מתקפת המנע של צה"ל על חיזבאללה לפנות בוקר, במסגרתה סוכל ירי טילים לתל אביב, גררה ביקורת חריפה מצד תושבי הצפון שטוענים – דמנו שווה פחות מדמם של תושבי המרכז.

"אני שמח על התקיפה הזאת אבל לא מצליח להבין - אנחנו יודעים איפה נמצאים 70-60 אחוזים מפרטי הלחימה של חיזבאללה ו-11 חודשים אנחנו לא תוקפים שם", אמר דוד אזולאי, ראש המועצה המקומית מטולה, בריאיון לחדשות 12. "למה תקפנו היום? כי היה ירי מכוון לתל אביב. אני מציע לשנות את שם המבצע ל-'מבצע שלום תל אביב', כי מגנים רק על תל אביב ולא על הצפון", הוא הוסיף.

אזולאי יצא נגד הממשלה וטען כי היחידים שמשלמים את המחיר הם תושבי הצפון, שעדיין לא יכולים לשוב לבתיהם. "תקפנו עשרות מטרות ויש אלפי מטרות בלבנון שצריך לתקוף, אבל כתוצאה מהתקיפה  מי חטף? כמובן לא חיפה וגוש דן, אלא אנחנו שוב פעם חטפנו, ועוד פעם אנחנו בהמתנה ומחכים, ועוד פעם נחטוף. די, לנו כבר נמאס". הוא קרא לפעול להשבת תושבי הצפון לבתיהם ותהה מדוע לא מתקבלות החלטות משמעותיות בממשלה. "יש לנו ממשלה רופסת, ממשלה שלא עושה כלום, לא התכנס שום קבינט ולא מתקבלות שום החלטות".

 

ראש המועצה המקומית מטולה, דוד אזולאי
דוד אזולאי, ראש המועצה המקומית מטולה

ראש המועצה אזולאי סיפר כי אף גורם מהממשלה לא שוחח עמו הבוקר, וכי במהלך שיחות שכן התקיימו בשבועות האחרונים נזרקו לאוויר הבטחות לגבי השבת התושבים לבתיהם – שלא קוימו. "אין עם מי לדבר. גם בשיחות שהיו לנו לפני שבוע ושבועיים, גם עם רה"מ וגם עם שר הביטחון, אמרו שיחזירו אותנו הביתה בביטחון ושהם לא יכולים לפרט מתי, למה ואיך. בסוף אנחנו לא רוצים דיבורים, אנחנו רוצים מעשים. ביירות צריכה לעלות בלהבות כדי שאנחנו נוכל לחזור הביתה. אם זה לא יקרה - אנחנו לא נחזור הביתה ואפשר להזדכות על הצפון כמו שעשו ב-11 החודשים האחרונים".

לטענת אזולאי, ישראל ערוכה למקרה שבו מלחמה בלבנון תימשך חודשים ארוכים וקרא למתקפה מאסיבית על לבנון. "חיל האוויר שלנו ערוך, מוכן ויודע לעשות את העבודה. רובע דאחיה צריך להיות מותקף היום, לא צריך לחכות דקה. שדה התעופה בביירות צריך להפסיק את הפעילות שלו, תחנות הכוח בלבנון צריכות להפסיק, ואתם תראו שהם יגיעו על 6 כדי לעשות איתנו הסכם".

תיעוד תקיפות קני השיגור בלבנון (צילום: דובר צה"ל)
תיעוד תקיפות קני השיגור בלבנון | צילום: דובר צה"ל

"אני לא מצליח להבין למה הממשלה, הקבינט, ראש הממשלה, לא מסוגלים לקבל את ההחלטה הנכונה עבורנו? עבור הצפון", אמר אזולאי. "אני מרגיש היום בבוקר, עם כל השמחה על התקיפה, שהדם שלי ושל תושבי הצפון שונה מדם תושבי המרכז, כי ברגע שיש איום על המרכז אז פתאום יודעים לתקוף. אני מזכיר לכם מה קרה עם החות'ים – כטב"ם אחד בתל אביב ותקפנו אותם. עכשיו בחודש וחצי-חודשיים האחרונים יש לנו שקט מהחות'ים. ככה צריך, הם מבינים כוח ולכן צריך לפעול בכוח, אין לנו ברירה פשוט".

יירוטים בכפר ורדים
יירוטים בכפר ורדים

ביקורת קשה על הממשלה נשמעה גם מצד "לובי 1701", אשר מייצג את תושבי הצפון. "הבוקר גילינו את האמת העירומה - מתקפת מנע והסרת איום על תושבי המרכז – כן, המשך מתקפת מנע והסרת איום על תושבי הצפון – לא", נכתב בהודעת הארגון האזרחי. "זו משוואה פחדנית ופיגוע ברעיון הציוני שנוצרו על ידי הממשלה, והופכים אותנו רשמית לאזרחים סוג ב'. זו שעת המבחן הגדולה ביותר של המדינה - מדוע לא ממשיכים את היוזמה ומסירים גם את האיום על תושבי הצפון, שסופגים אלפי טילים כבר 10 חודשים? המשך ההתיישבות בצפון תלוי בהחלטות הקבינט".

"התחילה אזעקה ונכנסנו לארון נעליים"

"בבוקר קמתי, שמעתי בומים ממש, ואז אמרתי לאחותי שתקום וירדנו למטה", סיפרה תמר בת ה-9, שביתה שבעכו נפגע מרקטה. מאחר שאין בבתים באזור ממ"דים, תמר נאלצה להסתתר עם בני משפחתה בארון. "אחותי אמרה שהיא חושדת שהולך לקרות משהו ובאותו רגע התחילה אזעקה ונכנסנו לארון נעליים, למרחב מוגן בעצם, ואז אימא באה לסגור את הדלת. שמענו בום".

תמר בת ה-9, תושבת עכו שביתה נפגע  (צילום: חדשות 12)
"זה היה החדר שלי וככה הוא נהרס", תמר בת ה-9 | צילום: חדשות 12

הרקטה הרסה את הבית ואת חדרה של תמר, שתיארה את תחושת הפחד באותם רגעים. "היה בלאגן. עליתי וראיתי את זה וממש הייתי בחרדות. אמרתי – זה היה החדר שלי וככה הוא נהרס. ועכשיו אין לי איפה לישון אבל אנחנו נסתדר והכל יהיה בסדר. הבית רעד והארון שלי לא מחזיק כמו שצריך אז הוא נפל והבגדים שלנו התלכלכו. יש מלא זכוכיות על הרצפה ועל המיטה. הייתי בשוק".

אלפי קני שיגור הושמדו ביותר מ-40 מרחבים

לאחר המתקפה, צה"ל הודיע כי כ-100 מטוסי קרב תקפו והשמידו אלפי קני שיגור של ארגון הטרור חיזבאללה ביותר מ-40 מרחבים, שהיו מכוונים לירי לעבר הצפון והמרכז. בנוסף, גורמים במערכת הביטחון אמרו: "סוכלו כ-6,000 רקטות וכטב"מים שתוכננו להיות משוגרים לישראל".

בעקבות המצב, פיקוד העורף פרסם הנחיות חדשות לתושבים מגוש דן צפונה. נאסרה התקהלות של יותר מ-30 איש בשטח פתוח, כמו גם נוכחות של עד 300 אנשים בתוך מבנה, והיציאה לעבודה ולקייטנות הוגבלה רק למקומות שבהם יש מרחב מוגן.