כלי טיס בלתי מאויש (כטב"ם) מסוג צימאד 3 מתוצרת איראן, ששוגר להערכת צה"ל מתימן, הצליח לחדור הלילה (בין חמישי לשישי) לשטח ישראל והגיע עד ללב תל אביב, והרג גבר ופצע עוד 10 בני אדם במצב קל. למרות מאמצי ההגנה המקיפים של ישראל, לא בוצע יירוט של הכלי. גורמי ביטחון מגדירים את האירוע כתקלה מבצעית משמעותית, ונערכת בדיקה מעמיקה לבחון מדוע לא אותר הכטב"ם מבעוד מועד.
אחד הדברים שאותם בוחנים בחיל האוויר זה הסיבות שבגללן ננקטו משנה זהירות לפני היירוט, כאשר המטרה כבר התגלתה. הייתה התלבטות האם לסווג אותה כאיום ובסוף הוחלט שהיא לא מהווה איום - ההחלטה שהתבררה כשגויה. לפני מספר חודשים זיהו בחיל האוויר כלי טיס של מדינה ידידותית שטס בנתיב דומה, והפילו אותו. בחיל האוויר חשבו שאולי שמדובר במקרה דומה, וממשיכים לתחקר.
לפי תחקיר ראשוני, הכטב"ם כן זוהה במערכות חיל האוויר אך לא יורט בגלל טעות אנוש. בצה"ל מבינים שחלה טעות בשיקול הדעת, ולוקחים על כך אחריות. בנוסף, מהתחקיר עולה שהכטב"ם ארוך הטווח, שטס שעות ארוכות לכיוון ישראל, פגע ככל הנראה פיזית בדירה ולא התפוצץ באוויר.
הרמטכ"ל הרצי הלוי קיים הערכת מצב, והנחה על חקירה מודיעינית וטכנולוגית כדי להבין את הכלי ואת הזירה ממנה שוגר. במקביל, בחיל האוויר עיבו כעת את מערך ההגנה האווירית באמצעות סיורים של מטוסי קרב עם יכולות גילוי ויירוט.
מקור השיגור של כלי הטיס עדיין אינו ברור. בעוד שהחות'ים בתימן קיבלו אחריות, ישנה אפשרות שהכלי שוגר דווקא ממזרח ולא מדרום. ישראל מפעילה מערך הגנה מקיף הכולל פריסה של מכ"מים סביב גבולות המדינה. בנוסף, קיים שיתוף פעולה עם מדינות שכנות וידידותיות לשיפור יכולות הגילוי והיירוט.
חיל האוויר מפעיל באופן רציף מטוסי קרב מעל אזור ים סוף ובמזרח המדינה לסיוע בגילוי ויירוט של איומים פוטנציאליים. למרות מאמצים אלה, לא הצליחו במערך ההגנה האווירית ליירט את הכלי.
האתגר המרכזי בגילוי ויירוט כלים מסוג זה נעוץ במאפייני הטיסה שלהם. הם טסים בגובה נמוך ובעלי חתימת מכ"ם קטנה, מה שהופך אותם לקשים מאוד לגילוי. גורמי ביטחון מדגישים כי ישראל נמצאת כעת במערכה חדשה ומאתגרת. המדינה מותקפת מ-360 מעלות, מכל כיוון אפשרי, ואין יכולת בעולם, כולל בישראל, לאתר וליירט 100% מכל מה שנורה אליה, בין אם מדובר ברקטות, טילים או כטב"מים.
חשוב לציין כי בעבר היו ניסיונות של החות'ים בתימן, וגם של מיליציות בעיראק, לשגר לעבר מרכז הארץ ומתקנים אסטרטגיים. עד היום, ניסיונות אלו לא צלחו. האירוע הנוכחי מסמן שינוי במגמה זו, כאשר לראשונה כטב"ם הצליח להגיע למרכז הארץ.
גורמי ביטחון מעריכים כי איראן עומדת מאחורי האירוע, כמפתחת ויצרנית של הכלי. למרות שייתכן כי הכלי הורכב על ידי גורמים אחרים, מקורו האיראני מצביע על מעורבותה של טהראן. ישראל נדרשת כעת לשקול תגובה משמעותית שתעביר מסר ברור לאיראן ולשלוחיה באזור.
החות'ים: מסוגלים לעקוף את מערכות ההגנה של ישראל, יש לנו בנק מטרות
דובר החות'ים יחיא סריע התייחס לשיגור הכטב"ם: "ביצענו פעולה צבאית איכותית באביב - באמצעות כטב"ם חדש בשם 'יפו' המסוגל לעקוף את מערכות היירוט של ישראל ולא ניתן לזיהוי באמצעות מכ"מים. הפעולה השיגה את יעדיה בהצלחה".
עוד הוסיף סריע בהצהרה: "מכריז על אזור יפו כאזור לא בטוח שהווה יעד מרכזי. מתמקד בפגיעה בחזית של האויב הציוני ובהגעה לעומק. יש לנו בנק של מטרות בישראל, כולל מטרות צבאיות וביטחוניות רגישות, ונמשיך לפגוע בהן"