אחרי יותר מ-9 חודשים של מלחמה, בעולם מדווחים על הרס אדיר בעזה ונראה שצה"ל לא מתכוון לעצור עד שישיג את כל מטרותיו. טובי הלוחמים נמצאים בעת הזו בעיקר בפיקוד הדרום, נלחמים בעומק הרצועה ופוגעים ביעדי חמאס ובמחבליו בזה אחר זה. איך חמאס משנה את דפוסי הלחימה בשעתו הקשה ביותר וכיצד מגיבים הלוחמים בשטח?

בין צוותי חיל האוויר, לוחמי החי"ר וחטיבות השריון, גם עוצבת הקומנדו נמצאת בימים אלה בעיקר בפיקוד הדרום. החטיבה, שמורכבת מ-3 יחידות סדירות ו-2 יחידות מילואים, מסייעת על פי רוב בשמירה על רציפות הלחימה לכל אורך הרצועה.

בחודשיים האחרונים הם פועלים בלב רפיח, במבצעים מדויקים סביב השעון ופוגעים ב"יעדי התעצמות" של חמאס. תוך עבודה צמודה עם אוגדה 98, מרכזים לוחמי הקומנדו את המאמץ בגזרה בדרכים משתנות. הם פזורים בכל האוגדות, משתתפים בפשיטות בצפון הרצועה ובכך יוצרים "קצב גבוה" של מבצעים, שמתאפשרים בזכות מודיעין מדויק.

פשיטה על המטה המרכזי של אונרא ברצועת עזה (צילום: דובר צה"ל)
פשיטה על המטה המרכזי של אונר"א ברצועת עזה | צילום: דובר צה"ל

בתיעוד שפרסם היום (שני) דובר צה"ל נראים לוחמי חטיבת הקומנדו פועלים בשבועות האחרונים בדרום ובמרכז הרצועה, פושטים על מחסני אמל"ח ומשמידים מנהרות טרור ותשתיות תת-קרקעיות. בין התשתיות שהושמדו: אתר לייצור רקטות ארוכות טווח של הג'יהאד האיסלאמי.

המבצע במטה אונר"א – והמסקנות

המבצע הגדול האחרון שבו כוחות חטיבת הקומנדו לקחו חלק היה הפשיטה על מטה אונר"א שבצפון הרצועה. מדובר כזכור על מתחם הומניטרי גדול, שכלל "מחסני מזון לתושבים" שלמעשה היו בשליטה מלאה של חמאס. ארגון הטרור השתלט על קו חלוקת האוכל, הקים בו חפ"ק וחמל תצפיות והפך אותו ללשכת גיוס ולסדנה לייצור כטב"מים ומטענים. זו דוגמה אחת מבין רבות לניצול הציני של ארגון הטרור את תושביו ויכולתו ליצור לגרום לאזרחים לפתח בהם תלות.

פעילי חמאס ברצועה (צילום: SAID KHATIB/AFP via Getty Images)
הפיקוד בחמאס מוקפד מרמת מפקד חוליה | צילום: SAID KHATIB/AFP via Getty Images

חמאס אומנם נחלש ככל שנוקפים הימים, אך במקביל הוא הופך קמעה קמעה מארגון טרור סדור לאויב שמאמץ לוחמת גרילה: החל בהסלקת אמל"ח בבתים הרוסים, דרך מלכוד מתחמים ברחבי הרצועה ועד התקדמות שוטפת בתוך ובחסות אזרחים. במקומות שאליהם אנחנו מגיעים בזכות הרציפות בשטח, אנו רואים את ניסיונותיו לחזור לפיקוד ולנהל את פעילו באופן סדור יותר.

העובדה שהאויב שינה את צורת הפעילות לאו דווקא מקלה על הכוחות בשטח, ואף מקשה עליהם. הסיבה לכך היא שמהעבר ללחימת גרילה מקטין את יכולת הכוחות לזהות את הפעילות שלו ולהגיב מולה. הפיקוד בחמאס מוקפד מרמת מפקד חוליה.

אבו מאזן גם נגד אונר"א (צילום: Abed Rahim Khatib / Flash90, חדשות)
הפרקטיקה של חמאס: הסלקת אמל"ח במחסני אונר"א ומלכוד מתחמים ברחבי הרצועה | צילום: Abed Rahim Khatib / Flash90, חדשות

הם פועלים בכמות קטנה יותר של פעילים ומשנים טקטיקה ושיטות הפעולה לעיתים תכופות ובהתאם למצב בשטח. נדגיש כי המצב כמובן משתנה מגזרה לגזרה ברצועה והאויב משנה את התנהלותו ממקום למקום. לבטח ניתן לומר שהאויב נחוש לשמור על שרידותו ולכן יידרשו פעולות חוזרות וזמן רב עד שצה"ל ישמיד לחלוטין את יכולותיו.

תמרון ארוך ומבצעים ממוקדים

מפעילות צה"ל בחודשים האחרונים ניתן להסיק שהתמרון הממושך והארוך הוא זה שיוצר מצד אחד את החיכוך הגדול ומצד שני מוליד הזדמנויות מודיעיניות, שבעקבותיהן מצליח צה"ל להוציא לפועל את אותם מבצעים מיוחדים ומורכבים.

צוות הקרב של עוצבת הקומנדו נלחם בשכונת אל אמל  (צילום: דובר צה"ל)
צוות הקרב של עוצבת הקומנדו נלחם בשכונת אל אמל | צילום: דובר צה"ל
צוות הקרב של עוצבת הקומנדו נלחם בשכונת אל-אמל (צילום: דובר צה"ל)
צוות הקרב של עוצבת הקומנדו נלחם בשכונת אל אמל | צילום: דובר צה"ל

עם זאת, נראה שבתקופה האחרונה הפעילות מתוחמת יותר. נהלי הקרב סדורים יותר והמבצעים הממוקדים מתבצעים בקצב גבוה בהתאם להזדמנויות. הכוחות פועלים בצוותי קרב, בהובלת מפקד יחידה, ובכך כל יחידה ממקסמת את ייעודה.