ראש השב"כ רונן בר המריא אמש לקהיר יחד עם נציגי צה"ל, בהנחיית ראש הממשלה, כדי להמשיך ולדון עם מצרים על העסקה להשבת החטופים והדרכים ליישום המתווה. היום (שישי), דיווחו מקורות במצרים לסוכנות הידיעות רויטרס כי במהלך השיחות דנו המשלחות על חלופה שתאפשר ללוחמי צה"ל לצאת מציר פילדלפי. את הדיווח הזה הכחישה לשכת נתניהו: "פייק ניוז מוחלט".
במקביל, בכירים במערכת הביטחון שבקיאים ברזי המו"מ מסרו ל-N12 כי דרישת נתניהו באשר לחזרה לצפון הרצועה היא חריגה מההסכמות עם המתווכות: "אנחנו ביומיים קריטיים להצלחת העסקה. זה או עכשיו - או אולי לעוד הרבה זמן לא, ואולי לעולם לא. ראש הממשלה נתניהו הוסיף עקרונות שחורגים מקווי ההסכמות מול המתווכות ובראשן הדרישה שלא לאפשר חזרה לצפון".
המגעים לעסקת חטופים - סיקור N12
- דיווח: ישראל וחמאס הסכימו שאף אחד מהם לא ימשול בעזה בשלב השני לעסקה
- גלנט והלוי קוראים לעסקה: תקדם את האינטרסים הלאומיים והביטחוניים שלנו
- חמאס מאיים: ישראל מערימה קשיים, המו"מ יחזור לנקודת האפס
אותם בכירים סיפרו על העקרונות שהוסיף נתניהו כי "במקרה הטוב זו עז שתקשה על ההמשך, במקרה הרע זה מסמר שנועד לייצר תקר בגלגלי המו"מ ולהשבית את היכולת להגיע לעסקה. ישראל ויתרה בתשובתה מ-27 במאי על הדרישה להחזיק בציר נצרים, כך שהדרישה לנטר כל מי שעולה מעלה - היא חזרה אחורה מהוויתור שלנו בנושא. צה"ל יידע לתת לכך מענה גם אם יחזרו חמושים צפונה, ואפשר למצוא לסוגיה מענה מול האמריקנים. זו דרישה שתמנע עסקה".
אלא שמעבר לחזרת עזתים לצפון הרצועה, מכשול נוסף הוא סוגיית ציר פילדלפי. ברויטרס דווח כי המשלחות דנו בהצבת אמצעי מעקב אלקטרוניים לאורך גבול מצרים ועזה, שיאפשרו נסיגה של צה"ל מהאזור אם יוחלט על הפסקת אש במסגרת עסקת חטופים עם חמאס. בסוכנות הידיעות ציינו כי שאלת הישארות כוחות צה"ל לאורך הגבול מהווה את אחת הסוגיות המשמעותיות במגעים, שכן גם חמאס וגם מצרים, שמתווכת בין ישראל לארגון טרור, מתנגדים לכך שחיילים ישראליים יהיו פרוסים שם.
לשכת ראש הממשלה הכחישה את הדיווח בסוכנות הידיעות רויטרס. "ראש הממשלה עומד על כך שישראל תישאר בציר פילדלפי", נמסר מלשכת נתניהו. "כך הנחה את צוותי המשא-ומתן, הבהיר זאת לנציגי ארצות-הברית השבוע, ועדכן על כך אמש את הקבינט".
גורם המעורה בפרטים התייחס לנעשה בציר פילדלפי ואמר ש"הרעיון הוא לגלות מנהרות וכל דרך שתאפשר לחמאס להבריח נשק או אנשים. מטבע הדברים, מדובר בחלק מהותי במתווה לשחרור חטופים". כשנשאל הגורם אם הסכמה ישראלית לנסיגה מהציר תהיה משמעותית לקידום העסקה, אותו מקור השיב במילה אחת: "נכון".
צה"ל השתלט על ציר פילדלפי, שמהווה אחד מצינורות החמצן המשמעותיים ביותר של חמאס. ראש הממשלה בנימין נתניהו הצהיר רק אתמול כי בכל עסקה שלא תהיה מול חמאס, ישראל תוכל לחזור להילחם וכי תמנע הברחות נשק לחמאס ממצרים, "בראש ובראשונה על ידי שליטה ישראלית בציר פילדלפי ובמעבר רפיח".
מניעת ההברחות לחמאס ממצרים באמצעות שליטה ישראלית על ציר פילדלפי, היא תנאי אחד מתוך ארבעה שהציג ראש הממשלה לעסקה מול חמאס. העקרונות האחרים הם שכל מתווה "חייב לאפשר לישראל לחזור להילחם עד להשגת כל מטרות המלחמה", התנגדות מוחלטת לכך שמחבלים חמושים יוכלו לחזור לצפון הרצועה וכי כבר בשלב הראשון של המתווה מספר מקסימלי של חטופים חיים ישוחררו.
"אלה הם עקרונות-ברזל שלנו", אמר ראש הממשלה אתמול בנאומו בטקס סיום קורס קצינים, בבית הספר לקצינים בה"ד 1. "אני בטוח שאם נעמוד עליהם נשיג עסקה שגם תשחרר את חטופינו וגם תבטיח שנמשיך להילחם עד השלמת כל יעדינו. הדרך לשחרר את חטופינו היא להמשיך ללחוץ על החמאס בכל הכוח".
השבוע פרסמנו ב"מהדורה המרכזית" כי חלה התקדמות משמעותית בנושא הפעלת סנסורים בגבול מצרים וכן בהפעלה מחודשת של מעבר רפיח - באמצעות גורמים מנותקים מחמאס ומהרשות הפלסטינית, ושלישראל תהיה זכות וטו עליהם.
מאז שצה"ל השתלט לראשונה אחרי 19 שנה על הציר שאורכו 14 ק"מ, הוא יצר שם שטח סטרילי במטרה למנוע הברחות ממצרים לחמאס, וכדי לחשוף תשתיות טרור שנבנו לאורכו. רק לפני שבועיים גורם ישראלי אמר ל"וושינגטון פוסט" כי ישראל איתרה 20 מנהרות שחוצות מעזה למצרים בפילדלפי, וכי צה"ל השמיד 14 מהן". אותו גורם הוסיף כי מאז חודש מאי לא בוצעה הברחה ממצרים לעזה בזכות המבצע של צה"ל ברפיח.