כשחושבים על נשק למלחמה, לרוב עוסקים בחימושים לפי משקל חומר הנפץ בהם, או במקרים קיצוניים במיוחד אפילו בנשק גרעיני. עם זאת, ישנה גם פצצה אלקטרומנגטית - שאמנם לא השתמשו בה מעולם, אבל השלכותיה מוכרות: השבתה גורפת של מערכות חשמל ואלקטרוניקה בטווח הפגיעה. מדינות שונות, בהן לפי פרסומים זרים גם ישראל מחזיקות בה. אתמול (שני) סיפר הגנרל בדימוס ג'וזל ווטל, מפקד פיקוד מרכז האמריקני לשעבר וכיום חוקר, כי הוא מעריך שאיראן, לכל הפחות, מתעניינת בפצצה אלקטרומגנטית.

"אני חושב שזה סביר כי איראן בחנה את סוגי הנשק האלה, בין אם באמצעות פיתוח הנשק שלה, או דרך הקשרים והיחסים הצומחים עם רוסיה, סין וקוריאה הצפונית", אמר ווטל, שמשמש כיום כעמית בכיר במכון המזרח התיכון (MEI), לביזנס איינסיידר. פצצה אלקטרומנגטית אינה קטלנית לבני אדם, אלא יוצרת פעימה אלקטרומגנטית (EMP). פעימה כזו יכולה להיגרם מתופעות טבעיות שנובעות מהשמש, או מפעולות ידי אדם.

הטיל במצעד צבאי באיראן (צילום: AFP via Getty Images)
משמרות המהפכה של איראן | צילום: AFP via Getty Images

EMP עשוי להשבית באופן גורף מערכות חשמל ואלקטרוניקה בטווח הפגיעה. אם פעימה אלקטרומגנטית משולבת עם מתקפת טילים או כלי טיס קונבנציונלית, השבתת התקשורת עשויה למנוע את היכולת של כוחות לסייע. "אני מאמין שהם עשויים להביט על EMP בתור נשק שניתן להפעיל בפעילויות "אזור אפור" מתחת לרמת עימות פתוח", מעריך ווטל, במיוחד אם ניתן להפעילו במטרות יותר ממוקדות כמו השבתת מערכות אלקטרוניות באזור גיאוגרפי ספציפי".

המועמד המוביל לקבלת נשק אלקטרומגנטי מאיראן

מפקד פיקוד מרכז האמריקני בין השנים 2019-2016 הסביר בשיחה עם ביזנס איינסיידר, כי מבין כל הארגונים ב"ציר ההתנגדות" בהנהגת איראן, חיזבאללה עשויים להיות המועמד המוביל לקבל נשקים מסוגים אלו. עם זאת, הוא הבהיר: "אינני ראיתי שום עדות למקרה כזה. בדומה למרביות האמצעים המיוחדים, נדרשת רמה של אימון ותחכום שמוכרחת להתלוות לפריסה".

ההתייחסות לתרחיש שבו איראן ושלוחותיה יחזיקו בנשק אלקטרומגנטי הפוכה לעיסוק הבינלאומי שנמשך כבר שנים, בשאלה האם ישראל תפעיל אמצעי שכזה נגד משטר האייתוללות. לפני עשור, דווח ב"סאנדיי טיימס" כי ישראל עלולה להרוס את רשת החשמל האיראנית בעזרת פצצה אלקטרומגנטית, שנוצרה במיוחד למקרה של עימות צבאי בין המדינות.

מומחה אמריקני הסביר אז כי אותה פצצה מיועדת לפגוע בקרקע ולגרום ל־EMP שתשבית את כל המכשירים הטכנולוגיים על הקרקע. הפצצה, לפי אותו דיווח, מתבססת על קרני גמא שמחריבות את המערכות החשמליות סביב אזור הפגיעה. פצצה אלקטרומגנטית שפוגעת באזור של מתקן גרעיני עלולה לפגוע במערכות שלו באופן אנוש. בטיימס הגדירו את המתקפה ככזו שעלולה להחזיר את איראן "אל תקופת האבן", אם תתרחש.

איום ה־EMP הצבאי מוכר אף כסכנה גלובלית כבר כמה שנים. ב־2020, למשל, כוח המשימה לנושאי סכנת ה־EMP לביטחון הלאומי של ארה"ב פרסם דוח שלפיו לסין יש יכולת לבצע מתקפת פעימה אלקטרומגנטית שתשבית את ארה"ב. לפי המרכז למחקרים אסטרטגיים בינלאומיים, בבייג'ינג השתמשו בטכנולוגיה גנובה מארה"ב במטרה לפתח שלושה אמצעים מתקדמים שמסוגלים להשבית את רשת החשמל והמערכות הטכנולוגיות האמריקאיות.

הכתבה המקורית פורסמה לראשונה ב"גלובס"