המבצע של מנגנוני הביטחון הפלסטיניים במחנה הפליטים נמשך כמעט חודש, לאחר שנים שבהן לרשות הפלסטינית לא הייתה שם דריסת רגל. אולם, ל-N12 נודע היום (חמישי) כי גורמים במערכת הביטחון ממשיכים להעביר מסרים לצד הפלסטיני: "אנחנו עוקבים אחר התקדמות האיטית, עליכם להגביר את הקצב ולהביא עוד תוצאות".
בצל האפשרות שהרשות הפלסטינית תידרש להיכנס בעצמה גם למחנה הפליטים טולכרם בדומה לג'נין, רק לאחרונה החליט יו"ר הרשות הפלסטינית להדיח את מפקד הביטחון הלאומי בטולכרם ולמנות במקומו מפקד אחר - לאחר שהוא לא פעל ביד קשה אל מול החמושים וניסה להגיע עימם להסכמות.
לאחר פיגוע הירי הקשה בכפר פונדוק ביום שני שנרצחו בו שלושה ישראלים, המחבלים במחנה הפליטים ג'נין קיימו מפגן ראווה והם חמושים ברובים. "הרשות חצתה את הקווים האדומים והסבלנות שלנו אוזלת. אל תאלצו אותנו להגיע לנקודת האל-חזור שיש לה השלכות קשות", אמרו החמושים בהצהרה משותפת של הזרוע הצבאית של חמאס וגדודי חללי אל-אקצא, ובירכו על הפיגוע.
לצד זאת, הפעם מתברר שלא כל החמושים שמתפארים בנשקיהם הם מג'נין, וחלקם, ככל הנראה, הגיעו לשם מגזרות אחרות וחברו לאותם המחבלים.
הפעילות של המנגנונים הפלסטיניים ניכרת באירוע חריג שאירע השבוע בעיירה עתיל שבאזור טולכרם. כוח של מנגנוני הביטחון הפלסטיניים ביצע מארב לרכב ובו חמישה חמושים שנמלטו מג'נין. המנגנונים ביצעו אחריהם מעקב ובמקום התנהלו חילופי אש קשים שבהם נפצעו שניים ונעצרו שלושה אחרים. בין העצורים - יוסף מהנא, אסיר משוחרר, ממייסדי גדוד טולכרם שנפצע קשה.
מתחילת המבצע של הרשות הפלסטיניות במחנה הפליטים ג'נין, נעצרו כ-300 חמושים וסייענים, נפצעו 58 חמושים ו-26 פצועים למנגנונים, נהרגו 14, מתוכם שישה אנשי מנגנונים, ארבעה חמושים, והיתר בלתי מעורבים.
בנוסף, עד כה נוטרלו 225 מטענים ו-22 מכוניות תופת. במהלך השבוע האחרון, הפעילו המנגנונים אש קשה נגד מקומות שבהם הסתתרו מחבלים, הצליחו לפצוע כמה מהמבוקשים הבכירים, והמשיכו לשלוט על מרחב מחנה הפליטים.
כבר שנים שג'נין היא ואקום שלטוני בעבור הרשות הפלסטינית. מנגנוני הביטחון של אבו מאזן שולטים ברחבי הגדה, למעט מחנה הפליטים ג'נין ומחנה טולכרם. מי שניצל זאת הם האיראנים וחיזבאללה באמצעות הג'יהאד האיסלאמי, והכניסו כסף רב למחנה כדי לתדלק את הטרור.
כפי שחשפנו ב-N12, בישראל עקבו מקרוב אחר הפעולות של הרשות הפלסטינית בג'נין לפני שהמבצע החל לתת אותותיו והציבו אולטימטום בשיחות סגורות עם בכירי הרשות הפלסטינית: "המבצע בג'נין מתנהל לאט מדי ובהיקף מצומצם מדי. הוא בעיקר הגנתי ולא התקפי. לא נוכל להמתין עוד זמן ממושך עד שתיקחו את המושכות לידיכם - ותפעלו בשטח. נאפשר לכם לבצע את המשימה - אבל לא בכל מחיר. אם לא, נאלץ להוציא אתכם כדי שאנחנו נפעל בעצמנו".
מאז, באמצע חודש דצמבר התקדם המבצע שמובילה יחידה 101 של הביטחון הלאומי ברשות הפלסטינית שכוללת לוחמים מיומנים, פועלת לביצוע מעצרים של מחבלי הג'יהאד האיסלאמי וחמאס והיא זו שנשלחת למשימות מורכבות - כניסה למחנות הפליטים הפלסטינים. הכוח המובחר שהוקם לפני יותר מ-15 שנה, מחזיק בשריוניות חמושות במקלעים, אמצעי לחימה חדישים, כלבי גישוש לאיתור חומרי נפץ ורובי צלפים.
העיתוי: נפילת אסד וחשש מהשראה מסוריה
העיתוי שבו בחרו אנשיו של אבו מאזן להוציא את המבצע לפועל הוא אינו מקרי. במוקטאעה ברמאללה חוששים מכך שהמחבלים במחנה הפליטים ג'נין עלולים לחקות את התמונות מסוריה ונכנסו לכוננות. שם החליטו לקחת את המושכות לידיהם, כדי למנוע כל מצב שבו החמושים מובילים הפיכה נגד הרשות.
במקביל, ברשות הפלסטינית ממשיכים ללטוש עיניים ל"יום שאחרי" המלחמה בעזה ובאמצעות הצעד הזה, יש כוונה לשבור את המחסום ולאותת שיש להם יכולת לייצר משילות. אם כי כשמדובר ברשות, התוצאות עד כה זוחלות במבחן המציאות.