולה הקרקעית, הכוחות המצריים והאמריקניים שביצעו את הבידוק בציר נצרים נסוגו משם ביממה האחרונה. 

רצועת עזה (צילום: דובר צה"ל)
רצועת עזה | צילום: דובר צה"ל

 

שר הביטחון ישראל כ"ץ פרסם פנייה לתושבי עזה. "הסינוואר הראשון הרס את עזה והסינוואר השני יחריב אותה לחלוטין", אמר כ"ץ בסרטון שפרסם. "בקרוב יתחיל שוב פינוי האוכלוסייה מאזורי הקרבות, וההמשך יהיה קשה בהרבה". כ"ץ איים: "אתם תשלמו את מלוא המחיר. תחזירו את החטופים ותסלקו את חמאס - האלטרנטיבה היא הרס וחורבן מוחלט".

דובר חמאס עבד א-לטיף אל-קאנוע התייחס לחסימת התנועה בציר סלאח א-דין: "סגירת ציר סלאח א-דין היא התנערות מוחלטת מההסכם והפרזה במצור על עזה והידוק טבעת החנק נגד תושביה". 

פעילות כוחות אוגדת עזה בדרום הרצועה (צילום: דובר צה"ל)
פעילות כוחות אוגדת עזה בדרום הרצועה | צילום: דובר צה"ל

עוד הוא טען: "כל הצעה המבוססת על כניסה לשלב השני של המשא ומתן והפסקת אש קבועה - תתקבל בברכה ותעמוד לדיון. אנחנו להוטים לעצור את שפיכת הדמים ופתוחים לכל המאמצים שיובילו להפסקת אש קבועה ולנסיגה מעזה. המשך מצב המלחמה משרת רק את נתניהו ואת עתידו הפוליטי ומאיים על חייהם של החטופים בעזה". 

החשש מחיסולים, וההנחיה של חמאס למחבלים

בעקבות גל החיסולים שביצע צה"ל ביממה האחרונה נגד מפקדי חמאס בדרגי ביניים וחברי הלשכה המדינית, במנגנוני הביטחון של חמאס הוציאו היום הנחיה דרמטית לפעילים של ארגון הטרור - להתנתק מהטלפונים הניידים ומהאינטרנט. בצה"ל הודיעו כי ביממה האחרונה "תקפו עשרות מטרות טרור ומחבלים מארגון הטרור ברחבי רצועת עזה".

מפת ציר נצרים וציר פילדלפי
מפת ציר נצרים וציר פילדלפי

מקור במנגנוני הביטחון של חמאס טען כי רוב החיסולים שבוצעו בתקיפות של צה"ל ביממה האחרונה כוונו לעבר אישים שהשתמשו בניידים ובחשבונות ברשת. בעקבות כך, הופצו בערוצי חמאס ההנחיות הבאות שהועברו לפעילים:

  • להיזהר מהדהוד מסרים מכלי תקשורת ישראלים: "אל תשדרו את הנרטיב של האויב, כי כל מילה עלולה לשרת את מטרות התעמולה שלה".
  • לבדוק לפני פרסום: "אל תתרמו להפצת שמועות, מכיוון שמידע כוזב עלול להזיק יותר מתקיפה"
  • "צרו מודעות, לא תסכול - אל תיתנו לאויב נשק חינם בדמות פרסום תוכן שמחליש את החוסן או זורע פחד".

דובר צה"ל מסר כי חוסל המחבל יאסר מחמד חרב מוסא, מחזיק תיק הביטחון בלשכה המדינית וראש משרד הפיתוח בועד הפועל של ארגון הטרור חמאס". לפי צה"ל, "במסגרת תפקידו, מוסא עסק בקידום והכוונה של מתווי טרור נגד מדינת ישראל. במהלך שנות פעילותו מוסא היה גורם מקורב לגורמי הנהגה, ביניהם יחיא סינוואר".

בנוסף, בצה"ל אישרו את חיסולו של המחבל מוחמד ג'מאצי, יו"ר ועדת החירום של חמאס ברצועת עזה. לאורך השנים, ביצע ג'מאצי תפקידי מפתח בלשכה המדינית ובהנהגת הארגון. "במסגרת תפקידו במלחמה תיכלל חלק משמעותי מהפעילות השלטונית של ארגון הטרור חמאס ברצועת עזה, בין היתר בהכוונת מתווי טרור נגד מדינת ישראל", הדגישו בצבא.

בכירי חמאס שחוסלו (צילום: דובר צה"ל)
בכירי חמאס שחוסלו ברצועה | צילום: דובר צה"ל

בעיתון א-שרק אל-אווסט הסעודי דיווחו אתמול כי במהלך הפסקת האש, הצליחה הנהגת הזרוע הצבאית של חמאס לחלץ חלק מהמכשירים ומנגנוני הייצור, שאותרו במנהרות או באתרים ייעודיים שישראל תקפה והשמידה.

לפי המקורות, הנהגת הזרוע הצבאית של חמאס הסתמכה על האפשרות של "המשך הפסקת האש כדי לייצר שוב רקטות, מטעני חבלה דברים אחרים". עם זאת, היא החלה זאת באופן מצומצם מאוד בשל המחסור בחומרי גלם לשיקום פעולות הייצור.

הגורמים ציינו כי רקטות, טילי נ"ט כמו קורנט ויאסין 105 ואמצעי לחימה נוספים נמצאו במקומות האחסון שלהם או בבתים של מנהיגי ואנשי הזרוע הצבאית של חמאס. אמנצי לחימה נוספים נמצאו במנהרות, לאחר שהחל מבצע חיפושים נרחב אחריהם מתחת להריסות.

האפשרות שיחודש המו"מ, למרות התקיפות הישראליות

בכיר חמאס טאהר א-נונו אמר הבוקר לסוכנות הידיעות AFP כי הארגון לא סגר את הדלת למשא ומתן, למרות התקיפות האינטנסיביות של חיל האוויר ברצועת עזה. "אנחנו מתעקשים שאין צורך בהסכמים חדשים, לנוכח ההסכם שנחתם בין הצדדים", אמר א-נונו. הוא קרא למתווכות לחייב את ישראל "להפסיק את התוקפנות" וליישם את המשך הסכם הפסקת האש.

מקורות מצריים הדגישו הבוקר בעיתון אל-אח'באר הלבנוני שמזוהה עם "ציר ההתנגדות" כי ערוצי התקשורת הדיפלומטיים בין המדינות המתווכות עדיין פעילים, אך מה שקרה אתמול לא מאיים רק על הסכם הפסקת האש, אלא עלול לגרור "התפרצות סכסוך אזורי באזור".

לדבריהם, המשמעות של הסכמת ארה"ב לחידוש המלחמה בעזה אינה חידוש מוחלט של הלחימה, מפני שארה"ב אפשרה את התקיפות האוויריות כאמצעי לחץ, מבלי לשקוע בעימות ארוך טווח.