ישראל וחמאס הסכימו לתוכנית "ממשל ביניים" שתתחיל בשלב השני לעסקה, שבו לא חמאס ולא ישראל ישלטו בעזה - כך דווח הבוקר (חמישי) בוושינגטון פוסט מפי גורם אמריקני. לפי הדברים שפורסמו בטורו של הפרשן דיוויד איגנשיוס, הביטחון יסופק על ידי כוח מאומן על ידי ארצות הברית ונתמך על ידי מדינות ערב מתונות, ומי שישלוט דה-פאקטו ברצועה הם כ-2,500 פלסטינים תומכי הרשות בעזה שכבר נבדקו בידי ישראל. 

גורם אמריקני שצוטט בוושינגטון פוסט טוען שחמאס אמר למתווכות שהוא "מוכן לוותר על הסכמות להסדר הממשל הזמני". כמו כן, לפי גורם אמריקני בכיר שהוזכר בדיווח - "יש מסגרת מוסכמת לעסקה", וכעת הצדדים מנהלים משא ומתן על אופן יישומה בפועל. "גורמים רשמיים מבהירים שלמרות שהמסגרת קיימת, הסכם רשמי לא קרוב מאחר שהפרטים מורכבים", נכתב.

הכוחות ברצועה (צילום: דובר צה"ל)
פעילות כוחות צה"ל ברצועת עזה, ארכיון | צילום: דובר צה"ל

עוד נכתב כי "פריצת הדרך הגיעה לאחרונה", לאחר שחמאס התרצה לוותר על הדרישה לערבות בכתב על סיום המלחמה ברצועה. זאת, כך על פי הדיווח, לאחר שחמאס קיבל אישור ממועצת הביטחון של האו"ם להסכם שהציגה ארצות הברית, ולפיו "אם המשא ומתן יימשך יותר משישה שבועות בשלב הראשון, הפסקת האש עדיין תתקיים כל עוד יש שיחות".

בנוסף, בטור הודגש מפי גורם אמריקני כי הפסקת אש בעזה תוכל לקדם נורמליזציה בין ישראל וסעודיה - עם הסכמה בסיסית למדינה פלסטינית כחלק מההסכם. "היא מוכנה להתקדם בנורמליזציה, אבל זה עוד רחוק מדי לישראל. זה ייקח זמן", נכתב.

מה כוללת העסקה?

ההסכם, כפי שתואר בחלקו בידי גורמים רשמיים בארצות הברית, יכלול 3 שלבים:

שלב 1

  • הפסקת אש בת שישה שבועות, שבמהלכה יתקיים משא ומתן להמשך השלבים.
  • חמאס ישחרר 33 חטופים, בהם קשישים, פצועים וחולים - בתמורה לשחרור מאות מחבלים.

שלב 2

  • ישראל תסיג את חיילי צה"ל מאזורים מאוכלסים לעבר הגבול המזרחי של הרצועה.
  • סיוע הומניטרי יזרום לתוך הרצועה, תוך שיקום בתי חולים.
  • ישוחררו יתר החטופים החיים - הגברים והחיילים.

שלב 3 

  • שיקום רצועת עזה, כחלק מתוכנית מקיפה. בשלב הזה יוחזרו גופות חטופים שהוחזקו בידי חמאס בשבי.

כפי שפרסמנו אמש לראשונה ב-N12, במסגרת השיח בין ישראל לארצות הברית על מרכיבי העסקה, ישראל אמרה שהיא מוכנה לאפשר חזרה של עזתים לצפון הרצועה - תחת הבטחה שלא יחזרו מחבלים חמושים. ישראל ביקשה מארצות הברית לחתום על ערבות, שאם מחבלים חמושים אכן יחזרו זו תיחשב להפרה ברורה של ההסכם, וצה"ל יוכל לשוב להילחם.

דדי ברנע (צילום: אבשלום ששוני, פלאש 90)
ראש המוסד דדי ברנע. ארכיון | צילום: אבשלום ששוני, פלאש 90

אתמול ראש המוסד דדי ברנע השתתף גם בפסגה בקטר כדי לנסות להגיע להסכמות בפרטי העסקה. גורמים המעורים בפרטי המשא ומתן אומרים באופטימיות זהירה שלכאורה יש אפשרות להגיע להסכם ושהתנאים – אופטימליים. עם זאת, צריך להישאר עם היד על הדופק ולבחון גם את צעדיו של נסראללה ואת נכונותו להגיע להסכם. עוד חשוב להבין שכפי שאנו קרובים להסכם, אנו קרובים לפיצוץ. את החבל ניתן למשוך לשני הצדדים וכעת הכול תלוי בהנהגה.

ביום שני, במקביל לשיחות המשא ומתן, חמאס פרסם הצהרה שבה האשים את נתניהו בהצבת מכשולים במשא ומתן, והזהיר מ"החזרת השיחות לנקודת האפס". "לנוכח הפעולות הצבאיות של ישראל בעזה, ראש הלשכה המדינית איסמאעיל הנייה שוחח עם המתווכים, והתריע בפניהם כי הדבר יחזיר את תהליך המשא ומתן לנקודת ההתחלה. האחריות על הקריסה הפוטנציאלית של המשא ומתן היא על ישראל", מסר ארגון הטרור.

פגישת נסראללה ומשלחת חמאס בביירות
פגישת נסראללה ומשלחת חמאס בביירות

בשבוע שעבר דווח ברויטרס כי חמאס הודיע לחיזבאללה בפגישה בביירות שהוא מסכים להצעה להפסקת אש עם ישראל. בתגובה, בחיזבאללה "בירכו על הצעד". כמו כן, לפי גורם בחיזבאללה שצוטט ברויטרס, אם תחול הפסקת אש בעזה - תחול הפסקת אש מיידית גם בלבנון".