ב"מהדורה המרכזית פורסם אמש (שלישי) כי ראש הממשלה נתניהו הנחה את צה"ל להיערך לחלוקת סיוע הומניטרי ברצועת עזה - במקום הארגונים הבין- לאומיים, אלא שבפועל ידוע כבר תקופה ארוכה שחלק ניכר ממנו נבזז בידי מחבלי חמאס. ועדיין, מועברות לרצועה מאות משאיות מדי יום בתיאום של ישראל, שכן בהיעדר חלופה שלטונית, היא נדרשת למשימה לייצור לגיטימציה לפעולותיה.

גורם ביטחוני ששוחח לאחרונה עם N12 העריך כי חמאס בוזז לפחות כ-15%-40% מהסיוע ההומניטרי שנכנס לעזה ולא מגיע לתושבים, ומשתמש בו לצורך שרידות אנשיו. יש מי שסבור שהמספרים גבוהים אפילו יותר.

מקור ברצועה אמר כי "מתרחשים לא מעט אירועי חיכוך פנימיים בין האוכלוסייה המקומית לנוכח הצפיפות. את חמאס נראה שזה פחות מעניין, אך הוא פועל כדי למנוע פרסומים סביב אירועים מהסוג הזה - על מנת שלא לייצר תמונה של כאוס ופגיעה בחזית הפנימית".

תושב הרצועה: "יש עליי איומים"

תושב הרצועה ששוהה באחד ממחנות המרכז ומתח ביקורת נגד חמאס לאורך המלחמה, חושש כעת לחייו. "המצב קשה ויש עליי איומים שוב ושוב, אני סופג את זה וחושש שלא רחוק היום שמחבלי חמאס יהרגו אותי ושיפגעו במשפחתי", הוא אומר ל-N12 בעילום שם, מחשש שהוא בסכנה. "מחבלי חמאס נמצאים פה כל הזמן, מסתתרים בין התושבים בלבוש אזרחי”.

כבר בחודשים הראשונים למלחמה בעזה, התפתחה תופעה של אנרכיה שהולכת וגוברת. מחבלי חמאס, חמושים, משתלטים על משאיות הסיוע ובוזזים ציוד הומניטרי, עוד לפני שהן מגיעות לנקודת הפריקה שלהן.

רעולי פנים מכים עזתי באכזריות

בתיעוד שפורסם ברשתות הפלסטיניות, נראים מחבלי חמאס רעולי פנים מכים באכזריות עזתי תוך שימוש באקדח - ומטילים אותו על הרצפה. התמונות האלו חושפות שוב את הכאוס מצד מחבלי ארגון הטרור שמנסים להפגין משילות על חשבון האוכלוסייה.

מחבלי חמאס מכים עזתי
מחבלי חמאס מכים עזתי

בצל הביקורת בעולם, ישראל נוקטת שורה של צעדים להכנסת סיוע הומניטרי לרצועת עזה

- הכשרת ציר פולאט: הוכשר מסלול הומניטרי ייעודי סמוך לכרם שלום, שבשבועות האחרונים הורחב לטובת שני נתיבים שמאפשרים תנועה דו-כיוונית ומעבר חלק של רכבי הסיוע.

- תעדוף משאיות של הקהילה הבין-לאומית: בישראל החליטו לתעדף את הכנסת הסיוע ההומניטרי של הקהילה הבין-לאומית, כך שניתנת קדימות לאיסוף משאיות הסיוע שלהם על פני המגזר הפרטי.

- מעבר משאיות מרפיח לכרם שלום: לאחר תחילת המבצע הצבאי ברפיח, ישראל החליטה בתיאום עם ארה"ב ומצרים לאפשר מעבר של משאיות מצריות דרך מעבר כרם שלום, כפוף לבידוק ביטחוני.

- ⁠הצבת נציגי האו"ם במעברים: ישראל מאפשרת נוכחות של נציגי האו"ם במעברים, לטובת מעקב ובקרה אחר משאיות הסיוע וניתוב של המעבר שלהם לרצועה, אלו נמצאים בקשר רציף עם נציגי מתפ"ש.

- הכנסת דלקים: מדי יום מועברים עשרות אלפי ליטרים של דלק דרך מעבר כרם שלום ומעבר ארז, לצורך תדלוק המשאיות של האו"ם.

- מתחילת המלחמה, נכנסו לרצועת עזה 49,601 משאיות המכילות כ-976,347 טונות של סיוע הומניטרי.

הצעדים של ישראל להגברת הכנסת הסיוע לרצועת עזה
הצעדים של ישראל להגברת הכנסת הסיוע לרצועת עזה

בסוף חודש יוני ארגון ה-IPC חזו בו מהאזהרות שפרסם בדבר רעב המוני בעזה ובהודעה המתוקנת קבע כי "אין כעת רעב בעזה".דוח המזון העולמי של האו"ם, שהשתמש במדד IPC המיועד לקבוע את מצב הביטחון התזונתי במדינות, הזהיר בחודש מרץ כי מאות אלפי עזתים נמצאים ב"סכנה מיידית של חרפת רעב". אזהרה זו זכתה להד בין-לאומי רחב מפקידים בכירים אמריקנים ומשר החוץ של האיחוד האירופי ג'וזפ בורל.

שאלת היום שאחרי ברצועה

בינתיים, לא נרשמת התקדמות בניסיונות לקדם ממשל עתידי ברצועת עזה, גם לא באשר לשליטה בצד הפלסטיני של מעבר רפיח - למרות ההצעות שעלו. איחוד האמירויות אמנם הביעה נכונות להשתתף בכוח רב-לאומי בעזה, אבל בהיעדר עיסוק ממשי בנושא - נראה שהמכשול הזה ימשיך להתגלגל כמו תפוח אדומה לוהט, כשברקע כוחות צה"ל נוכחים ברצועה, מבלי שיש כעת פתרון אחר על הפרק.