משרד ראש הממשלה הודיע אמש (רביעי) בשם המוסד כי קטאר ומצרים העבירו לצוות המשא ומתן את התייחסות חמאס למתווה עסקת החטופים. "ישראל בוחנת את ההתייחסות ותשיב למתווכות את תשובתה", נמסר. מתווה העסקה נכתב עוד לפני השתלטות צה"ל על ציר פילדלפי ולפיכך, צפויה מחלוקת עקרונית על המשך שהות הצבא לאורך הציר.

חמאס הגיב לאחר מסירת תשובתו למתווכות: "מתייחסים בחיוב לתוכן השיחות", ולפני כן גורם מדיני הבהיר כי "גם אם חמאס ישיב בחיוב למתווה - המשא ומתן ייארך זמן רב". גורמים שמעורים במגעים אמרו כי "תשובת חמאס מאפשרת לראשונה התקדמות, יש בסיס למשא ומתן". לדבריהם, "חמאס הלך לקראת מתווה נתניהו שאומץ על ידי ביידן. השאלה אם זה יספיק כדי להגיע לעסקה".

בנימין נתניהו, ג'ו ביידן, יחיא סינוואר (צילום: AP)
נתניהו, ביידן וסינוואר | צילום: AP

תשובת חמאס מקבלת את עיקרי המתווה הישראלי, אבל דורשת ערבויות וביטחונות להפסקת הלחימה כפי שמופיע בשלבי ההסכם, וכן הקדמת שיקום הרצועה. גורמי מקצוע שבוחנים את התשובה מעריכים שאפשר יהיה להיכנס למשא ומתן. בסביבת ראש הממשלה הוציאו תגובה מוקדמת ומסתייגת בשם גורם ביטחוני וכעת ההערכה היא שהמשך השהייה בציר פילדלפי ובפרימטר כצורך חיוני יועלו אולי כתנאי. התנאים האלה לא הופיעו במתווה ולא בתיקונים האחרונים שנעשו על דעת ובהסכמת ישראל.

גורם שבקיא בפרטים טען כי "נתניהו נמצא במלכוד בגלל עיתוי התשובה (לפני הנסיעה לארה"ב והפגישה עם ביידן), ומכיוון שהתחייב לאמריקנים בקולו והסכים למתווה". לדבריו, "נתניהו לא מסוגל פוליטית להעביר את סיום הלחימה ולעמוד בשחרור כל כך משמעותי של מאות רבות של מחבלים כבדים שיידרש במסגרת העסקה".

ראש הממשלה נתניהו התחייב במתווה ליציאה של כוחות צה"ל בשלב השני כולל ציר פילדלפי, וגורמים שבקיאים במשא ומתן חוששים שיתנער מכך וינסה לטרפד את העסקה. הגורמים צופים עימות חזיתי בין שר הביטחון יואב גלנט, ראש השב"כ וראש המוסד, לבין נתניהו שיתקשה, כאמור, לאשר את העסקה מבחינה פוליטית.

ראש ה-CIA וויליאם ברנס (צילום: reuters)
"גלנט בירר איתי פרטים על עסקה", וויליאם ברנס | צילום: reuters

במטה המשפחות להחזרת החטופים מסרו בעקבות ההתפתחויות: "משפחות החטופים מברכות את ראש הממשלה על קידום 'עסקת נתניהו'. יחד עם זאת, ולאור התבטאויות שרים בכירים, הרי שאם הממשלה תכשיל את עסקת נתניהו לשחרור החטופות והחטופים לא יהיה מנוס מיציאה של מיליוני ישראלים  לרחובות".

"עם ישראל מצביע פעם אחרי פעם בכל סקר וסקר כי הוא בעד עסקה מלאה להחזרת כל החטופים והחטופות", נמסר. "לא נאפשר לשרים בממשלה לטרפד עסקה פעם נוספת. לא נאפשר לשרים בממשלה לחבל בעסקה נוספת. מדובר באתוס ישראלי ובערך אנושי עליון שלא משאירים אף אחד מאחור. הממשלה נמצאת במבחן המוסרי העליון של כהונתה: המשך ההפקרה או פעולה נחושה להצלה והשבה. החזרה מלאה של החטופים או שכל אזרחי מדינת ישראל יצאו לכבישים ולצמתים. לא נפקיר את 120 החטופים בפעם השנייה".

עוד לפני כן דיווחנו ב"מהדורה המרכזית" כי ראש ה-CIA ויליאם ברנס עדכן את ראש המוסד דדי ברנע ששר הביטחון גלנט בירר עימו פרטים על המתווה לעסקת חטופים. המתווה, שנמצא בימים מתוחים וקריטיים, מעורר ככל הנראה מתיחות בצמרת הביטחונית. בסביבת שר הביטחון הדגישו כי השיחה בינו לבין ברנס היא חלק משיח שוטף שקיימו.

אמש, נמסר מלשכת ראש הממשלה נתניהו - ובשם גורם ביטחוני בכיר כי "חמאס ממשיך להתעקש על סעיף עקרוני במתווה שימנע מאיתנו לחזור להילחם לאחר שלב א' במתווה - דבר שאינו מקובל על ישראל". הגורם הוסיף כי ישנם פערים נוספים שעדיין לא נסגרו, אך הדגיש: "ישראל תמשיך במו"מ תוך כדי המשך הלחץ הצבאי והמדיני כדי להביא לשחרור כל 120 חטופינו, החיים והחללים כאחד".

ראש המוסד, שר הביטחון (צילום: אבשלום שושני, פלאש 90)
קיבל הדלפה על שיחת גלנט וברנס. ראש המוסד דדי ברנע, שר הביטחון יואב גלנט | צילום: אבשלום שושני, פלאש 90

לאחר מסירת ההודעה, התעוררה מתיחות רבה בצמרת הביטחונית, שהיא יותר פוליטית ממהותית: שר הביטחון גלנט התקשר לראש ה-CIA ברנס לפני מספר ימים, וביקש ממנו לברר פרטים על הפרסומים שלפיהם האמריקנים הציעו גרסה חדשה להסכם, אותה מילה בסעיף 8 שהאמריקנים מבקשים לשנות. לפי אחד המקורות, גלנט התעניין האם יש התקדמות שהוא לא מודע אליה, בנוסף לכך ניסה שר הביטחון להבין מי עומד מאחורי ההדלפה.

עצרת משפחות חטופים (צילום: Paulina Patimer)
רגעים דרמטיים לקראת אפשרות לעסקה. עצרת משפחות חטופים | צילום: Paulina Patimer

בתום השיחה עם גלנט, ראש ה-CIA התקשר לעמיתו, ראש המוסד דדי ברנע, ועדכן אותו כי שר הביטחון גלנט התקשר אליו וניסה לברר עימו פרטים בקשר לעסקה. בלשכת גלנט הדגישו כי שר הביטחון מכיר את כל ההתפתחויות לאורך כל הדרך, אבל אישרו את דבר קיומה של השיחה. 

תגובת שר הביטחון גלנט (צילום: חדשות 12)
תגובת שר הביטחון גלנט | צילום: חדשות 12

בלשכת גלנט מסרו בתגובה כי "שר הביטחון מקיים קשר רצוף לאורך שנים רבות עם ראש ה-CIA, ובכלל זה בתפקידו הנוכחי. בשבוע שעבר השניים נפגשו בארה"ב במהלך ביקור שר הביטחון ושוחחו על העדכונים האחרונים במאמצים הנעשים על ידי ישראל וארה"ב להשבת החטופים והגברת הלחץ על החמאס".