המהומה שפרצה בבסיס שדה תימן אתמול (שני) עם מעצרם של תשעה חיילים החשודים בהתעללות במחבלי נוח'בה, לא התחוללה בחלל ריק. המחנה הצבאי הפך בחסות מלחמת חרבות ברזל למתקן כליאה שבו עצורים מאות עזתים ותושבי יהודה ושומרון החשודים בפעילות טרור. האחריות על אסירים ביטחוניים מוטלת בשגרה על שב"ס, אך מתחילת המלחמה חל גידול דרמטי במספר האסירים המוחזקים בישראל. בשל הגידול והצורך לשמור על כמות עצורים גדולה, משימת השמירה על העצורים במתקן הצבאי הפכה גם למשימה של חיילי צה"ל.

בעוד שבשגרה מחזיק שב"ס כ-5,000 אסירים ביטחוניים, במהלך המלחמה זינק המספר פי ארבעה והוא עומד על כ-23,000 אסירים ביטחוניים. בתי הסוהר בישראל לא היו ערוכים לקלוט מספר רב כל כך של אסירים ביטחוניים ומצוקת הכליאה הובילה לארגון הכוח מחדש והקמה של ארבעה אגפים במתקן הצבאי שדה תימן, שבהם כלואים בכל רגע נתון מאות אסירים ועצורים. משרד הבריאות הקים בבסיס בית חולים שדה המספק מענה לצרכים רפואיים דחופים של הכלואים בבסיס.

למהומות הקשות אתמול בבסיס שדה תימן קדמו חודשים ארוכים של עדויות על התעללויות ותחקירים שעוררו סערה בכלי תקשורת בין-לאומיים. המשטרה הצבאית חוקרת 48 מקרי מוות של עזתים במלחמה, 36 מהם היו עצורים במתקן כליאה שדה תימן לפני מותם.

לפני כחודש ביקר צוות של עיתון ניו יורק טיימס במתקן שדה תימן. בכתבה טען אחד האסירים שאילצו אותו לשבת על מוט ברזל לוהט ושהוא ראה אסיר אחר מת לנגד עיניו, כתוצאה ממכות חשמל. אחד האסירים שנעצר ברצועת עזה טען שהוא חף מפשע ונעצר אף על פי שלא היה חמוש. לדבריו, כפי שפורסמו בניו יורק טיימס, "החיילים הפשיטו אותו והיכו אותו". בתחקיר אחר שפורסם ברשת CNN נטען שהעצירים מוחזקים עם כיסויי עיניים, אזוקים בידיהם וברגליהם, כשהם לובשים לגופם חיתולים בלבד.

המונים פורצים לבסיס שדה תימן (צילום: AP)
עדויות על התעללות הגיעו לתקשורת הבין-לאומית, המהומה בבסיס שדה תימן | צילום: AP

ארגון "רופאים לזכויות אדם" (רל"א) והמוקד להגנת הפרט הגישו עתירה לבית המשפט העליון שטוענת להפרת זכויות אדם ואתיקה רפואית במתקן הכליאה שדה תימן. בדוח של ארגון רל"א, שהסתמך על עדויות שניתנו לעורכי הדין שלו, נכתב: "כלואים סיפרו על יחס משפיל ועל התעללות קשה, כולל פגיעות והטרדות מיניות". לפי העדויות המובאות בדוח, סוהרי שב"ס מחייבים את האסירים לנשק את דגל ישראל ומי שמסרב מותקף באלימות קשה.

צה"ל הציב עד לפני כמה חודשים למשימת השמירה על מחבלי נוח'בה צוערות בקורס קצינים ללא הכשרה קרבית. בחודש אפריל חשף מבקר המדינה נתונים המתייחסים לשנת 2022, לפני המלחמה, שקבעו כי 38% מהחיילות ששמרו על אסירים ביטחוניים העידו על פגיעה מינית. "הדבר עומד בניגוד מוחלט לדוח מוגנות חיילות ומעמיד אותן בסיכון מיותר להטרדות מיניות", כתב המבקר אנגלמן בדוח שפרסם.

בשל הביקורת הציבורית, האגודה לזכויות האזרח הגישה עתירה לבג"ץ עם דרישה לפנות את מתקן שדה תימן ולהשיב אותו לייעודו המקורי כבסיס צבאי. בתגובה, המדינה הודיעה לשופטי בג"ץ שפעילות שדה תימן תצומצם, כך שהמתקן ישמש למעצר לטווח קצר בלבד. המדינה הודיעה שבמקום מאות עצורים, יישארו במתקן הכליאה כ-200 אסירים ועצורים. בהתאם, מאות כלואים הועברו בימים האחרונים לבית הסוהר קציעות, אך המתקן הזמני בשדה תימן עדיין מתפקד וחיילי צה"ל נדרשים להמשיך לאבטח בו את האסירים הביטחוניים מעזה.

מצה"ל לא נמסרה תגובה לכתבה.